Een onverslaanbaar duo tegen water en vuil, zo omschrijft SKS Germany dit setje spatborden. Of het nu voor dagelijks woon-werkverkeer is of voor die ene fietsrit in de regen, een setje spatborden is een must voor elke wielrenner wat mij betreft. Bij het Duitse SKS Germany vind je fietsspatborden in alle denkbare soorten en maten, en zo ook dit makkelijk te monteren setje voor op de racefiets. Een setje, dus zowel een voor- als achterspatbord. De afgelopen periode heb ik de S-Set getest, en deze bestaat uit het S-Board voorspatbord en het S-Blade achterspatbord.

Praktisch quick release-systeem

De spatborden zijn matzwart en vrij neutraal vorm gegeven. Op het uiteinde van de spatborden staat in glanszwarte letters wel de typenaam. Belangrijk om te vermelden is dat beide spatborden zijn voorzien van een quick release-systeem, waarmee je de spatborden heel eenvoudig op je fiets monteert en er ook net zo snel weer afhaalt. Handig, want wij ijdele wielrenners willen vaak niet met een setje spatborden fietsen als het niet nodig is. Met straps zet je ze zo vast op je fiets.

S-Board spatbord aan de voorvork

Het voorspatbord bevestig je op de fiets door deze aan je voorvork te monteren. Twee beugels klemmen om de beide kanten van de voorvork, en vervolgens maak je deze vast met rubberen straps. Bij een dunne voorvork kunnen de straps iets te lang zijn, maar dan knip je ze iets korter. De klemmen zijn universeel, want ze passen zowel om ‘standaard’ als om aero voorvorken. Doordat de contactpunten van rubber zijn beschadig je je voorvork niet. Maar voor de zekerheid levert SKS Germany er beschermfolie mee. Deze kan je nog vooraf op je voorvork plakken zodat je zeker weet dat het niet beschadigt. In plaats van de rubberen straps kun je ook tie wraps gebruiken, maar dat doe je dan alleen als je van plan bent om het spatbord voor langere tijd op je fiets te plaatsen. In dat geval zou ik ook de beschermfolie gebruiken.

De hoek van de spatborden is eenvoudig aan te passen met een 2.5 mm inbussleutel, waarmee het spatbord voor alle 27.5″ en 28″ wielen geschikt te maken is. En niet alleen voor je racer, maar ook op bijvoorbeeld je crossfiets of gravelbike.

S-Blade spatbord aan de zadelpen

Waar het monteren van de S-Board al een eitje is, is dat bij de S-Blade al helemaal het geval. Met een verstelbaar riempje stel je één keer de juiste maat in en vervolgens open en sluit je de quick-release bevestiging gemakkelijk met een lipje. De S-Blade is overigens geschikt voor alle zadelpennen, dus ook voor aero zadelpennen. Ook bij dit spatbord is de hoek weer aanpasbaar, ditmaal met een 4 mm inbussleutel. Ook is hier het contactpunt weer bedekt met rubber.

De regen in met spatborden

Het monteren en demonteren van de spatborden gaat dus gemakkelijk, dat is goed om te weten. Dus ook als je onverwachts de regen in moet ben je nauwelijks tijd kwijt aan het monteren, je bent zo klaar. Maar dat is natuurlijk niet de belangrijkste eigenschap van spatborden, want uiteindelijk wil je beschermd worden tegen regen en vuil. En om dat te testen, moet je in de regen gaan fietsen. Of op een nat wegdek, na een fikse regenbui. Wie nog denkt dat wij leuk werk hebben ;-).

Op mijn ronde zadelpen blijft het achterspatbord stevig zitten, en ik heb het spatbord schuin naar beneden gemonteerd zodat het spatbord net boven mijn achterband zit. In de regen gaat het goed, ik merk direct de toegevoegde waarde van de spatborden. Want mijn achterwerk blijft droog, en dat is echt heel prettig. Daardoor krijgt je het minder snel koud, en je huid gaat niet irriteren.

De spetters die normaal gezien van je voorwiel kunnen komen belanden vaak op je schoenen en onderbenen, waardoor je voeten nat worden. En tja, dat is niet ideaal, zeker niet als je voeten op een gegeven moment doorweekt raken. Maar met het voorspatbord, dat ruim lang genoeg is, bescherm je je voeten en onderbenen tegen deze nattigheid. Ook het voorspatbord doet wat het moet doen, en samen maakt dit setje het fietsen in de regen of op nat wegdek een stuk aangenamer. Zeker als je in de regen fietst, word je natuurlijk nog wel nat door de regen die op je valt. Een feest gaat het nooit worden, dat in de regen fietsen, maar op deze manier fietst het wel een stuk prettiger. En voor de bijna € 26,- hoef je het ook niet te laten.

Specificaties

SKS Germany S-Set
Inhoud: S-Board voorspatbord (los € 14,99) & S-Blade achterspatbord (los € 13,99)
Gewicht: 206 gram
Geschikt voor: 27.5″ en 28″
Bandbreedte: tot 38 mm
Adviesprijs: € 25,99

Conclusie

Waar SKS Germany sinds jaar en dag enorm sterk in is, is het aanbieden van prima, degelijke en praktische producten voor een heel nette prijs. Als je ook de prijs van dit setje weer ziet, en dan de kwaliteit beoordeelt, kun je eigenlijk niets anders concluderen dan dat SKS Germany dat weer heel netjes heeft gedaan. Beide spatborden doen wat ze moeten doen en houden je zo droog en schoon mogelijk. Verder is het een pré dat de spatborden ook geschikt zijn voor aero vorken en aero zadelpennen. En als je het setje in één keer aanschaft, bespaar je ook nog eens € 3,-. Toch mooi meegenomen!

Meer info via SKS Germany.