Het is toch wel echt winterweer nu en de echte bikkels fietsen buiten, maar sommige mensen zoeken het toch ergens waar het nét wat warmer en droger is. Bijvoorbeeld Zwiften in je Pain Cave thuis, of misschien toch lekker op fietsvakantie in de zon? Dan is deze set misschien iets voor jou. Ik testte de Women’s Short Cargo Short & Half Zip Tank de afgelopen tijd zowel buiten toen de zon nog scheen, op een warme fietsvakantie en nu bij de spinningles.

Cargo Shorts

De eerste indruk qua kleur is heel goed en valt uit zoals ik verwacht had. Ik had voor de olijfgroene versie gekozen. Gewoon omdat dat toevallig mijn lievelingskleur is. Maar dit is ook een goede kleur als je eens niet voor veilig zwart wil gaan, en je (nog) geen bruine benen hebt. Wat mij wel meteen opvalt is de kortere lengte van de broek. Mijn voorkeur gaat normaal uit naar een wat langere broek. Over de lengte verschil ik van mening ten opzichte wat ik teruglees op het web: daar wordt deze kortere versie nou net gewaardeerd in reviews. Met name als het wat warmer is, maar ook omdat je tanlines dan wat hoger liggen. Voor als je toch een kort rokje aanhebt, zie je in dit geval geen lijntjes.

Goed om te weten is dat deze broek geen bretels heeft. De ene vrouw zweert bij een klassieke broek met bretels, maar zonder heeft ook z’n voordelen. Bij naar de wc gaan is het minder gedoe. Zeker als je de broek wil dragen met de bijpassende crop top die verkrijgbaar is bij Rapha in matchende kleuren, is geen bretels nou net een must. Ik heb de bretels niet gemist, want de broek zakt niet af door de gripper aan de achterkant en de hogere band in de taille. Met een normaal wielershirt of de matchende tanktop (waarover je zo meer leest) is alles bedekt zowel op al naast de fiets. Bij de croptop versie waar ik het eerder over had, is door de hogere tailleband een smalle strook huid net boven de navel zichtbaar.

De hogere taille van de broek geeft ook een beetje compressie. Naast dat het lekker zit, kleedt het ook goed af. Ook de grippers aan de onderkant van de broekspijpen zijn fijn: lekker breed en met siliconen dots die de broek goed op z’n plek houden. Want zo’n korte broek hoeft van mijn niet verder op te kruipen, en dat doet ie dus ook niet!

Iets wat je steeds meer ziet op fietsbroeken, met name bij gravel of voor langere afstanden, is vakjes op zijkant van de broek. Heel handig vind ik zelf voor als je snel je telefoon wil pakken, of om iets kleins te snacken in te bewaren. Sneller binnen handbereik en in zicht weer terug te stoppen, net iets praktischer dan achter op je rug. En voor lange ritten is zoveel mogelijk vakjes altijd handig. Maar ook voor indoor gebruik, zoals een spinningles of gymsessie, vind ik het een toevoeging. Voor je mobiel, maar bijvoorbeeld ook voor oortjes of kluissleuteltje.

Wat ik ook erg kan waarderen zijn de klassiekere kleine Rapha logo’s die op de zijvakken in een lichtgroene kleur mooi contrasteren met de donkere broek. Veel minder hard dan de grote blokletters op de meeste van mijn broeken. Tevens zijn deze reflecterend, zodat je vanaf de zijkant net iets zichtbaarder bent in het donker. Maar dat is dus alleen handig voor als je buiten fietst.

De broek is voorzien van de Classic zeem. Voor mij staat Rapha al jaren bekend als broeken met fijne zemen. De Classic zeem heeft relatief veel padding, met name ter hoogte van schaambeen en zitbotjes. Dat maakt hem vooral erg comfortabel, en dus uitermate geschikt voor langere (vakantie) ritten/avonturen. Een ding is voor mij nog onduidelijk. Er bevinden zich aan de binnenkant van de broek ter hoogte van de tailleband beiderzijds twee zwarte elastische bandjes. Om je broek aan op te hangen aan een kleerhanger. Van mij mogen ze er ook uit, want ik hang mijn fietsbroek nooit op. Het is verder niet storend bij het dragen van de broek.

Ik was eerst matig enthousiast over de lengte van de broek, maar deze set was uiteindelijk multi-inzetbaar. Bij 30 plus temperaturen moet ik toegeven dat het koeler was, maar een langere broek is toch echt meer mijn ding qua looks. Maar bij binnen Zwiften of Spinning vind ik korter wel lekker. Maar de lengte van een broek blijft een persoonlijke voorkeur. Voor dames met kortere benen zou deze broek mogelijk ook interessant zijn.

Product Info Cargo Shorts

Kleur: Deep Olive Green/Mint Green (getest) ; Black/Carbon Grey; Deep Indigo/Ultramarine
Materiaal: 58% Recycled Nylon, 42% Elastane
Zeem: 100% Polyester
Maten: XXS-XL (getest in Small)
Prijs: € 150,-

Women’s Half Zip Tank

Bij de broek zijn twee matchende tops verkrijgbaar van Rapha; de Women’s Cropped Zip Tank en Women’s Zip Neck Tank. Beide dus mouwloos, maar ik testte de laatste: de langere top met een halve rits. De stof is super licht, als je beter kijkt zie je dat hij fijn open geweven is met gaatjes. Dat maakt dit shirt naast lichtgewicht ook super ademend. De stof droogt daardoor opvallend snel. De lichte kleur maakt het shirt daarnaast koeler, en in de geteste kleur valt zweet niet op. Goed om te benoemen is dat je daardoor je sport-bh wel wat meer doorschijnt dan bij een dichter geweven top. Ikzelf vond dat niet persé storend, zeker met een witte sport-bh niet. De achterkant is diep uitgesneden, je draagt deze top dan ook het beste met een racer back sport-bh.

Over mouwloos kun je natuurlijk dezelfde discussie voeren over de broeklengte: you hate it or you love it. Zelf geef ik de voorkeur aan lange mouwen, maar bij tropische temperaturen of binnen sporten is dit wel koeler. Voor degene die tanlines op de bovenarmen haten voor als je een jurkje of topje aanhebt, is dit shirt de uitkomst.

Aan de voorzijde zit een ritsje tot de decolleté. Een mooi contrasterend donkergroen detail, maar ook handig voor wat extra ventilatie als het écht heet is. Net als de broek is de top aan de voor- en achterzijde voorzien van de klassiekere Rapha logo’s in diezelfde donkergroene kleur, deze zijn nu niet reflecterend. Op de achterkant zitten twee grote vakken, een vakje minder dan dat ik gewend ben. Wel zit er achter een van deze vakken nog een verborgen 3e vakje met rits. Ideaal voor sleutels, pasjes of andere kostbare zaken. Dat vakje oogt klein, maar er past gewoon een IPhone 14 in. Zelf heb ik deze top ook wel een gebruikt tijdens hardlopen bij warm weer, en dan is je telefoon achter een rits net wat beschermender.

De top heeft een strakke fit en kruipt niet op, mede door de gripper aan de onderkant die vanaf de flanken tot achter op de rug doorloopt. De gripper is vergelijkbaar met die van de broekspijpen, met kleine siliconen geprinte bolletjes.

Product info Half Zip Tank

Kleur: Deep Olive Green/Mint Green; Black/Black; Deep Indigo/Ultramarine
Materiaal: 87% Recycled Polyester, 13% Elastane
Maten: XXS-XL
Prijs: € 80,-

Conclusie

Deze set met mouwloze top en wat kortere broek is multi-inzetbaar: voor langere ritten bij hogere temperaturen, maar ook voor binnensporten wat best warm kan zijn. De kleuren van deze set zijn fris maar toch ook stoer, en matchen goed. De broek is voorzien van de Classic zeem die zorgt voor super comfort. Naaste vakjes op het shirt zorgen deze op de broek ook voor extra functionaliteit. De prijs kwaliteit verhouding is goed. Na veelvuldig wassen blijven de items er goed uitzien van kleur, en de afwerking zoals naden blijven gaaf. Deze twee stukken zijn beiden vernieuwend voor Rapha, en een toevoeging aan hun assortiment. Ze voorzien vrouwen die liever mouwloos en met kortere broek rijden.

Meer info via Rapha