Als ik de Sportful R&D Cima bibshort voor het eerst in m’n handen heb weet ik nog niet zo goed wat ik er van moet vinden. Het is een bibshort, maar niet een zoals ik gewend ben. Qua vorm is er niets vreemds, maar de stoffen die ze voor deze bib hebben gebruikt zijn dat wel. Tijdens de grote ronden zie je regelmatig renners voorbij komen met ultralichte en dunne kleding. Kleding die, tijdens de warme omstandigheden, renners net wat meer verkoeling biedt dan de reguliere kleding lijn.

Dat geldt ook voor deze Sportful R&D Cima bibshort. Samen met (het inmiddels gestopte) team Tinkoff heeft Sportful deze ‘warm weer’ bibshort ontwikkeld. De basis is de traditionele team-issue bibshort. Met de feedback van renners van Tinkoff hebben ze de stoffen zodanig gewijzigd dat deze broek geschikt is om te dragen in warm weer.

De looks en details
De zeem van de broek is de TC Pro met een padding van 13mm. Het gedeelte rondom de zeem is voorzien van stof zoals we dit gewend zijn. Zwart Lycra dat tot net onder de lies doorloopt. Aan de achterkant, net boven de billen, is deze Lycra geperforeerd. Aan de binnenkant van dit paneel zit een fluor geel mesh gedeelte. Dit voorkomt dat je door de broek kijkt. De zijpanelen van de broek, het meest opvallende gedeelte, is gemaakt van geperforeerde elastische stof die doorschijnt. Het zijpaneel loopt door aan de binnenkant van je bovenbenen en vormt zo de pijpen. Dit is zwart qua kleur, met op de rechterpijp twee fluor gele strepen en een R&D logo. R&D dat staat trouwens voor Research en Development. De uiteinden van de pijpen lijkt gewoon afgeknipt. Geen grippers, of zoom. De strakke, en aerodynamische stof, moet de pijpen op z’n plek houden. Aan de achterkant op de linkerbil vind je een zilvergrijs Sportful logo. De bretels zijn wit met fluorgele randen en is in het midden ook geperforeerd. Op de rug worden de bretels bij elkaar gehouden door een mesh paneel, dat tevens een zakje heeft voor het communicatieapparaatje. Slim bedacht. De broek is, zowel aan de voor- als achterkant, aan de lage kant.

Wachten op mooi weer
Gezien de doorschijnende stof besluit ik wel even te wachten tot het kwik echt rond de 25 graden is om deze broek te gaan testen. Nu ben ik op de fiets wel een beetje een koukleum waardoor ik wat huiverig ben om te weinig kleding aan te doen. In dit geval niet zozeer te weinig, maar meer te dun. Als de Nederlandse zomer het dan toch toelaat, is het tijd om met de Cima R&D op pad te gaan. Als ik de broek aan wil doen kost dat de nodige moeite. Het gaat aardig strak, en dat voor een maat L. Normaal draag ik maat M, al is de Italiaanse maatvoering over het algemeen aan de krappe kant. Als ik de broek eenmaal aan heb, merk ik dat ook de bretels redelijk strak zitten. Echter irriteert het me nergens. De pasvorm van de zeem is direct aangenaam. Onder het mom van wielrenners en ijdelheid loop ik toch even langs de spiegel om te kijken hoe de broek eruit ziet. In eerste instantie heb je toch het idee dat je met weinig lichaamsbedekking op de fiets stapt. Dit valt me erg mee, de broek schijnt door bij de pijpen, maar je ziet eigenlijk niets. Na de eerste training, die in de avonduren plaatsvond, bedenk ik me dat ik geen moment bezig ben geweest met de ventilatie van de broek. Het koelde in de avonduren wat af, maar dit heeft er niet voor gezorgd dat ik hierdoor koude bovenbenen heb gevoeld. Nu is het een broek voor warm weer en dus stop ik deze als eerste in de koffer naar Oostenrijk. Volgens de tabellen is het daar warmer dan in Nederland.

In Oostenrijk dan maar direct de broek weer uit de koffer pakken voor een rit in temperaturen rond de 30 graden. Er staat, hoe kan het ook anders, een beklimming op het programma. Een ideale test, aangezien daar weinig tot geen verkoelende rijwind aanwezig is. Net als de eerste kennismaking, kost het aantrekken ook deze keer nog wat moeite. Tijdens de rit valt me op dat ik, ondanks de warme temperaturen, weinig zweet in m’n liezen en rond mijn middel. Daarnaast is de lage uitsnede aan de voor en achterkant erg prettig, omdat je lichaam daar veel warmte afgeeft. Met name broeken die aan de voorkant wat hoger zijn, vind ik bij warme temperaturen irritant. Daar heeft deze broek absoluut geen last van.

What goes up, must come down. In de afdaling vanaf Serfaus heb ik het met deze broek geen moment fris gehad. Wel valt me op, wanneer ik weer beneden sta, dat de pijpjes van de broek een klein beetje omkrullen. Ook in andere ritten is dit gewoon een erg fijne broek. Ik betrap mezelf erop dat ik extra voorzichtig ben in verband met de dunne stof.

Specificaties
Sportful Cima R&D bibshort
Adviesprijs: € 129,90
Verkrijgbaar in de maten XS tot XXXL
Getest in maat L (testpersoon is 178 cm en heeft normaal maat M)
meer info bij Sportful

Plus
+ Pasvorm en comfort
+ Verkoelende werking
+ Laag uitgesneden

Min
– Pijpjes krullen om

Conclusie
Zoals gezegd, wist ik niet precies wat ik van deze broek moest verwachten. Ik was huiverig om het koud te krijgen als de temperatuur zou zakken. Na de eerste rit werd al duidelijk dat deze broek ook prima geschikt is met temperaturen rond (of zelfs net onder) de twintig graden. Het aantrekken kost net even wat meer moeite dan ik gewend ben, maar dit maakt wel dat de broek een erg fijne pasvorm heeft. De pijpen sluiten mooi aan om de benen en ook rondom de heup zit de broek prettig. De bretels zijn wat aan de strakke kant, wanneer je rechtop staat. In de fietshouding merk je deze bretels niet. De laag uitgesneden voorkant zorgt voor veel ventilatie. Ook op de rug kan warmte en vocht goed worden afgevoerd door het minimale gebruik van stof. De dunne en doorschijnende stof voelt vreemd wanneer je de broek aan hebt. Ik had in eerste instantie het gevoel een beetje in m’n blote kont op de fiets te zitten, maar dit is niet het geval. Het valt wel op dat het geen reguliere broek is, maar hij biedt gelukkig ruim voldoende lichaamsbedekking. Bij de warme temperaturen in Oostenrijk bedacht ik me halverwege dat ik wellicht m’n bovenbenen had in moeten smeren vanwege de dunne stof. Maar dat viel mee, er was niets te zien aan mijn benen. Na meerdere ritten, en wasbeurten, is de broek nog prima intact. De prijs van € 129,90 is een prima prijs waarbij je een erg prettig en comfortabele broek krijgt die met name in de zomer een mooie aanvulling is op je garderobe. De broek valt klein, dus let daar even op.

 

De R&D Cima gloves
Bijpassend bij de broek, en met overeenkomstige eigenschappen, heeft Sportful meer kledingstukken maar ook een paar R&D Cima Gloves. Handschoenen dus. Koershandschoenen, door het gebruik van dezelfde stoffen als de broek, ook goed ventileren en erg licht zijn. Niet alleen volgens de specificaties, maar ook naar onze mening. De handschoentjes zijn aan de bovenkant doorzichtig en van dezelfde stof als de zijpanelen van de broek. Aan de binnenkant zitten er drie kussentjes op de plekken zoals we deze gewend zijn van handschoentjes. Niet extreem dik, maar voldoende voor een fijne demping. Daarnaast is de padding voorzien van siliconen logootjes, die er voor zorgen dat de grip en het gevoel met het stuur prima is. De binnenkant is van een wat dikker en stevigere (grijze) stof. Bij de middelvinger en ringvinger is deze stof iets langer, net als aan de kant van pols. Hiermee kan je de handschoenen makkelijker aan en uit trekken. Dit komt goed van pas, want net als de broek, gaan de handschoenen wat strakker aan dan ik gewend ben. De extra ‘flapjes’ bij de vingers zijn naar mijn mening net iets te lang, waardoor ze een beetje irriteren als ik het stuur vast heb. De rest van de handschoen is zo licht en comfortabel dat ik eigenlijk niet doorheb dat ik deze handschoenen aan heb.

Sportful Cima R&D gloves
Prijs: € 39,90
Verkrijgbaar in de maten XS tot XXL
Getest in maat L (testpersoon is 178 cm en heeft normaal maat M)

Conclusie
De handschoenen hebben me positief verrast. Ondanks dat de flapjes aan de binnenkant van de vingers wat kunnen irriteren, zit de rest van de handschoen erg prettig. Het comfort, gewicht en de verkoeling zorgen ervoor dat je binnen no-time bent vergeten dat je handschoentjes aan hebt.