Het is geen zomer meer en de echte winter laat ook nog even op zich wachten. Een prima moment voor POC’s nieuwe AVIP Thermal Jacket.

Het (late) voorjaar en de zomer zijn niet alleen de fijnste jaargetijden om te fietsen vanwege het lekker weer, maar omdat het makkelijker is je te kleden voor op de fiets. Je zal het niet snel koud krijgen, ook niet als je verrast wordt door een bui. In en rond de winter is dat toch anders. De kou en nattigheid maken het moeilijk de juiste kledingstukken te kiezen voor je rit. Je wil wel warmte, maar ook niet te veel en zeker niet te weinig. En dan is er nog de regen. De crux zit hem in het combineren, en dan met name in laagjes. Daar is dit item van POC goed geschikt voor.

Laten we eerst het jack aandachtig bekijken. De stof is niet heel zwaar maar je voelt wel dat dikker is. Vooral de geborstelde binnenkant voelt heel prettig en zacht aan. Prima om direct op de huid te dragen dus. Er zit over de hele lengte een rits. Achterop heeft het drie grote zakken en een kleinere extra met een ritsje, altijd handig.

Ceramic print ter bescherming
De print op de mouwen valt direct op, al is het niet echt een opdruk, maar het heet Ceramic print. Het moet wrijving verminderen bij een valpartij en tegelijkertijd het jack duurzamer maken en beschermen. Een prima toevoeging dus.

Het jack is niet volledig wind- en waterdicht, maar is echt voor als het net iets kouder is. Het is echter wel waterafstotend dankzij een DWR (durable water repellent) laag dus de eerste druppels kan hij nog wel aan. Je kan verder zelf bepalen wat je er onder aan doet. Variëren met laagjes dus. Je zou zelfs de jersey zelf als laag kunnen gebruiken onder een winddichte laag bijvoorbeeld.

Het jack is onderdeel van de AVIP collectie. De items van deze collectie zijn gemaakt om beter zichtbaar te zijn om op die manier te zorgen voor meer veiligheid. Nu lukt ze dat altijd meer dan goed met de oranje/zwart/witte kledingstukken, maar dit jack is helemaal zwart. Ok, de logo’s zijn reflecterend, maar het oranje dat ze normaal gebruiken springt er overdag ook sterk uit.

Uitermate geschikt voor het na- en voorjaar
Het jack voldoet eigenlijk heel goed aan mijn verwachtingen. Ook als je de beschrijving niet hebt gelezen voel je dat het te warm is voor de zomer en te koud voor de winter. De eerste ritjes was nog niet heel koud en was een ondershirt voldoende. Bij een ander ritje een wat dikker shirt en weer een andere keer twee ondershirts waarvan een met lange mouwen. Bij een regenachtig tochtje heb ik er een regenjack – dat helemaal niet isoleert – er overheen gedaan. Hier had ik misschien ook kunnen vertrouwen op de DWR coating, maar de voorspelling zagen er niet zo goed uit.

Bovenstaande is maar om aan te geven dat een jack als deze niet slechts voor één situatie in te zetten is, maar met wat combineren voor veel meer situaties geschikt is. In diepe winter zou hij misschien zelfs onder een wat ruimer winterjack kunnen. Ik heb hem in ieder geval nog niet weggelegd voor het voorjaar!

Details
POC AVIP Ceramic Thermal Jersey
Verkrijgbaar in kleuren Zink Orange of zoals getest in Uranium Black
Getest in maat L, verkrijgbaar van XS tot XL

Adviesprijs: € 220,-
Alle info bij POC

Plus
+ Pasvorm
+ Warm
+ Makkelijk te combineren met laagjes
+ Ceramic print
+ Waterafstotende DWR coating

Min
– Niet zo AVIP met enkel reflecterende logo’s

Conclusie
POC’s AVIP Ceramic Thermal Jersey is een lekker, soepel jack waaronder je kan variëren met ondershirts. In de vroege herfst volstaat een shirt met korte mouwen eronder tot een graad of 17 boven nul. Wordt het kouder, dan pak je een ondershirt met lange mouwen daar voor in de plaats of over het andere ondershirt heen. Met laagjes kom je zo een heel eind en kan je toch deze jersey bij een brede temperatuur range blijven gebruiken.

Net als veel andere producten van POC heeft de jersey een stevige prijs. Je krijgt een jersey die je in het na- en voorjaar i.c.m. met lagen eronder heel breed kan inzetten en simpelweg heel lekker zit. Voor deze prijs en omdat POC zelf prat gaat op hun AVIP-concept, hadden we liever wel meer reflecterende of opvallende materialen gezien waardoor je goed zichtbaar bent, zowel bij daglicht als wanneer het donkerder is buiten. Hoe dan ook ben je met dit jack een heel veelzijdig kledingstuk rijker die drie seizoenen kan gebruiken.