Gel of schuim, dik of dun, stevig of zacht. Allemaal keuzes die je moet maken voordat je je wielerhandschoentjes kiest. Wat je uiteindelijk kiest, ligt aan je eigen voorkeur. Het is een beetje zoals een bank uitzoeken: de één wil een zachte bank waar je helemaal inzakt en de ander eentje met stevige kussens. Voor je wielerhandschoentjes komt er wel iets meer bij kijken om een keuze te maken, want het gaat naast comfort ook om het ontzien van je zenuwen. En omdat iedereen verschillende voorkeuren en handen heeft, bieden veel fabrikanten verschillende types aan. Zo heeft Roeckl de Imuro en Inverno in het assortiment. Deze twee handschoentjes zijn elkaars tegenpolen. De Imuro heeft een dikke zachte gelpadding, terwijl de Inverno een dunne stevige schuimpadding heeft. In deze review zetten we deze tegenpolen tegen elkaar. (bij de foto’s zie je steeds eerst de Inverno en dan de Imuro).

Bovenkant
Als je de handschoentjes van bovenaf bekijkt, verschillen ze niet zoveel: overwegend mesh en een zweet absorberend gedeelte rond de duim. De mesh zorgt voor een goede ventilatie van de bovenkant. Het wipe-off gedeelte op de duim is er voor een teveel aan zweet. Dat wipe-off gedeelte is best dun, maar neemt wel goed vocht op. Wel voel je snel de nattigheid op je huid.

Aan de bovenkant verschilt alleen het design een beetje. Met een net wat andere vorm van de kleuren, kun je de handschoenen uit elkaar houden. De geteste uitvoeringen hebben beide veel zwart met een paar witte of reflectie stukjes. Kijk je naar de kleurrijke varianten, dan verschillend ze onderling wat meer. Maar de verschillen aan de bovenkant, zijn in vergelijking met de onderkant ook minder van belang. Daarom nu de onderkant.

Inverno
Als eerste de Inverno. De Inverno maakt gebruik van een XRD materiaal voor de padding. Dit materiaal heeft een hoog schokabsorptie- en dempend vermogen. Hierdoor kan het materiaal dun worden gehouden terwijl de demping in orde blijft. Als je het materiaal indrukt voel je de demping, maar ook de stevigheid en veerkrachtigheid van het materiaal. Aan de buitenkant is de handschoen afgewerkt met een luxe aanvoelend materiaal. Het is synthetisch, maar komt als leer over. Het materiaal heeft veel grip en samen met de dunne padding heb je daardoor goed contact met het stuur. Voordeel van de dunne schuimlaag is dat het mooi mee kromt met je hand. Aan de binnenkant van de handschoen kun je de padding duidelijk zien zitten, omdat er slechts mesh overheen zit. Daardoor voel je de padding ook, een laagje stof zou prettiger aanvoelen. Het schuim beslaat het grootste gedeelte van je handpalm, zoals je mag verwachten. Alle belangrijke punten van je handen zijn beschermd en de padding geeft een goede ondersteuning en verlaagt de druk op je handen goed. Bij hobbels of onregelmatig wegdek heeft het dunne materiaal toch ook nog een beetje ‘veerweg’.  Ander pluspunt van de Roeckl handschoenen zijn de padding tussen duim en wijsvinger. Het zorgt voor een goede ondersteuning van de handen wanneer je op de remhendels rijdt. Zeker als je staand gaat fietsen.

Imuro
De Imuro ziet er van de onderkant duidelijk anders uit. De vorm van de padding lijkt gelijk, maar is duidelijk dikker en zachter door de gel. Als je het materiaal indrukt is er ook veel meer om in te drukken. Ingedrukt blijft er een beetje dezelfde dikte over als bij de Inverno. De gel voelt bij het indrukken ook steviger aan. Doordat er meer materiaal is om zich te voegen, voelt de drukverdeling beter aan. Na een langere tocht voelen mijn handen bij de Imuro iets minder vermoeid aan. Nadeel van dat dikkere materiaal is dat ik iets minder direct gevoel en grip met mijn stuur heb als ik dat vergelijk met de Inverno. Ik lijk er iets meer boven te zitten met mijn handen. Omdat er tussen duim en wijsvinger geen gripelementjes zitten is de grip hier minder dan bij de rest van de handschoen. Dit merk je wanneer staand met je handen op de shifters een sprintje trekt. Aan de binnenkant van de handschoen zie je dat er duidelijk meer stof is gebruikt dan bij de Inverno. Het voelt lekker zacht. Door het extra materiaal zitten de Imuro’s wel een stukje strakker met dezelfde maat. Zit je net een beetje tussen twee maten, dan zou je zomaar een grotere maat nodig hebben voor de Imuro.

Details

Inverno
Getest in maat 9
Gewicht: 43 gram/paar
Adviesprijs: € 50,-
Meer info bij Roeckl

Plus
+ Stevig dempend materiaal
+ Grip

Min
– Mesh binnenkant voelt minder zacht

Imuro
Getest in maat 9
Gewicht: 50 gram/paar
Prijs: € 38,-
Meer info bij Roeckl

Plus
+ Verminderd de druk zeer goed

Min
– Grip

Conclusie
Welke handschoen moet je nu kiezen? Beide verminderen de druk op je handen goed. De Imuro geeft meer comfort door de padding. De Inverno heeft op zijn beurt iets meer grip. Ook de prijs verschilt onderling niet veel. Net als het gewicht. Er blijft dan weinig over om te zeggen welke beter is. En die is er ook niet. Het heeft dan ook met voorkeur te maken. Kies voor de Inverno als je op zoek bent naar een stevige handschoen die de druk verlaagd, maar waarbij je een nog altijd een direct aanvoelend contact hebt met je stuur. Kies de Imuro als je op zoek bent naar de optimale drukverdeling voor je handen door een dikkere gelpadding. Helemaal als je vaak zenuwpijn hebt tijdens het fietsen.