Fietsbroeken met zijzakken worden de laatste jaren steeds populairder, met name in de gravelscene. Heb je eenmaal een broek met zakken gedragen dan is de kans groot dat je fan bent vanwege het gebruiksgemak. Lange cargo broeken zie je nog wat minder vaak, maar daar kan zomaar verandering in komen wat mij betreft. Rapha heeft twee winterbroeken met zakken in de collectie. Eén model in de Core lijn en de full feature Cargo Winter Tights die ik heb mogen testen.

Meer dan een broek met zakken

De zakken vallen natuurlijk meteen op, maar de Rapha cargo winter tights is in de basis natuurlijk een broek om in de winter te fietsen. Zo is de broek gevoerd met fleece en heeft het een Durable Water Repellent coating. Daarmee wordt hij waterafstotend zodat de druppels eraf rollen en je een stuk droger en dus comfortabeler kan blijven rijden. Ook het paneel op de rug is aan de binnenkant geruwd, zodat je rug warm zal blijven. De broek is donkerblauw van kleur en heeft op de kuiten twee roze vlakken die het een echte Rapha broek maken.

Op het rechterbeen zit een mesh zakje die groot genoeg is voor je telefoon of een paar reepjes. Het elastieken bandje aan de bovenkant moet voorkomen dat je deze items onderweg verliest. Op je linkerbeen zit een kleiner zakje met ritssluiting dat waterdicht is. Op het rugpaneel van de broek, ter hoogte van je onderrug zitten nog twee extra zakjes. De verdeling is vergelijkbaar met de zakken op de bovenbenen want rechts is een zakje van mesh en links een waterdicht zakje met ritssluiting. Ideaal voor bijvoorbeeld waardevolle spullen zoals huissleutels of wat contant geld.

Verder is de broek rijkelijk voorzien van reflectie. Twee grote panelen (met Rapha strepen) vind je op je kuiten en een derde reflecterende band op je onderrug net boven de zeem. Vooral de reflectie op je kuiten is in het donker een eyecatcher omdat die het meest bewegen tijdens het fietsen. Rapha heeft deze Cargo Winter Tights voorzien van een dikke en stevige zeem voor de lange dagen in het zadel.

Met volle zakken op pad

Het was dit warme najaar even wachten voordat ik de Rapha cargo winter tights kon testen. Maar tijdens het gravelevent Rock Solid en de weken daarna zakte de temperatuur tot rond het vriespunt. De broek aantrekken gaat makkelijk en de uiteinden van de pijpen zijn zo elastisch dat er geen ritsje nodig is. Het rugpand sluit hoog en de mesh-stof op je rug is geruwd voor extra warmte. De zeem van deze broek vind ik een erg fijne, doordat hij stevig en comfortabel zit. Ook bij langere graveltochten heb ik geen last van drukplekken of schuurplekken en ondanks het gestuiter van een hard bevroren ondergrond blijft het comfortabel.

Tijdens mijn ritten heb ik het geen moment koud gehad. De stof is voldoende winddicht om de koude rijwind buiten te houden. Van de zakjes gebruik ik de mesh zijpocket op het rechter been het meest. In dit zakje stop ik mijn telefoon zodat ik ook onderweg nog wat foto’s kan maken voor op mijn Strava. En het opvallende is dat je tijdens het fietsen helemaal niets voelt van een gevuld zakje op je been. Het elastiek van het zakje is strak genoeg om mijn telefoon op z’n plek te houden, terwijl ik er met m’n winterhandschoenen nog makkelijk bij kan. M’n autosleutels berg ik op in het ritsvakje op m’n rug.

Door de DWR coating zie je dat druppels op de stof blijven liggen als je eens door een plas gereden bent. Na verloop van tijd zal de werking van de DWR coating wel wat minder worden door het wassen, maar dit is eenvoudig te herstellen door de broek opnieuw te behandelen met een speciaal wasmiddel.

Op de broek zie ik na verloop van tijd lichte gebruikssporen ontstaan door schurend zand dat tussen het zadel en de broek komt tijdens het gravelen. De broek wordt wel goed gebruikt want ik draag hem gemiddeld zo’n vier keer week. Ook ontstaan er micro scheurtjes in de reflecterende laag op je kuiten. Door het vele wassen. Dit komt omdat de reflecterende laag minder elastisch is dan de stof, maar dit heeft geen invloed op de werking ervan.

Specificaties

Rapha mens cargo winter tight
Maat: M (verkrijgbaar van XS t/m 2XL)
Kleur: Dark Navy (ook in Black)
Prijs: € 310,-

Conclusie

Mijn blauwe Rapha men’s cargo winter fietsbroek is een topper. Een heerlijk warme winterbroek en één van de warmste lange broeken die ik gedragen heb. Hij is erg comfortabel en de toevoeging van de vier zakjes maken het een broek met veel gebruiksgemak. Het is fijn om ook met handschoenen aan makkelijk iets te kunnen pakken onderweg en met name het mesh vakje op je rechterbeen is dan super handig. In de afgelopen periode heb ik de broek heel veel gebruikt en daardoor zijn er lichte gebruikssporen zichtbaar. Deze hebben geen effect op het comfort en de werking van de broek. Ik draag op mijn broek meestal het blauwe Rapha pro team winter jacket. Dit maakt het een gesoigneerd geheel. Met een prijs van € 310,- is deze broek niet goedkoop, maar kwaliteit en gebruiksgemak staan buiten kijf.

Meer info via Rapha