In de winter buiten fietsen kan prima, zolang mijn handen en voeten maar goed beschermd zijn. Als die koud worden krijg ik ze niet meer warm en dan is lol er bij mij snel vanaf. Dus toen wij Sportful’s Sotto Zero handschoenen kregen, was ik benieuwd of ze mijn handen warm kunnen houden.

Als je begint te fietsen heb je het vaak nog een beetje koud maar zodra je even onderweg bent, krijg je het al snel warmer. Met je handen en voeten is dat meestal andersom helaas. Die zijn warm wanneer vertrekt, maar als ze dan koud worden krijg je ze meestal niet meer warm. Ik niet althans en daarom probeer ik mij altijd goed te wapenen tegen de elementen in dit jaargetijde.

Onder Nul
Ik kreeg de Sotto Zero handschoenen van Sportful. De naam verraad het al, als je Italiaans het toelaat althans. “Sotto Zero” staat voor “Onder Nul”. Geen halve woorden, voor temperaturen onder nul zijn maar weinig handschoen écht geschikt. We gaan het zien. Eerst maar een kijken wat waar het om gaat.

In de handschoen is PrimaLoft Silver materiaal. Daarvan zit ook een klein labeltje aan de zijkant van de handschoen. Dit materiaal zit alleen op de rug van de hand. Die krijgt ook typisch het meest te verduren. PrimaLoft Silver is voor de isolatie, zonder dat het heel dik is, maar draagt ook bij aan bescherming tegen water terwijl het ook goed ademt. Belangrijke eigenschappen voor een winterhandschoen. Verder is in de handschoen fleece verwerkt met een softshell als buitenste laag. Die softshell is eigenlijk de eerste bescherming tegen water en wind. In de handpalm zijn siliconen verwerkt voor de grip en op een aantal plekken is padding in de handschoen aangebracht voor het comfort tijdens het fietsen. De toppen van duim en wijsvinger zijn geschikt gemaakt voor gebruik met een touchscreen. De relatief lange manchet sluit je af met een strook klittenband. Tenslotte is er bovenop tussen de duim en de wijsvinger een strook zachte microfiber om je neus mee af te vegen.

Welke kou?
Je handen en voeten zijn ook de meest gevoelige plekken van je lichaam bij het fietsen met lage temperaturen. Daarmee voel je altijd het eerste hoe koud het is. Hoewel ik maar met temperaturen net onder het vriespunt heb gefietst leek de wind er nog een schepje bovenop te doen. Dat voelde ik wel, maar niet aan mijn handen. Ik vond het oprecht opmerkelijk hoe warm mijn handen bleven ondanks de sterke en vooral koude wind die er continu op stond te blazen. En zonder dat ze enorm aan het zweten zijn, want dat kan je ook hebben.

Goede grip en controle
Warme handen zijn belangrijk, maar controle over je stuur ook. Wat ik wil zeggen is dat je wel enorm dikke handschoenen aan kan trekken om je handen warm te houden, maar als je vervolgens je stuur niet meer goed vast kan houden, of moeite hebt met de remmen of met schakelen, dan is het alsnog geen goede oplossing. Het mooie van Sotto Zero handschoenen is dat ze heel warm zijn en tegelijkertijd niet superdik. Het zijn onmiskenbaar winterhandschoenen, maar je verwacht niet dat ze zo warm zijn. Dat is dus onder andere een kenmerk van het PrimaLoft materiaal dat in de praktijk goed blijkt te werken.

Nog een heel prettige eigenschap vind ik de lange manchetten. Dat is echt een must voor winterhandschoen. Manchetten die lang genoeg zijn trek je over je jas en kan je strak trekken. Dat is precies wat de Sotto Zero handschoenen kunnen. Je trek ze over je mouw en met de brede klittenband kan je hem strak aantrekken. Dit zorgt ervoor dat wind en water niet op je arm komen tussen je jack en handschoenen. Goed gedaan dus van Sportful.

Als ik dan toch iets moet aanmerken: de klittenbandsluiting had eigenlijk nog een lipje moeten hebben waar je hem beter aan vast kan pakken als je handschoenen aan hebt. Nu sluiten de twee ‘plakvlakken’ van de klittenband haast naadloos aan elkaar aan. Dat zit goed vast, maar daardoor krijg je er maar moeilijk je vinger onder om hem vervolgens los te trekken. Geen reden om de handschoenen in het schap te laten liggen, maar dat kan beter.

Ook goede controle over je telefoon
Het is altijd een dingetje: het bedienen van je telefoon of fietscomputer met je fiethandschoenen. Het is vaak makkelijker om even een handschoen uit te trekken, maar niemand er op te wachten zo’n heerlijk warme hand alsnog koud te laten worden om je telefoon te bedienen. Bovendien kan het alleen als je stil staat of je moet het stuur met beide handen even loslaten. En hoewel ook wij het bedienen van je telefoon tijdens het fietsen geen goed idee vinden, is het soms toch heel makkelijk.

De Sotto Zero’s verrassen hierbij. Verwacht niet dat je alles met 1 hand kan doen zoals je dat zonder handschoenen kan, maar voor de basishandelingen hoef je ze zeker niet uit te trekken. En voor winterhandschoen gaat het verrassend goed. Ik kan er mijn telefoon mee unlocken door cijfers te kiezen (de touch id werkt uiteraard niet), foto’s maken, swipen en een gesprek opnemen kan allemaal vrij goed. Typen gaat niet omdat je daarvoor niet nauwkeurig genoeg kan mikken, daarvoor moet je stoppen en ze even uitdoen. Maar dat kan je ook niet van ze verwachten.

Details
Sportful Sotto Zero winterhandschoenen
Getest in XL, verkrijgbaar in XS t/m XXL
Adviesprijs: € 60,-
meer info via Sportful

Plus
+ Warm
+ Goede bescherming tegen wind en regen
+ Niet dik
+ Lange, afsluitbare manchetten
+ Touchscreenbediening

Min
– Klittenbandsluiting moeilijk vast te pakken

Conclusie
Ik heb er echt mijn best voor gedaan, maar dat je de klittenbandsluiting wat lastig los krijgt is echt het enige dat er op valt aan te merken. Ze zijn simpelweg heel goed in datgene waar ze voor gemaakt zijn: het beschermen van je handen tijdens het fietsen. Ze houden je handen warm als het koud, guur en nat is. Ze zijn niet dik waardoor je de shifters en dergelijke nog steeds goed kan blijven bedienen. De lange manchetten met klittenband en de zachte bovenkant om je neus mee af te vegen lijken normaal, maar dat komt doordat het zo goed werkt. Ze zitten ook nog eens lekker. Sportful heeft duidelijk goed nagedacht toen ze de Sotto Zero gingen maken!