SKS Germany heeft veel verschillende vloerpompen, en we hebben één van de instapmodellen getest. Het gaat om de Airkompressor Compact 10.0, een betaalbare vloerpomp met een stalen cilinderbuis en een universele pompkop. De pomp is ontworpen in de herkenbare SKS Germany kleuren die je vast wel kent, namelijk zwart met oranje. De vloerpomp ziet er degelijk uit en wij testen ‘m in de praktijk.

Eco, Comfort en Pro lijn

Het assortiment pompen van SKS Germany is opgedeeld in drie verschillende lijnen: de Eco, Comfort en Pro lijn. De Airkompressor 10.0 valt in de Eco lijn, en dat is de instapcategorie van SKS Germany. Naast deze Airkompressor Compact 10.0 zien we in deze lijn ook nog de Air-X-Press 8.0 en de Airkompressor 10.0. De pomp die wij testen kost € 34,99 en de Air-X-Press 8.0 is met € 27,99 net iets goedkoper. De Airkompressor 10.0 kost € 39,99. De verschillen zijn niet supergroot en zitten in de materiaalkeuze, slagkracht, hoogte en lengte van de pompslang.

Een stevige instapper

De SKS Germany Airkompressor Compact 10.0 is met een hoogte van 60 centimeter inderdaad vrij compact te noemen voor een vloerpomp. De cilinderbuis is van metaal en het handvat en de voet zijn van kunststof. De slang is 80 centimeter lang en de pompkop is geschikt voor presta, dunlop en schräder ventielen. Je kan er tot 10 bar (of 145 PSI) mee pompen en dit is af te lezen op de analoge manometer die in de voet zit verwerkt.

SKS Germany omschrijft dit model als de ideale instappomp voor de hobbyfietser. Op basis van de eigenschappen voldoet de pomp dan ook aan alle verwachtingen die je van een pomp mag hebben in deze prijscategorie. Wat ik mooi vind bij SKS Germany is dat alle reserveonderdelen los verkrijgbaar zijn. Dus mocht er ooit een onderdeel aan vervanging toe zijn, hoef je niet gelijk een nieuwe pomp te kopen. Dit draagt bij aan de duurzaamheid van het product en SKS Germany heeft dat goed op orde.

Pompen en vergelijken maar

Volgens SKS Germany heeft de Airkompressor Compact 10.0 een slagkracht van 385 cm³ per slag, en ik ga dat even vertalen naar de praktijk. Ik pak een 30 millimeter brede racefietsband met binnenband waar geen lucht in zit. Om deze band op te pompen naar 5 bar zijn er 27 slagen nodig.

Tijdens het pompen merk ik een aantal dingen op: er is weinig armkracht nodig om de band op te pompen, en de pomp staat heel stabiel op de vloer. De pompkop is eenvoudig aan te sluiten en het kunststof handvat heeft een ovalen vorm waardoor het prettig in de hand ligt. Het kostte weinig moeite om de band op te pompen, zowel qua inspanning als handelingen. Op de manometer zit een oranje ring met een puntje om de juiste bandenspanning aan te wijzen, zodat je duidelijk kunt zien waar de witte wijzer uit moet komen. Handig, want je moet goed kijken om de cijfertjes te onderscheiden, zeker als je heel precies op een bepaalde bandenspanning uit wilt komen.

Met mijn lengte van 1.92 meter vind ik deze pomp redelijk kort waardoor ik iets meer moet bukken bij het pompen. Maar uiteindelijk ben je met een lege band circa één minuut bezig, dus is het kleine ongemak snel voorbij.

Waarom kiezen voor een instapmodel?

De grote vraag die bij mij omhoog komt tijdens het schrijven van deze review is of er nog redenen zijn om te kiezen voor een duurdere pomp. Want als ik de eigenschappen van deze pomp op een rijtje zet ben ik echt wel enthousiast en doet hij wat je van zo’n pomp verwacht. Maar er zijn ook argumenten te noemen om te gaan voor een duurder alternatief, met een langere pompslang, of een langere cilinderbuis. Deze manometer is prima af te lezen, maar het kan natuurlijk een stukje gemakkelijker met een duidelijker, groter of zelfs digitaal scherm. Maar zonder vooruit te lopen op de conclusie zijn dit allemaal opties die handig kunnen zijn, maar wat mij betreft niet perse nodig zijn.

Specificaties

SKS Germany Airkompressor Compact 10.0
Kleur: zwart met oranje
Hoogte: 60 centimeter
Lengte slang: 80 centimeter
Maximale druk: 10 bar / 145 PSI
Geschikt voor: presta, dunlop en schräder ventielen
Materiaal cilinderbuis: metaal
Materiaal voet: kunststof
Materiaal handgrepen: kunststof
Adviesprijs: € 34,99

Conclusie

SKS Germany omschrijft de Airkompressor Compact 10.0 als de ideale instappomp voor de hobbyfietser, en ik kan mij daar alleen maar bij aansluiten. De pomp is krachtig qua slagkracht, staat stabiel op de grond en heeft een robuust design. Precies wat je zoekt in een goede vloerpomp. Persoonlijk zou ik vanwege mijn lengte kiezen voor de Airkompressor 10.0, omdat je dan voor € 5,- meer een net iets langere cilinderbuis krijgt, waardoor het pompen net iets prettiger is. Wat ik echt super vind, is dat je bij SKS Germany alle spare parts los kunt bestellen, mocht er ooit iets aan vervanging toe zijn. Al met al doe je voor € 34,99 gewoon een hele goede koop, als je op zoek bent naar een vloerpomp.

Meer info via SKS Germany.