Nu het herfstweer is begonnen kan ik me bijna niet voorstellen dat ik ooit met warme voeten heb gereden. Er zijn maar weinig dingen zo vervelend op de fiets als koude voeten, dus daar moet iets aan gedaan worden.

Een favoriet van mij is de SealSkinz Oversock. De sokken voelen erg zacht en licht. Op onze weegschaal weegt een paar in maat L maar 85 gram. Volgens SealSkinz is de stof van de oversokken waterdicht, winddicht en ademend. De buitenkant is van Nylon (93%) en Elastaan (7%). De binnenkant is van Polyester (52%), Katoen (27%) en Elastaan (21%). Daartussen zit een zogenoemde Hydrophilic membraamlaag. Deze combinatie moet zorgen voor warme en droge voeten. De techniek van SealSkinz heeft de naam StretchDry.

Aantrekken en klaar
Je trekt de sok aan nadat je de schoen hebt aangetrokken. De onderkant is namelijk zoveel mogelijk dicht met alleen een opening voor de schoenplaatjes en het looprubbertje van de hak van je schoen. En wanneer je de sok over je schoen hebt aangetrokken sluit het allemaal erg strak aan. Je moet even de randjes van de opening netjes over je plaatjes doen, zodat je straks makkelijk in de pedalen kan klikken. Doordat hij goed aansluit, vind ik de sokken ook erg mooi staan en helemaal niet lomp. Iets wat je met sommige rubberen overschoenen nog wel eens hebt. Het oog wil ook wat. De sokken zijn er in de kleuren fluor geel, roze, oranje en zwart. Ik heb de gele versie.

Echt water- en winddicht
Omdat de stof zo zacht en flexibel is, is het moeilijk te geloven dat deze oversokken echt water- en winddicht zijn. Maar Sealskinz maakt zijn naam weer waar. Er komt geen water en wind doorheen hoe lang je ook in de regen fietst. Ook sluit de sok goed aan bij mijn toch redelijk smalle enkels waardoor daar ook geen water naar binnen sijpelt. De enige twee plekken waar vocht doorheen kan, zijn de twee gaten aan de onderkant waar de plaatjes doorheen moeten. Maar omdat die gaten minimaal zijn, moet je echt een tijdje door diepe plassen water rijden wil je daar iets van merken. Dit is ook afhankelijk van je schoenen en of daar ventilatiegaatjes zitten. Doordat de wind ook wordt tegengehouden blijven de voeten ook warm. Oké tijdens extreem koud winterweer krijg ik toch nog koude voeten maar in de herfst en een groot deel van de winter rijdt ik fijn met deze oversokken. Zelfs wanneer de lente weer begint en ik mijn eerste ritjes met blote benen rijdt, zul je me nog regelmatig met deze oversokken zien rijden.

De fluorgele kleur blijft mooi zodat je niet na elk vieze ritje ze hoeft te wassen. Maar ondanks dat je hem op 40 graden kan wassen, en ik heb hem nu al zeker wel 20 keer gewassen, blijft hij waterdicht en blijft de kleur lekker fluor. Het enige wat minimale slijtspoortjes laat zien is de onderkant wanneer je er ruim een jaar lang naast het fietsen er veel mee loopt. Maar zelfs dat valt mee.

Details
SealSkinz Oversock
Wind- en waterdicht
Adviesprijs: € 50,-
meer info via SealSkinz

Conclusie
Misschien klink ik een beetje enthousiast over deze oversokken. Nou dat klopt dan ook wel. Waarom? Ze zijn warm, echt water- en winddicht, blijven na veel gebruik nog steeds erg mooi, sluiten goed aan om je schoen en ik vind ze er gesoigneerd uitzien. Wat verwacht je meer van oversokken?!