scicon aerowing zonnebril

Dankzij Pogacar heb je hem wellicht veelvuldig voorbij zien komen, of in ieder geval het merk: Scicon. We kregen de Aerowing fietsbril om te proberen.

Scicon kennen wij vooral van de fietskoffers waar je je fiets in kan doen voor transport met het vliegtuig. Maar sinds enige tijd hebben ze ook andere producten als kleding en brillen. Fietskoffers komen niet zo veel in beeld bij de koers, maar als je je zonnebril op de neus van een tourwinnaar zet, weet je dat hij veel gezien zal worden. Het zal ze in ieder geval geen windeieren gelegd hebben, Pogacar heeft de nodige aandacht gekregen.

Scicon heeft inmiddels een complete verzameling brillen in de collectie, waarvan je deze Aerowing een minimalistisch model kan noemen. Het montuur van de bril loopt alleen bovenlangs met daaraan het neusstuk. Het montuur loopt dus niet rondom de hele bril. En hij is daarmee ook lekker licht met 34 gram.

De Aerowing valt onder de Sport Performance lijn van het merk, maar dat zal je niet verbazen. Ze geven zelf aan dat het ontwerp is geïnspireerd door het retro design van de jaren ’90. Dat zie je er ook wel in terug, het is ook de stijl die je de laatste jaren bij veel andere merken terug ziet. Groot en hoekig. Toch vind ik zelf de Aerowing niet per se een heel retro uitstraling hebben.

Lekker zitten en lekker kijken

Een fietsbril moet lekker zitten en er goed uitzien, maar pas tijdens het fietsen kom je er achter of hij ook bij je past. Dan merk je of hij snel van je neus afglijdt of dat de pootjes een beetje klemmen of dat hij na verloop van tijd toch niet meer zo prettig zit. Ook de eigenschappen en de kwaliteit van de lens spelen een grote rol, maar dat is ook een kwestie van het kiezen van de juiste lens voor de betreffende omstandigheden.

De Aerowing is er in een aantal verschillende kleuren voor het montuur en verschillende lenzen. Wij kregen het montuur in White Gloss en de lens in Multimirror Blue.

De spiegellens zou je typisch inzetten bij zonnig weer, maar toch is hij niet voorbehouden aan de zomer. Ook als het wat bewolkt is, vind ik hem nog fijn om te gebruiken. Daar is hij dus licht genoeg voor. Over de kwaliteit van de lens ben ik heel tevreden. Nergens vervormt het en de kleuren zijn overal gelijk. Het zicht is breed doordat er geen montuur aan de zijkanten zit en ook als je onderin de beugels zit, wordt je zicht niet belemmerd. Het is echt een fijne lens om door te kijken, vind ik. Hij is niet te donker of te licht en geeft een fijn contrast.

Bij een gravelrit, deels door het bos waarbij er zonnestralen door de bomen heen op het pad schijnen en het verschil tussen licht en donker heel groot is, schiet de Multimirror Blue lens wel wat te kort. Dan wil je toch liever een wat lichtere lens gebruiken. Die hebben ze overigens ook. Tijdens ritten op de weg vond ik de lens in vrijwel alle omstandigheden juist heel fijn.

De lens heeft rondom 10 sleufjes voor ventilatie. Die doen werk kennelijk goed, want ik heb geen enkele keer last van beslagen lenzen, ook niet als ik even stil sta na een inspanning. De bril zit bij mij heel prettig. Het is er een die je opzet en waar je de hele rit niet aan denkt. Dat is goed. Hij blijft ook goed op mijn neus zitten. Het neusstuk kan je echter niet instellen, het is niet buigbaar of iets dergelijks. Bij de uiteinden van de poten kan dit weer wel.

Als er dan iets valt aan te merken dan is dat een harde case om in te bewaren ontbreekt. Dat vind ik zelf altijd prettig omdat je dan zeker weet dat er niet per ongeluk iets met kan gebeuren. Met name als je de bril inpakt voor een korte of lange reis is dit een must. Gezien de prijs van de bril mag je dat erbij verwachten vind ik. En we kregen hem niet bij deze testbril, maar normaliter wordt er ook een Rain Clear lens meegeleverd, een volledig heldere lens voor als het regent. Die heb ik niet kunnen proberen, dus daar kan ik ook geen oordeel over vellen.

Details

Scicon Aerowing fietsbril
kleur: White Gloss montuur met Multimirror Blue lens en heldere Rain Clear lens. (laatste niet bij de test)
Gemeten gewicht: 34 gram
Adviesprijs: € 180,-
Alle info in beschikbare modellen vind je bij Omni Bikeparts

Conclusie

Als hij goed genoeg is voor Pogacar dan zal hij dat toch ook wel voor mij zijn? Daar mag je over het algemeen wel vanuit gaan, maar het lijkt mij ook niet goed om mijzelf met een prof te gaan vergelijken. Toch bevalt de Scicon Aerowing mij bijzonder goed. Hij zit heel fijn en blijft goed op zijn plek. De Multimirror Blue lens biedt een goed contrast en ik gebruik hem bij zowel zonnig als bewolkt weer, breed inzetbaar dus! Je krijgt er ook nog een heldere lens bij en dan vind ik niet meer dan terecht, de bril zit in het hogere segment, ook wat betreft prijs. Daarom had er ook wel een harde case bij mogen zitten van mij. En of Pogacar ermee rijdt of niet, ik vind hem ook mooi, dat telt ook natuurlijk.

WINACTIE!

We mogen maar liefst 3 Scicon Aerowing brillen weggeven! Winnaars mogen kiezen uit het geteste model (White Gloss montuur) met de Multimirror Blue, Red of Silver lens.

Om mee te doen schrijf je je hieronder in. Na het bevestigen van je inschrijving doe je mee in de loting. Uit alle inschrijvingen worden 3 winnaars willekeurig gekozen. Je kan je tot vrijdag 3 december 8:30 uur inschrijven!

– Je meldt je bij deelname automatisch ook aan voor de wekelijkse Racefietsblog.nl nieuwsbrief. Wil je die toch niet ontvangen, dan kan je je altijd weer afmelden, maar wacht even tot na het aflopen van de actie.

Deze actie is afgelopen! Je kan je wel nog steeds inschrijven voor onze nieuwsbrief

Voorwaarden en condities:
– Ook als je al ingeschreven staat voor onze nieuwsbrief moet je je inschrijven om mee te doen. Dit heeft verder geen gevolgen voor je bestaande nieuwsbriefinschrijving. 
– Je moet je deelname bevestigen via de e-mail die je daarvoor ontvangt. Alleen na bevestigen maak je kans.

Indien je al ingeschreven staat op onze nieuwsbrief hoef je niet te bevestigen (je krijgt ook geen email hiervoor)
– Deelnemen kan tot vrijdag 3 december 8:30 uur. De dag erop kiezen we de winnaars.
– De actie is voorbehouden aan inwoners van Nederland, België.
– We nemen via e-mail contact op met de winnaar(s). Wanneer we binnen een week geen reactie hebben, wordt er een nieuwe winnaar gekozen.
– Het is niet mogelijk het gewonnen product om te ruilen voor een ander product of geldbedrag.
– Racefietsblog.nl is bevoegd personen uit te sluiten van deelname bij vermoeden van onrechtmatige deelname of fraude.
– Je ontvangt je eerste Racefietsblog.nl nieuwsbrief na het aflopen van de winactie. Wil je deze toch al eerder ontvangen, dan kan je je hier afzonderlijk voor inschrijven. Dit heeft geen gevolgen voor je deelname aan de winactie.
– Bij deelname kan je ervoor kiezen om je ook in te schrijven voor de nieuwsbrief van Omni Bikeparts. Deze ontvang je pas nadat de winactie is verlopen. Dan kan je je ook weer uitschrijven als je dat wilt.