Serieus mooie fietsschoenen! Dat het eerste dat in mijn hoofd oppopt bij het zien van de laatste Suplest Mountain Pro offroad fietsschoen. Want daar heeft het Zwitserse Suplest wel een handje van, goeie designs. Want over de vorige versie was ik ook al erg te spreken en nu fiets ik dus met de laatste versie van het topmodel van Suplest. De volledige naam is Suplest Edge+ 2.0 Mountain Pro fietsschoen. Ik rij vooral op de gravelbike met deze schoenen en af en toe op de mountainbike. De schoen is namelijk voor off-road gebruik.

Aangepast op kleine details

De Suplest Mountain Pro is op kleine details aangepast wanneer je hem naast de vorige versie, de Suplest Crosscountry Pro, legt. Daardoor lijken ze ook best veel op elkaar als je snel kijkt. Het logo op de zijkant is iets duidelijker geworden en door de nieuwe BOA-sluiting ziet de schoen er wat mij betreft net even moderner uit.

Eerst kort even de technisch feiten over deze schoenen. Dit topmodel heeft vanzelfsprekend de stijfste zool van Suplest. De stijfheid van de carbon zool krijgt een 10 uit 10 score. De twee BOA-sluitingen zijn de Li2’s waarmee je precies kan instellen hoe strak of los je de schoen wil hebben. En het omhoogtrekken van de knop zorgt dat de spanning helemaal van de draden af gaat. Dat is weer handig met het uittrekken van de schoen.

Ook carbon op de bovenkant

Zoals je op de foto’s ook goed kan zien, zit er een heel dunne laag carbon op de bovenkant van de schoen. Dat is gedaan voor extra comfort omdat dit de druk op de bovenkant van je voet gelijk verdeeld en je geen nare drukpunten krijgt. Je zou kunnen zeggen dat het de tong van de schoen is maar voor mijn gevoel zijn het meer twee flappen die van links en rechts over elkaar heen vallen. De onderste daarvan is die met een laagje carbon. Je moet niet denken dat dit een hard gedeelte is. Nee, dit carbon deel is nog steeds flexibel en zit vast op een zacht gedeelte dat weer contact heeft met je voet.

Het bovenwerk van de schoen is verder gemaakt van Microfiber van Clarino. Dit Japanse bedrijf is erg goed in het maken van Microfiber leer, zoals ze het zelf noemen. Dit doen ze voor veel sportschoenmerken. Het is een heel technisch verhaal maar de fibers die ze gebruiken in het materiaal zijn zo klein dat ze er zo’n 200.000 passen in één haar. Heel erg Micro dus. Het resultaat is een materiaal dat lichter is dan leer en erg flexibel aanvoelt. De hele schoen weegt trouwens 391 gram, en daarmee is hij zeker niet de lichtste in z’n klasse, mocht dat een belangrijk punt voor je zijn.

De neus van de schoen heeft iets meer hoogte gekregen waardoor je tenen nog iets meer ruimte hebben. De BOA draden worden door meerdere lusjes geleid zodat de schoen overal goed wordt strakgetrokken. Bij de wreef zit één lusje meer dan bij de vorige versie. De zool heeft ook plek voor de bijgeleverde studs, voor als het echt modderig en steil wordt. En de zool heeft een 4 gaats SPD-bevestiging.

Aantrekken en fietsen maar

Omdat ik dus veel met het vorige model heb gefietst, kan ik mooi het vergelijk maken met deze nieuwe versie. En bij het eerste moment van aantrekken merk ik dat de schoen iets comfortabeler zit. Nog steeds is het een stijve schoen en voel je duidelijk dat overal je voet wordt omsloten. Maar het kunstleer voelt net iets soepeler en je tenen hebben iets meer ruimte in de hoogte. Die laatste trend zie je trouwens bij veel fietsschoenen terugkomen. Het eerste gevoel is in ieder geval veelbelovend.

Met het fietsen is het nog steeds duidelijk een wedstrijdschoen, of in ieder geval een competetieve fietsschoen. Want hij voelt gewoon stijf, en zeker bij het aanzetten merk je dit goed in de zool. Terwijl als je loopt het voorste deel van je tenen iets van flex geeft. Dat loopt net even makkelijker, al koop je deze schoenen niet als je veel wil gaan lopen. Daar heeft Suplest veel comfortabelere schoenen voor. Dit is om mee te knallen over de gravelpaden.

Een fijne verandering vind ik de voering bij de zijkant van je voet. Daar zat voorheen een soort van kunstleer, maar nu is er gekozen voor een zachtere stof die ook meer vocht op kan nemen. En dat is vooral lekker als je in de hitte rijdt waardoor je zweet beter wordt afgevoerd. Slim.

Een kritisch puntje van mijn kant is de binnenkant waar de hak zit. Om ervoor te zorgen dat hak netjes op z’n plek blijft hebben ze nu gekozen voor puntjes die grip hebben. Persoonlijk vond ik het stugge stof van de vorige versie iets zachter aanvoelen. Maar de puntjes doen wel wat ze moeten doen en tijdens het fietsen ben ik het blijkbaar alweer vergeten. Ook de bekende Solestar binnenzool is een fijne extra. Ook niet onbelangrijk, ook na veel ritten blijft de schoen z’n chique uitstraling houden. Het materiaal laat zich makkelijk schoonmaken wat ook wel fijn is. Deze kleur is ook minder gevoelig voor vuil dan een lichte kleur.

Specificaties

Suplest Edge+ 2.0 Mountain Pro
Maat: 43,5
Gewicht: 391 gram (zelf gewogen)
Adviesprijs: € 419,-
meer info via Suplest of verdeler Carbonbike

Conclusie

Het topmodel van Suplest blijft een plaatje. Maar niet alleen over het uiterlijk ben ik te spreken. Functioneel is het een echte competitieve schoen, en dat merk je als eerste doordat de zool erg stijf is. Daarnaast sluit hij overal lekker en strak aan en voelt het kunstleer net iets soepeler dan de vorige versie. Dat geeft hem iets meer comfort, ook door de extra ruimte bij de tenen. Dat de binnenkant nu van zachte stof is gemaakt, zorgt dat zweet nog makkelijker wordt opgenomen en dat draagt ook bij aan het comfort. De lichte flex in de zool is fijn tijdens het wandelen. Dat loopt gewoon makkelijker. Zelf vond ik de vorige binnenkant van de hielcup fijner voelen aan mijn hiel. Maar dat is zeker geen dealbreaker, sterker nog, ze hebben bij Suplest de schoen toch nog weer beter weten te maken. Heerlijk!