Rapha heeft heel veel soorten wielerkleding, maar eigenlijk slechts een paar soorten fietsbroeken. Dat maakt de keuze makkelijker, maar welke broek van Rapha past nou het beste bij jou en wat zijn de verschillen? We gingen met drie van hun populairste fietsbroeken in de weer om de verschillen te ervaren.

De fietsbroeken van Rapha ogen allemaal redelijk klassiek door de zwarte kleur. Maar achter die zwarte kleur zijn er gelukkig andere dingen waardoor ze zich van elkaar weten te onderscheiden.

We gaan kijken naar de volgende drie broeken:

  1. Rapha Pro Team Bib Shorts II – € 230,-
  2. Rapha Classic Bib Shorts II – € 200,-
  3. Rapha Core Bib Shorts – € 100,-

Los van het prijsverschil kan je grofweg zeggen dat de Pro Team voor het koersen is, de Classic voor het comfort en de Core voor het budget.

Pro Team Bib Shorts II

De naam dekt de lading: dit is ook de broek waar het EF Pro Cycling Team mee rijdt. Een koersbroek pur sang. Het is de duurste van de drie en ook dat is niet heel verrassend als je bedenkt dat ze geschikt moeten zijn voor het hoogste niveau.

Rapha Pro Team bib shorts voorkant en achterkant
De Pro Team broek lijkt bij de schouder te strak te zitten, maar zodra je in fietshouding zit is dit niet meer het geval. Het logo staat op beide pijpen, maar links in wit en rechts in zwart.

Een fijn kenmerk van deze fietsbroek vind ik de pasvorm. Hij zit lekker strak, maar niet te. Dat komt door de compressie die erin verwerkt is om je spieren te ondersteunen. Dat voelt erg prettig. Evenals de brede grippers van zo’n drie centimeter, waardoor de pijpen goed op hun plek blijven zitten. Wanneer je rechtop staat valt op dat de bretels wat strak zitten, maar eenmaal in je fietshouding zitten ze perfect. Voor die fietshouding is de broek dan ook gemaakt. De twee zakjes op de rug voor de radio en een label voor je naam verraden ook dat het om een wedstrijdbroek gaat.

Links het label voor je naam. Rechts binnenin het zakje een kenmerkend detail voor Rapha

De Pro Team is er overigens in twee lengtes, dat zie je niet vaak. Handig voor als je lange benen hebt, maar ook als je simpelweg liever met een specifieke lengte rijdt. Ik heb de normal en hoewel ‘normaal’, vind ik hem juist wat kort ten opzichte van de andere broeken. Als ik hem naast de Classic hou zit er zo op het oog ongeveer een centimeter verschil tussen. Op de één of andere manier valt dat snel op en iets langer lijkt mij fijner. Ik zou persoonlijk dus eerder voor de long uitvoering gaan. Smaken verschillen want ik weet namelijk van Björn dat hij liever met de korte versie fietst. Je hebt in ieder geval een keus hierin.

Rapha broek grippers
Drie verschillende broeken, drie verschillende grippers. Vlnr Pro Team, Core en Classic

Het mag dan een wedstrijdbroek zijn, De Pro Team is ook bijzonder comfortabel om in te rijden. Hier kan je ook prima mee touren. En dat is ook te danken aan die heerlijke dikke zeem. Die blijft comfortabel, ook na heel lange ritten met veel zweten.

Meer info over deze Pro Team fietsbroek vind je hier.

Classic Bib Shorts II

Deze broek heeft Rapha het langst in hun collectie van de drie, al heeft deze in de loop der jaren wat wijzigingen mee gekregen. Deze laatste uitvoering heeft ook een nieuwe zeem gekregen die qua dikte hetzelfde aanvoelt als bij de andere twee broeken en ik kan niet anders zeggen dan dat dit één van de, zo niet de fijnste zeem is waarmee ik tot op heden heb gefietst. Hij gaat hand in hand met de rest van de broek. Die bestaat uit zacht lycra, zachter dan bij de andere twee broeken, en dat zit heel comfortabel. Dat geldt ook voor de schouderbanden, die zitten niet te strak en niet te los.

De Classic broek heeft een open rug met daaronder een klein zakje voor sleutels.

Enige, in mijn ogen, beetje vreemde eigenschap is het zakje op de rug. Niet voor de radio tijdens de koers, maar om een sleutel in te doen. Niet iets waar ik gebruik van maak, maar anderen wellicht wel. De Classic broek ademt heel goed, maar zonder dit zakje misschien nog ietsje beter? Het zit in ieder geval niet in de weg. Ik kan mij bijna niet voorstellen dat er iemand is die spijt krijgt van de aankoop van deze broek, subliem.

Meer info over deze Classic fietsbroek vind je hier.

Detail van de Classic broek, verstopt in het ‘sleutelzakje’

Core Bib Shorts

De Pro Team en Classic broeken zitten wat betreft prijs en kwaliteit dicht bij elkaar. Een prijspeil waar Rapha bekend en berucht om was. Daar hebben ze met de introductie van de Core lijn verandering in gebracht. Een lagere prijs om meer mensen op de fiets krijgen.

De Core broek is duidelijk iets anders dan de andere twee. De boven en onderkant zijn aparte stukken waarbij dit bij de andere twee broeken in elkaar overloopt

Als je de prijs niet zou weten, had je hem waarschijnlijk op een minder grote afstand van de andere twee broeken geplaatst. Terwijl hij toch de helft kost. De broek heeft wat meer naden dan de andere twee, maar de broek zit ook heel goed. Wat betreft pasvorm zit hij eigenlijk een beetje tussen de andere twee in. Hij voelt als een combinatie van het strakke van de Pro Team broek en het comfortabele van de Classic broek. Dat verschil vind ik vooral merkbaar aan de onderkant van de buik. Bij de andere twee bestaat dit uit één stuk, maar bij de Core uit meerdere stukken materiaal. Daarin moet de Core dus zijn meerdere(n) erkennen. Dat gezegd hebbende, de zeem valt heel positief op, want het is exact dezelfde als die van de – mede door mij – veelgeprezen Classic broek!

Meer info over deze Core fietsbroek vind je hier.

Vlnr de zemen van de Pro Team, Classic en Core Bib Shorts. Ondanks het grote prijsverschil hebben de Classic en Core dezelfde zeem.

Conclusie: Classic favoriet, Core beste koop

Als je de prijzen ziet, lijkt het een uitgemaakte zaak. De Pro Team en Classic broek zijn ruim twee keer zo duur als de Core. Maar krijg je dan ook minder? Zo zwart-wit is het dan ook weer niet. Zonder twijfel komt de Classic er voor mij als favoriet uit. Hij zit heerlijk, hoe je ook zit of beweegt en hoe lang of kort je ook op de fiets zit. De Pro Team is echt een broek voor veeleisende wedstrijdrenners, met een strakke aerodynamische pasvorm. Maar als ik een ‘beste koop’ moest kiezen zou dat zonder twijfel de Core zijn. Het is de gulden middenweg tussen de drie broeken qua comfort en pasvorm waarbij je zou vermoeden dat de prijs hoger zou zijn.

Rechterpijp van de Pro Team broek
Detail aan de binnenkant van de Core broek
Achterkant van de Classic