Geen fietser die zonder telefoon op pad gaat. Is het niet voor het loggen van de ritgegevens, dan is het wel voor het maken van foto’s. Een hoesje is dan een must ter bescherming, mocht hij uit je handen vallen. Maar je kan je telefoon ook als fietscomputer inzetten, zoals met de hoesjes en houders van Rokform.

Wat is Rokform
Ben jij iemand die zijn telefoon als fietscomputer op zijn stuur gebruikt dan kunnen deze Rokform producten interessant zijn voor je. Rokform is een Amerikaanse firma dat zich helemaal heeft toegelegd op het gebruik van je mobiele telefoon in of op voertuigen als fietsen, motorfietsen, auto’s etc. Dan gaat het dus om houders voor aan het voertuig, maar ook covers voor je telefoon die samengaan met die houders.

Een van de belangrijkste kenmerken van de covers van Rokform is namelijk dat ze op de cover twee verschillende bevestigingspunten hebben die je kan onderverdelen in makkelijk/snel en stevig. Er zit op de achterkant van de cover een magneet met een rubberen beschermlaagje en een draaisluiting (RokLok) waarmee je de cover met telefoon heel stevig aan een houder van Rokform kan bevestigen. Het voelt allemaal stevig en robuust in eerste instantie. “Designed In California” en “Made in China”.

Die magneet is superhandig, maar waarvoor eigenlijk?
In eerste instantie was ik geïntrigeerd door die magneet op de achterkant van het hoesje. Hartstikke handig toch? Kan je zo je telefoon op een stalen oppervlak vastzetten en met de extra magneten kan je ook nog andere, al dan niet ‘vaste’, plekken uitkiezen om je telefoon vast te maken. Maar toen ik eenmaal in de weer ging met het hoesje en de magneten kwam ik tot de conclusie dat ik nauwelijks of geen plekken had waar ik de magneet kon gebruiken, maar ook niet waar het handig zou kunnen zijn. Natuurlijk leg ik mijn telefoon soms neer als ik aan een tafel zit, maar verder hou ik hem altijd in mijn zak.

Een bijkomend nadeel van de magneet op de cover is dat je telefoon niet plat en stabiel op een tafel ligt. Hij wiebelt zodra je hem wilt bedienen en daardoor kan je hem in feite helemaal niet meer bedienen wanneer je hem bijvoorbeeld op de tafel hebt liggen. Navraag leert dat dit alleen bij de Crystal covers het geval is. Bij de robuustere Rugged covers zit deze verzonken in de cover waardoor hij dus stabiel op tafel ligt. Iets om rekening mee te houden.

De magneet en het gebruik daarvan zie ik daarom toch meer als een extra die voor sommige mensen in specifieke situaties toch handig kan zijn. Maar gelukkig kan de magneet op de cover er ook weer af dus de cover wordt er zeker niet onbruikbaar door!

Maar het gaat natuurlijk om gebruik op de fiets!
Tot nu toe ben ik dus nog niet bepaald enthousiast, maar daar komt verandering in kan ik je vertellen. Want, wat mij betreft, zit de kracht van deze Rokform producten echt in het gebruik op de fiets. De houders die ze daarvoor hebben zitten namelijk heel goed in elkaar. Gemaakt van aluminium. Ze voelen stevig en robuust aan en dat is precies wat je wil als je je kostbare telefoon op je fiets wilt monteren. Daarbij hebben ze ook een breed aanbod in soorten waardoor je precies het type houder kan kiezen dat het beste bij je wensen past.

Belangrijk voor mij bij een dergelijke houder zijn degelijkheid en gebruik. Wat betreft degelijkheid voldoet alles ruimschoots. De houders zijn sterk en stevig, de cover eveneens en de twee zitten zeer solide aan elkaar vast. Je moet een beetje kracht zetten om ze in elkaar te draaien, maar dan zit het ook goed vast. Nergens speling of ook maar iets dat het idee wekt dat op enig moment los kan gaan of trillen. Heel netjes vind ik dat Rokform er nog een koordje bij doet waarvan je één uiteinde door een hoekje in de cover kan doen en de andere aan een onderdeel van je fiets. Op doe manier is je telefoon toch nog extra gezekerd. Tot op heden heb ik dat koordje nog niet gebruikt, simpelweg vanwege het feit omdat ik de constructie van de houder en cover op zichzelf als sterk genoeg inschat. Hooguit dat het bij een flinke valpartij, waarbij er direct contact is met de cover en houder, los komt, maar dan moet je wel een rare buiteling maken.

V4 Pro en Pro-Lite
De twee houders waar mijn interesse het meeste naar uitgaat zijn degene voor op (de V4 Pro-Series direct hierboven op de foto) of om (de Pro-Lite hieronder) je vorkbuis. Maar we kregen er ook nog een houder voor aan je stuur bij en nog extra’s zoals een losse magneet met plakstrip en een ‘draainok’ met plakstrip. Niet meteen handig voor je fiets, maar wellicht wel voor een andere bestemming.

De reden waarom de twee genoemde houders mijn voorkeur genieten is omdat ze na monteren een geheel met je fiets vormen. Daardoor zitten ze stevig vast en gaan ze bijvoorbeeld ook niet trillen of wat dan ook, althans, niet anders dan je fiets op dat moment doet. En ze nemen geen ruimte in op je stuur. Ik vind het fijn als dit gedeelte zo leeg mogelijk is (oogt rustig) en ook wil ik die ruimte beschikbaar hebben voor mijn hadden om vast positie te kunnen wisselen als ik dat wil. Geïntegreerde handigheden, ik hou ervan.

Die andere houder zit dus wel op je stuur. En ook stevig, dat is het punt niet. Hij is vrij breed en heeft een hendeltje dat je moet indrukken om de cover los te maken. Daar heb je twee handen voor nodig. Opvallend vind ik dat de twee houders op je stuurbuis niet zo’n hendeltje hebben. Daar krijg je dan wel weer zo’n koordje bij.

Dat hendeltje kan ook nog bepalend zijn om de houder links of rechts van je stuur te plaatsen al kan je het draaien zodat het hendeltje van je stuurpen af wijst. Heb je een grote telefoon, zoals ik het heb getest met een iPhone 7 Plus, dan neem het geheel een groot deel van je stuur in beslag. En te groot deel voor mij persoonlijk. Je kan de telefoon wel nog een kwartslag draaien, dus van portret- naar landschapmodus, maar dat maakt voor de ruimte op het stuur niet veel uit. Alleen een heel veel kleinere telefoon zou dit voor mij bruikbaar kunnen maken.

De keuze van de houder die je gaat gebruiken vind ik dan ook heel persoonlijk. Het ligt er maar net aan wat je zelf een prettige plek vindt om je telefoon te hebben. Want de houders zijn gelijkwaardig als het gaat om stevigheid. De stuurhouder heeft misschien een kleine plus omdat je deze makkelijker kan verwijderen om bijvoorbeeld op een andere fiets te plaatsen.

Ik vind het heel netjes van Rokform dat ze bij de Pro-Lite twee carbon spacers en een lange bout leveren die nodig kunnen zijn bij de montage. Bij de covers krijg je een zogeheten vent-mount met magneet die los toch € 19,99 kost. Het idee is dat je die in een ventilatierooster van je auto kan gebruiken. Toch leuk dat ze die erbij doen.

Maar het blijkt niet voor iedere auto te zijn, in ieder geval niet voor die van mij. Mijn ventilatieroosters kunnen namelijk het gewicht van van de vent-mount (36 gram) nauwelijks aan en met mijn telefoon eraan zakt het meteen naar beneden waardoor het scherm moeilijk af te lezen is en bedienen niet lukt. Iets om rekening mee te houden als je de houder ook in de auto wilt gaan gebruiken. Ze hebben overigens ook nog een swivel die bovenop je dashboard geplaatst kan worden of een zuignap voor aan het raam. Die twee zouden voor mij zeer waarschijnlijk wel werken. Als je hem ook in de auto wilt gebruiken moet je van te voren even goed bedenken hoe dat gaat doen.

Ook voor de binnenfietsers onder ons
Nog wel een leuke toepassing van de houders is het gebruik tijdens het indoor trainen. Dan is de telefoon juist wel weer vaker handig om erbij te hebben. Sommige fietsers gebruiken de telefoon ook om de software op te draaien. Dan is het handig als je je telefoon stabiel op je stuur hebt.

Details
Rokform V4 Pro Series houder
Adviesprijs € 54,99

Rokform Pro-Lite houder
Adviesprijs € 44,99

Rokform Bike Handlebar Mount
Adviesprijs € 29,99

Rokform Crystal Carbon Clear Case
Adviesprijs € 34,99

Rokform Universal Phone Adapter Kit
Bevat universele adapter (RokLok en magneet), een aparte RokLok en aparte magneet
Adviesprijs € 19,99

Plus
+ De houders zijn zeer degelijk en robuust
+ Je kan je telefoon mooi in het midden van je stuur ‘installeren’
+ Integratie met je fiets
+ Ook te gebruiken met houders voor in de auto of op je motor

zMin
– Je kan de telefoon niet vlak op de tafel leggen door de magneet in het hoesje
– Montage op het stuur niet praktisch bij de grotere telefoons

Alle info bij Rokform

Conclusie
Deze cover voor je telefoon met zijn magneet in combinatie met de houder is de perfecte oplossing voor de fietser die per se met zijn telefoon op zijn stuur wil rijden. De stap van de supersnelle mobiele telefoon met zijn haarscherpe kleurenscherm naar de ‘trage’ fietscomputer is voor sommige mensen te groot en dan zijn deze Rokform-producten iets voor jou. Je telefoon zit heel stevig boven je stuurpen en is daarmee goed zichtbaar en goed te bedienen.

Als het allemaal past kan in de auto of op de motor hetzelfde systeem gebruiken. De magneet bleek voor mij minder handig dan ik van te voren dacht. In het geval dat je die wel kan gebruiken kan het juist wel weer van grote meerwaarde zijn. Groot nadeel van de magneet naar mijn mening is dat de telefoon niet stabiel op de een tafel kan liggen, hij wiebelt als je hem wilt bedienen.

Maar we zijn hier om te fietsen en daarvoor zijn de producten dus uitermate goed geschikt. Bedenk wel eerst goed waar de telefoon wilt gaan plaatsen en wat je belangrijk vindt alvorens tot de aankoop over gaat, want kwaliteit heeft zoals altijd ook een prijs. Ben je al fan van het gebruik van je telefoon als fietscomputer, dan ga je met deze houder al helemaal nooit meer de overstap naar een ‘echte’ fietscomputer maken.