Zoveel mensen, zoveel wensen. Bij wielrenhandschoenen gaat dit zeker op. De een rijdt het liefst met zo dun mogelijke handschoenen en de ander wil juist extra padding voor zijn of haar gevoelige handen. Voor die laatste groep is de Alpha van Roeckl vooral geschikt. Demping met de hoofdletter D.

Alpha Gel padding
Het paddinggedeelte is zo groot dat het nagenoeg de hele palm van de hand beschermt. Op het dikste gedeelte is de padding zo’n 7 mm dik. Er is gebruikt gemaakt van Roeckl’s Alpha Gel. Deze gel zit in verschillende vakken zodat het niet naar een kant kan schuiven. Hierdoor blijft de demping op de verschillende plekken van de palm gelijk en kan je je hand ook makkelijker open en dicht doen.

Het labeltje van de handschoen is klein en daardoor heb je er niet tot nauwelijks last van in je handschoen. Ik voelde er in ieder geval niets van. Mocht je het fijner vinden dan kan je het labeltje makkelijk naar buiten toe klappen zonder dat je er daar last van hebt. Sommige wielrenhandschoenen hebben namelijk nog wel eens erg lange labels die als je ze niet afknipt tot aan je vingers komen. Bij deze Apha’s is dat afknippen dus niet nodig. Kleinigheidje, maar toch fijn.

De handschoen heeft een eenvoudige klittenbandsluiting. Daarmee kan je hem eenvoudig straktrekken om je pols. Een andere feature is het Pull-Off-system. Dit zijn twee kleine lusjes aan de binnenkant van de handschoen bij je middel- en ringvinger. Om de handschoen makkelijk uit te trekken stop je daar twee vingers van je andere hand in en je trekt de handschoen moeiteloos uit. Simpel maar het werkt echt. Ook wanneer de handschoen nat is geworden door zweet of regen waardoor het uittrekken vaak wat moeizaam gaat zijn deze lusjes een uitkomst. Over dit eenvoudige systeem hebben we al eerder geschreven en het werkt perfect. De Roeckl letters op de wijsvinger reflecteren, voor een klein beetje extra zichtbaarheid. De binnenkant van de handschoen is lekker zacht en bij je duim zit weer zo’n bekend zacht stukje stof waar je je neus mee kan afvegen. Niet smakelijk, maar wel handig.

De handschoen op de racefiets
De Alpha zit allereerst fijn om je hand. Geen nare irritatieplekjes tussen de vingers of bij de palm. Het sluit overal prima aan. Wanneer je je handen dan boven op het stuur legt om de eerste meters te gaan fietsen, merk je duidelijk de padding. De demping is daardoor echt optimaal. Je handen veren als het ware heel subtiel wanneer je fiets over oneffenheden in het wegdek rijdt. Ook na vele kilometers blijf je de demping voelen, tenminste als je erop let. Het voelt gelukkig heel natuurlijk en dan merk je ook waar deze handschoen voor gemaakt is, namelijk wielrenners die last hebben van pijntjes rond de handpalmen. Door de padding merk je handpalm iets warmer wordt dan bij handschoenen zonder dikke padding, maar de bovenkant is door de mesh lekker koel. Daarnaast merk je dat je een beetje water bij de wijn moet doen bij het contact met het stuur. De grip is prima maar het contact is iets minder direct. Dit merk je wanneer je met je handen op het stuur rijdt, maar voor de dikte van de padding vind ik het eigenlijk nog heel redelijk. Wil je direct contact met het stuur dan heeft Roeckl genoeg andere handschoenen in haar assortiment en daar is deze Alpha dan ook duidelijk niet voor gemaakt.

Wassen
Wat me ook opviel is dat de handschoenen tijdens het wassen goed blijven. Zelfs de AGel letters op de padding blijven netjes zitten na het fietsen en ook na meerdere malen wassen.

Details
Merk: Roeckl Alpha handschoen
Kleur: Zwart
Maat: Getest in maat M (verkrijgbaar in M t/m XXL)
Adviesprijs: € 65,-
Meer informatie via Roeckl

Conclusie
Als je zenuwpijntjes bij je handpalmen tijdens het fietsen wil aanpakken dan is deze handschoen daarvoor geschikt. De erg dikke padding zorgt ervoor dat je handpalmen veel demping krijgen. De padding blijft goed op zijn plek zitten, is stevig en is ook buigzaam wanneer je je hand om het stuur klemt. Als je optimale demping wil moet je iets water bij de wijn doen wat betreft direct grip met het stuur. Maar dat is gelukkig minimaal. Het uittrekken kan niet makkelijker dankzij de twee bekende lusjes. De afwerking is zoals we van Roeckl gewend zijn erg netjes en strak. Ook handig is het neusafveegstuk bij de duim. Oké, € 65,- voor een paar wielerhanschoenen is niet heel goedkoop, maar als dit je helpt tegen de pijn bij je handpalm is het de investering zeker waard.