Handschoenenweer, we hebben er even op moeten wachten, maar nu is het dan toch zover. Gelukkig! Niet omdat ik er zo van hou, maar omdat ik twee paar handschoenen van Roeckl heb liggen om te testen. De Villach is er in twee uitvoeringen. Dit is de vernieuwde opvolgers van de X-tra Warm handschoen waar ik destijds al erg enthousiast over was.

Villach
De Roeckl Villach (in de verschillende uitvoeringen) is een echte handschoen die je in koude tijden warm moet houden. Het is niet zo’n relatief dunne handschoen die je tijdens wedstrijden aan zou doen. Nee, je hebt bij het aantrekken echt het gevoel dat je een handschoen aantrekt. Een hoge warme band die de ruimte om je polsen lekker warm afsluit. Die kan je met een klittenbandsluiting eventueel nog strakker of minder strak zetten. De zachte fleece voering die de naam PrimaLoft Gold heeft, voelt lekker zacht.

Om de buitenkant winddicht, waterafstotend maar toch ademend te maken wordt er gebruik gemaakt van Gore-Tex Infinium Windstopper, de nieuwe Gore Windstopper, zeg maar. Voor de grip is er gebruik gemaakt van Roeck-Grip. Dit voelt als een soort van heel soepel leer. Het heeft dan ook echt goede grip. De padding is niet te dik zodat je genoeg controle met de handschoenen hebt met voldoende demping

De verschillende uitvoeringen
Roeckl heeft ook de normale Villach, de vingerhanschoen. Daarnaast is er nog de Villach Trigger waarbij je pink, ring- en middelvinger als één geheel worden “verpakt”. Met deze twee uitvoeringen heb ik gereden en ze wegen net zo zwaar, 142 gram per handschoen. Dan is er ook nog een Villach Lobster waarbij de wijs- en de middelvinger samen verpakt zijn en ook de ringvinger samen met de pink bij elkaar zitten.

Bij het aantrekken verwacht ik bij de Trigger versie dat de drie laatste vingers netjes tegen elkaar zitten. Maar ze zitten toch apart verpakt, en daaroverheen zit stof die ze alle drie weer bij elkaar stopt. De vingers raken elkaar dus niet terwijl ze wel bij elkaar zitten. Dit zorgt ervoor dat elke vinger toch zijn eigen zweetafvoer heeft, maar toch lekker warm bij elkaar zitten.

Nieuw en beter
De verbeteringen vergeleken met de eerder geteste X-Tra Warm handschoen hebben te maken met de fit, enkele details zoals extra reflecterende delen en vooral de grip. Die valt het meeste positief op. Vooral wanneer je rijdt met een aero stuur waarbij je stuurlint niet helemaal doorloopt, valt het op dat je echt meer grip hebt. De labeltjes aan de binnenkant moet je wel even verwijderen want bij mij irriteren ze, vooral die bij de pols. Maar wanneer je ze eruit knipt, is dat probleem verholpen. Een ander klein puntje is dat het met handschoenen aan lastig is om de klittenbandsluiting te openen. Vooral wanneer de boven- en ondersluiting exact op elkaar zitten. Met een beetje overlap kan je je vinger er wel makkelijk achter krijgen. Fijne details zitten er ook nog steeds op. Zoals het zachte stukje stof bij je duim om je neus mee af te vegen. En de bediening van het touchscreen zit op de ringvinger en de duim in plaats van op de pink. Bij de Trigger zit de bediening op de duim en wijsvinger.

Nu we het dan toch over de Trigger hebben. Die drie laatste vingers bij elkaar is toch wel erg goed. Je houdt je vingers iets warmer dan bij de gewone versie. Nu is dat verschil tussen de twee handschoenen ook niet kilometers groot, want de gewone versie is ook echt warm. Ik heb er ondertussen tot zo’n 2 graden onder nul mee gefietst en merk dat beide handen warm blijven. Vooral wanneer het echt guur koud is dan voel je net even minder goed dat de kou binnen probeert te komen bij de Trigger. En nog een fijn detail is dat de binnenvoering vast zit zodat bij het uittrekken deze niet meekomt.

En dan zou je denken dat het misschien onhandig is wanneer die vingers bij elkaar zitten. Eigenlijk heb je er helemaal geen erg in. Ik rem vaak met óf alle vingers tegelijk óf alleen met mijn wijsvinger. Dat gaat met deze handschoen ook prima. Ook het rijden met je handen op de shifters waarbij de wijsvinger nonchalant op de remhendel leunt, kan dus gewoon met deze handschoen. De enige keer dat ik het gevoel had dat de drie laatste vingers bij elkaar werden gehouden is tijdens het uitsteken van mijn hand. Blijkbaar doe ik dat met mijn wijs- en middelvinger (geen idee waarom trouwens, maar zo kom je nog eens ergens achter). Dat gaat dus niet echt. Maar verder heb ik er totaal geen last van. Dus stiekem heeft deze Trigger mijn voorkeur. Zelfde comfort met een klein beetje meer warmte.

Elastiekjestest
Wil je voordat je de handschoen koopt kijken of je wel alles kan doen met de Trigger, dan kan je je drie laatste vingers met een elastiekje strak aan elkaar binden. Ga nu een stukje fietsen en doe wat je altijd doet, je zult zien dat je die vingers niet los nodig hebt. Oh en trouwens is er de #nooitmeerkoudehanden -actie. Daarbij krijg je je aankoopbedrag terug als je na 14 dagen nog geen warme handen hebt.

Specificaties:
Roeckl Villach handschoenen
Gewicht: 142 gram (maat 9)
Maten: 6,5 – 12 (normaal draag ik M)
Kleuren Villach: zwart, zwart-geel of zwart-roze
Kleuren Villach Trigger: zwart of zwart-geel
Adviesprijs: € 80,00
Meer info via Roeckl

Conclusie
Ik kan niet anders dan nog steeds enthousiast zijn over deze handschoenen. Over beide eigenlijk. De Gore-Tex laag doet gewoon goed z’n werk. Het houdt de wind echt buiten en houdt het water ook nog redelijk lang buiten. De grip is verrassend goed. Even de labeltjes eruit knippen en je kan de winter weer buiten fietsen. Natuurlijk verschilt iedere renner wat betreft koude handen, maar deze handschoen gaat je toch zeker helpen. En als ik dan toch moet kiezen, dan kies ik de Trigger.

WINACTIE!
Maar goed, bovenstaande zijn mijn bevindingen. Je mag zelf kijken of het is wat ik zeg. We mogen 3 paar Roeckl Villach handschoenen weggeven, t.w.v. € 80,-. De gewone, of de Trigger. Jij kiest. Je kan je tot dinsdag 21 januari 12.00 uur inschrijven!

Om mee te doen meld je je hieronder aan. Na het bevestigen van je aanmelding doe je mee in de loting. Uit alle aanmeldingen worden de 3 winnaars willekeurig gekozen! 
– Je meldt je bij deelname automatisch aan voor de wekelijkse Racefietsblog.nl nieuwsbrief. Wil je die toch niet ontvangen, dan kan je je altijd weer afmelden, maar wacht even tot na het verlopen van de actie. 

Deze actie is afgelopen!

– Ook als je al ingeschreven staat voor onze nieuwsbrief moet je je inschrijven om mee te doen. Dit heeft verder geen gevolgen voor je bestaande inschrijving. 
– Je moet je deelname wel nog bevestigen via een e-mail die je ontvangt.