De echte koude winter moet nog beginnen maar de eerste nachtvorst is al geweest en overdag bleven de temperaturen soms ook maar net boven het vriespunt. Reden genoeg om de winterkleding uit de kast te pakken en te testen. Afgelopen periode testte ik de lange broek en winterjas uit de Core collectie van Rapha. Een zwarte lange broek met zeem en een donkergroene jas.

Rapha Core winter tight

De zwarte lange broek is ‘simpel, maar doeltreffend’. Geen gekke details of ingewikkelde constructies, maar een zwarte lange broek met een zeem en bretels. Precies zoals de Core collectie volgens mij is bedoeld door Rapha. De broek is gemaakt van een gevoerde stof, met onderaan een smalle elastieken band rondom de enkel. Rondom je middel is de stof dubbelgeslagen en daaraan zijn bretels bevestigd. Deze bretels zijn van een dunnere stretchstof en de randen zijn netjes gestikt. De verschillende panelen in de broek en de zeem zijn met platgestikte naden vastgemaakt.

Met mijn 1.78 meter, test ik een broek in maat M. De broek sluit goed aan en ook qua lengte is het prima. De band rondom de enkel merk ik niet op en de broek blijft prima op zijn plek. Ik vind dit ook fijner dan een ritssluiting bij de enkel, want die begint bij mij vaak te irriteren. Boven de enkel zit aan beide kanten een reflecterende streep zodat je ook in het donker zichtbaar bent. De zeem is wat dikker dan ik gewend ben en dit geeft veel comfort tijdens het fietsen.

De gevoerde stof van de broek ventileert goed. In het begin van de rit voelt het een beetje fris aan, doordat er wat rijwind door de stof heen komt. Nu moet ik altijd even wennen aan de kou maar na een minuutje of tien ben ik lekker warm onderweg. Door de ventilerende werking wordt het niet te warm en kun je de broek wat mij betreft prima gebruiken bij temperaturen tot zo’n 10 a 12 graden. Maar ook ver daaronder, rond het vriespunt is de broek erg lekker warm en zorgt hij dat je benen goed op temperatuur blijven.

Rapha Core winter jacket

Uit dezelfde collectie test ik ook de winter jas. Ook hierbij kan je zeggen dat het simpel maar doeltreffend is. Een jas waarbij de basis perfect is uitgevoerd, aldus Rapha. De donkergroene jas is opgebouwd uit twee verschillende stoffen. De stof aan de voorkant van de jas en aan de bovenkant van de mouwen moet de regen en wind tegenhouden. Deze stof is wat stugger dan de stof op de rug en aan de achterkant van de mouwen. Hier is een dunnere en meer flexibele stof gebruikt die ventileren mogelijk maakt, maar wel de regen buiten moet houden.

De stof die op de rug en aan de binnenkant van de mouwen is gebruikt, voelt net als de stof van de broek. En ook bij de jas werkt de ventilerende werking erg goed, want de eerst tocht heb ik me behoorlijk vergist in de temperatuur. Gedurende de rit werd het zo’n 12 a 13 graden, maar ik heb geen moment het gevoel gehad dat ik het te heet kreeg. Ook bij stevige (lees: maximale) inspanningen op en rond de Posbank blaas ik mezelf niet op en ben ik verrast over hoe goed de jas ventileert.

Aan de voorkant wordt de wind goed tegengehouden. Zeker bij de koude ochtenden, heb ik met een enkele baselayer voldoende kleding om me warm te houden. De wind komt er niet door. Net als de wind, wordt ook de regen tegen gehouden. Oké, een echte hoosbui heb ik niet op m’n kop gehad, maar een klein buitje en miezer zijn geen probleem. De kraag en manchetten sluiten goed aan. Het zit niet te strak, maar voorkomt wel dat er regen of wind naar binnen komt.

De jas heeft aan de achterkant drie zakken zoals je die gewend bent. Op de rechterzak zit een extra zakje met een rits. Voor mij de vaste plek van de huissleutel. Op de mouwen is, net als bij de pijpen van de broek, een reflecterende streep gemaakt. Deze is bijna dezelfde kleur als de jas en valt pas op als er licht op schijnt.

Specificaties

Rapha Core winter tight
Getest in maat M (verkrijgbaar in maat XS t/m XXL)
Kleur: Zwart
Prijs: € 135,-

Rapha Core winter jacket
Getest in maat M (verkrijgbaar in maat XS t/m/ XXL)
Kleur: Donkergroen (ook verkrijgbaar in Rood, Zwart of Donkerblauw
Prijs: € 135,-

Conclusie

In één woord: top! De Core collectie is de goedkoopste (of minst dure) serie van Rapha, maar daarvoor krijg je veel kwaliteit vind ik. De broek is lekker warm bij echt koud weer. Maar ook bij wat warmere temperaturen is de broek fijn door de goede ventilatie waardoor overbodige warmte makkelijk weg kan. De pasvorm en de dikkere zeem maken de broek extra comfortabel, ook voor lange duurritten van een uurtje of 5.

Voor de winterjas geldt hetzelfde. Het had wat mij betreft iets spannender gemogen wat betreft de looks, maar kwalitatief is het erg goed. De gevoerde stof is lekker warm bij koude temperaturen. Aan de voorkant wordt de wind tegengehouden en de stof op de armen en de rug laten overbodige warmte goed door. Dit merk je ook goed wanneer je serieuze inspanningen levert. Hierdoor vind ik de jas ook erg fijn bij een stevige training en ideaal voor de zachtere temperaturen in de herfst.

De broek en jas hebben allebei een prijskaartje van € 135,-. Een winteroutfit voor € 270,- is nog steeds niet goedkoop, maar het is het wel waard. De prijs-kwaliteitverhouding van deze items is top en je krijgt een fijne winterset, die ook in het voor en najaar goed te gebruiken is.

Meer info via Rapha