Zwitserland, en specifiek de regio Bern, staat onder andere bekend als de regio waar Fabian Cancellara groot is gebracht. Naast Fabian Cancellara is er nog een link te leggen tussen wielrennen en Bern: Suplest. Het Zwitserse schoenenmerk, waarvan we een aantal jaren terug al de Supzero hebben getest, ligt op nog geen 30 kilometer van de geboorteplaats van de ‘Beer uit Bern’.

Zoals je op misschien op ons Instagram-account al hebt gezien, kregen we begin dit jaar het nieuwe topmodel opgestuurd om te reviewen. De Suplest Edge 3 pro, standaard uitgerust met Solestar binnenzool. Over smaak valt uiteraard te twisten, maar de opvallend fluor-geel met grijze schoen vind ik persoonlijk een van de mooiere schoenen die er momenteel op de markt zijn. Naast de kleur is het model daarin uiteraard ook bepalend.

De schoen
De basis van de schoen is een full carbon zool, met daarin drie gaten om je schoenplaatjes onder te monteren. Bij de hak en de teen zit een kunststof gedeelte ter bescherming van het carbon. Wanneer je wandelt of je voet aan de grond zet blijft het carbon intact. Aan de voorkant, en midden onder de zool, zitten gaten voor de ventilatie. Deze zijn netjes afgewerkt met een gaasje zodat er geen troep door naar binnen kan. Het bovenste gedeelte van de schoen is gemaakt van een naadloze microfiber. Bij de neus en aan de zijkant van de schoen zitten panelen van mesh. Dit geeft de schoen een ademende werking. In tegenstelling tot het gros van de schoenen heeft de Edge 3 pro geen tong. De bovenkant bestaat uit een linker en rechter gedeelte die over elkaar vallen. Bij het dichtdraaien van de schoen maak je gebruik van de ‘Anatomic wrap’ functie van de schoen. Doordat de twee gedeeltes over elkaar vallen ‘wikkelt’ de schoen zich om je voet, waardoor de pasvorm altijd goed zou moeten zijn.

Bovenop het binnenste gedeelte vind je een carbon gedeelte. Het ‘Carbon Shield’. Dit shield zorgt ervoor dat de druk over de gehele bovenkant van de schoen wordt verdeelt. Op deze manier krijg je geen knelpunten en sluit de schoen over de gehele wreef aan. Het sluiten van de schoen gaat met behulp van twee BOA-draaiknoppen, waarvan de onderste draaiknop nog een extra lus heeft die richting de voorvoet gaat. De binnenkant van de schoen bij je hiel is voorzien van ruwe stof in combinatie met siliconen bolletjes, die ervoor moeten zorgen dat je voet niet uit de schoen gaat glijden. De binnenzool die er standaard bij zit is van Solestar. Het Duitse merk maakt schoenzolen die extra stabiliteit geven aan de voet waardoor er een effectievere krachtoverbrenging plaatsvind. Het gebruik van de verschillende technieken zoals het ‘Anatomic Wrap’ en het ‘Carbon Shield’ maakt me nieuwsgierig en geeft het gevoel van Zwitserse precisie. Precies dat waar de Zwitsers om bekend staan.

In de praktijk
Als de schoenplaatjes gemonteerd zijn is het tijd om te gaan. Dat ze opvallen is direct merkbaar aan de hoeveelheid positieve reacties die ik krijg. Daarnaast is het een relatief onbekend merk waardoor er ook veel vragen komen over de schoenen. Het instappen in de schoen kost wat moeite; het gaat wat strak. Maar wanneer ik de schoen eenmaal aan heb, voelt het erg comfortabel. De BOA’s draai ik vast en we zijn ready to go! De schoen voelt stevig, maar niet stug. Bij het aandraaien voel je de schoen om je voet ‘krullen’. De Anatomic Wrap doet dus direct al zijn werk. Ik kan mijn tenen een beetje bewegen en je voelt dat het mesh-gedeelte lucht doorlaat. Dankzij de iets dikkere voering rondom de enkel heb ik geen last van een knellend gevoel. Heel lang ben ik nog niet onderweg als ik me bedenk dat het erg vertrouwd voelt met deze schoenen. Ik hoef de BOA’s niet een keer extra aan te draaien, de schoenen zitten direct goed. De aanwezigheid van de Solestar zool draagt ook bij aan het draagcomfort. Hij zorgt voor extra stevigheid aan de binnenkant van de voet, zodat de voet niet doorzakt.

Eenmaal thuis kan je de schoen simpel en vooral snel losmaken door de BOA’s omhoog te trekken. Je hoort en voelt een klik en je kan de draden lostrekken. Tijdens het fietsen kan je overigens de BOA tikje voor tikje strakker of losser draaien. Nu wil ik dit zelf nog wel eens doen tijdens de finale van een koers om net even wat extra stevigheid te hebben. Ik heb er even op gelet, maar bij deze schoen heb ik dit niet hoeven doen. Ook in de warme (en soms bijna extreme) omstandigheden waar we afgelopen maand in Nederland mee te maken hebben gehad blijft de schoen prettig. Geen brandende voeten of te strakke schoenen door uitzettende voeten. De ventilerende werking van de schoen is ook bij een temperatuur van 35 graden goed.

De carbon zool blijft, dankzij de kunststof opzetstukjes, bespaard van hevige slijtage door bijvoorbeeld wandelen. Uiteraard heb je wel de gebruikssporen van het in klikken in je pedaal, echter ziet de zool er na een half jaar nog relatief gaaf uit. Wat er na een half jaar iets minder mooi uitziet, is de voorkant van de schoen. De grijze voorkant van de schoen heeft donkere vegen en is beschadigd doordat deze tegen de band van mijn voorwiel aankomt, typische gebruikssporen. Daarnaast heeft een aantal regenbuien wordt de schoen vies en heeft ervoor gezorgd dat de mesh en de grijze stiksels niet meer dezelfde kleur hebben als de rest van de schoen.

Details
Suplest Edge 3 pro schoen
Adviesprijs: € 349,-
Verkrijgbaar in de kleuren wit, zwart, wit/rood/zwart en grijs/fluor-geel.
Gewicht: 582 gram per paar (maat 42)
meer info bij Suplest

Conclusie
De Suplest Edge 3 Pro is een opvallend paar schoenen. Daar draagt in dit geval de kleur ook zeker aan bij, maar het model zorgt ook zeker voor een opvallend uiterlijk. De Zwitserse precisie waar ik erg benieuwd naar was heeft zich naar mijn mening bewezen. De Anatomic Wrap maakt de pasvorm erg goed en voorkomt knellen of irritaties. Het Carbon Shield voorkomt dat de schoen gaat rekken; waardoor de pasvorm ook na een half jaar (en ruim 6.000km) nog steeds goed is. Tussentijds met je BOA’s in de weer is met deze schoen bij mij verleden tijd. Met een gewicht van 582 gram voor een paar schoenen (maat 42) zit de Suplest Edge 3 pro in de middenmoot. Niet extreem licht, maar ook zeker niet zwaar.

De Solestar zool die standaard in deze schoenen zit zorgt voor een goed voetbed. Deze stugge zool houdt de voet recht in de schoen en voorkomt het doorzakken van enkels, iets waar ik in andere schoenen een extra paar zooltjes voor nodig heb. Nadeel van deze schoen vind ik de kwetsbaarheid van het ‘ruwe’ kunststof. De fluorgele delen zijn glanzend en glad, waardoor viezigheid er makkelijk af te poetsen is. Het grijze gedeelte is van een ruwere kunststof. Deze beschadigt door gebruik en is lastiger schoon te krijgen, maar het is uiteraard een gebruiksvoorwerp. De prijs is stevig maar je krijgt er dan ook wel een erg fijne schoen voor terug.

     

 

 

 

 

Comments are closed.