Nu de winter is begonnen, ben ik blij dat ik deze warme set van Sportful mag testen. Het gaat om een bibtight en jacket uit de Sportful Bodyfit Pro Women’s lijn. Deze lijn van Sportful is niet gemaakt voor de vrieskou maar vanaf temperaturen net erboven en warmer. Normaal rijd ik in de winter door met mijn zomerbroeken en beenstukken, maar die combinatie is vaak net wat te fris als de temperatuur richting het nulpunt daalt. Dus ik ben dan ook heel benieuwd naar deze set. De broek is gevoerd met fleece, net als het grootste deel van de binnenzijde van het jasje. Verder is het jasje aan de voorzijde en schouderstukken voorzien van een gewatteerde laag. Zo op het eerste oog lijkt het een warme set. Laat dat koude weer maar komen!

Bodyfit Pro W Bibtight

De profs die gesponsord worden door Sportful rijden in de Pro Bibtight broek. Je kunt dus zeggen dat dit de beste winterbroek van Sportful is. Volgens Sportful is de broek maximaal warm, maar toch ook ademend door het gebruik van verschillende materialen.

De hele broek is gevoerd met fleece voor de warmte. Aan de voorzijde is de laag fleece dikker dan de achterzijde. Dit met het idee dat je aan de voorkant de extra fleece kunt gebruiken om de kou van de rijwind tegen te gaan. De broek heb ik gedragen tot 2 graden (gevoelstemperatuur -6 graden) onder het vriespunt. De broek hield me ruim voldoende warm, ook op een rit van meer dan 100 km en dus ongeveer vier uur buiten zijn. Sportful zelf geeft aan dat deze broek geschikt zou zijn voor tussen de 2-10 graden, maar boven de 5 graden vind ik de broek te warm worden wanneer je lekker doorfietst. Deze broek moet je vooral bewaren voor de koudste dagen van het jaar.

Spatwaterdichte NoRain

De broek heeft veel stretch, maar de dikke stof geeft ook compressie. Dit slaat natuurlijk terug op de naam Bodyfit. De broek sluit namelijk heel goed aan en kleed mooi af door de lichte compressie. Hierdoor zit de broek niet alleen goed, maar staat hij ook mooi. Om de strakke broek uit te kunnen trekken zitten er aan de onderkant ritsen. Bij de ritsen zit over de hele lengte reflecterende details, net als het logo op de linkerbil. Verder aan de onderkant vind je een strakke elastieken band zodat er geen wind of regen langs komt. En de schenen zijn voorzien van een NoRain paneel. Dat is een spatwaterdicht paneel om opspattend water van de weg tegen te houden. Als je over nat wegdek rijdt, blijven de druppels inderdaad op deze laag liggen.

Op welke punten verschilt deze broek nou ten opzichte van andere broeken die ik getest heb? Eigenlijk zijn het twee dingen. Op de achterzijde van de broek vind je twee extra zakjes. In de winter is deze extra ruimte superhandig om bijvoorbeeld een extra laag kleding in te kunnen opbergen. Een dunne regenjas, een setje armstukken of een binnenbandje krijg ik er opgerold in. De profs zullen er eventueel een teamradio in stoppen, maar voor ons niet profs: een iPhone SE 2020 past er in en steekt dan net een beetje uit.

Flap over de knie

Het tweede verschil is de extra flap over de knie. De dubbele laag houdt je knieën warmer. Met beenstukken werd het voor mijn gewrichten op den duur toch wel erg frisjes, maar dat is met deze broek niet meer het geval. Bovendien geeft het ook meer bewegingsvrijheid rond de knie. De stof rond de knie komt minder op spanning. Met andere dikke broeken zag ik vaak dat het bij de knieën begon door te schijnen of dat de broek daar dunner werd door het repeterend rekken van de stof.

De broek zit lekker hoog, tot net over de navel in mijn geval, wat prettig is bij koud weer. Het hele bovenwerk – dus de bretels, daartussen het rugpaneel en de buikband – zijn gemaakt van hetzelfde geperforeerde materiaal als de tweede laag op de knie. Dit is een dun, en daardoor licht en naadloos aansluitend materiaal. Het heeft veel stretch en houdt de broek goed op z’n plek.

De broek is voorzien van een roze TC Pro W zeem, waar ik met veel gemak langere ritten in heb gemaakt. Hij is niet te dik, niet te dun. Ter hoogte van het schaambeen zit een dunnere, medium padding. Ter hoogte van je zitbotjes is de zeem van een wat hogere densiteit. Verder is het geen heel speciale zeem, maar goed voor comfort op korte en langere winterritten.

De naden bij de broek zijn vierdubbel gestikt. Hiermee wil Sportful de duurzaamheid van de broek vergroten. Helaas hadden wij de pech dat, na de derde wasbeurt op 30 graden er een paar draadjes van de naad losliet. De broek fietst nog prima want hij was vierdubbel gestikt. Maar we hebben wel even contact gehad met Sportful zelf en die gaven aan dat dit de eerste keer was dat ze ervan hoorde. Pech dus, want als ik op de redactie even even rondvraag heeft niemand dit soort problemen ervaren met andere Sportful broeken. Er zit ook garantie op, dus mocht dit gebeuren dan krijg je van ze een nieuwe opgestuurd.

Bodyfit Pro W Jacket

Tweede deel van de Bodyfit Pro set is het jacket. Het jasje heeft dezelfde prachtige donkerblauwe kleur. Weer eens wat anders dan helemaal zwart. De set compleet vind ik het gaafst. Bij het jasje zit hier en daar ook nog een gouden detail. Het is subtiel gedaan, waardoor het vrouwelijk en classy is.

Ook bij het jasje valt op dat er veel verschillende panelen en materialen zijn gebruikt. Voor het voorpand en de schouders is gekozen voor Thermore. Misschien dat je het materiaal kent van winterjassen of slaapzakken. Dit materiaal staat bekend om z’n goede isolerende werking. De stof is geplaatst op de plekken waar je de meeste wind vangt. Dat merk je goed, het voelt een beetje alsof je nog een extra bodywarmer over je longsleeve aan hebt.

Het rugpand en het overige deel van de mouwen zijn van lycra gevoerd met fleece. Heerlijk zacht en ook redelijk warm. Op plekken waar deze stof zit verwerkt, zweet je lichaam wel meer dan bij de Thermore stof. En daarom heb je onder het shirt ook een baselayer zodat dit zweet wordt afgevoerd. Het jasje kan je ook tot het vriespunt blijven rijden, is mijn ervaring. Uiteraard wel met een baselayer eronder.

Strak afgesloten tegen kou

Net als de broek, doet ook het jacket zijn naam Bodyfit eer aan. Het zit rond de onderarmen heel mooi strak aangesloten, ook met weer zwart elastiek rond de polsen. Je handschoenen kunnen er daardoor perfect overheen waardoor je de kou goed buiten kunt houden. Aan de achterzijde zit onderaan eenzelfde zwarte elastieken band zoals die ook aan de uiteinden van de broekspijpen en mouwen zit. Aan de binnenzijden zit dan nog een siliconen gripper, om het achterpand op zijn plek te houden. En ook hier is weer de NoRain laag toegepast om het opspattende water niet door te laten lekken.

See through zakjes

Er bij het jacket maar één ding dat ik graag anders had gezien. Op de achterzijde zitten 3 standaard zakjes. Zover niks aan de hand, alleen zijn deze gemaakt van een see through stof. Grappig, want je ziet precies wat je meeneemt, maar de mesh achterzakjes zijn niet heel handig in de regen. Het jasje mist ook een afgesloten zakje met rits, wat toch wel handig is in de regen om je telefoon droog en veilig op te kunnen bergen. Zelf heb ik mijn telefoon in het zakje achter op de rugpand van de broek gedaan. Maar daar kan je dan alleen bij als je het jasje opendoet.

Specificaties

Sportful Bodyfit Pro W Bibtight
Verkrijgbare maten: XS, S, M, L, XL, XXL
Kleuren: Zwart of Blauw
Adviesprijs: € 150,-

Sportful Bodyfit Pro W Jacket
Verkrijgbare maten: XS, S, M, L, XL, XXL
Kleuren: Blauw/goud, Blauwgroen/Bubblegum of Bubblegum
Prijs: € 180,-
meer info via Sportful Benelux

Conclusie

Met deze set kom je goed voor de koude dag. Het goed aansluitende lycra met een warme fleece binnenvoering is heerlijk voor het najaar en niet al te koude winter. Zelfs het begin van het voorjaar kan je er mee rijden. De broek en het jasje (met baselayer) zijn even warm. Over de broek ben ik het enthousiast: het is een onmisbaar stuk voor als je lange ritten in de winter wilt maken. Doordat ie zo heerlijk warm is, maar ook door de kwalitatief goede en zachte zeem. Het jasje is wat minder ‘Deep Winter Proof‘ door de mesh achterzakjes, maar de ingebouwde bodywarmer van het Thermore materiaal is wel fijn voor de koude tijden van het jaar.