Vraag een willekeurige wielrenner een aantal brillenmerken op te noemen en grote kans dat Tifosi er niet tussenzit. Dat is jammer, want ze zijn juist een van de grotere wereldwijd. We testten de Aethon. Een strakke bril met blauwe spiegellens met een adviesprijs van € 85,-.

De variatie aan keuze aan brillen voor op de fiets is groot, en dat geldt ook de bijbehorende prijzen. Tifosi’s Aethon is een van hun duurste fietsbrillen, dus dan weet je ongeveer hoe ze wat betreft prijs zich verhouden tot andere merken. De relatief lage prijs wil nog niet zeggen dat het daarom om een inferieur product gaat. Zo is het montuur vervaardigd van Grilamid TR-90. Een materiaal dat ook door veel andere merken wordt gebruikt en bekend staat om zijn lage gewicht, duurzaamheid en hoge buigbaarheid (zonder te breken).

Zowel het neusstuk als de uiteinden van de pootjes zijn te verbuigen zodat je bril op je hoofd aan kan passen en goed en lekker zit. Aan de bovenkant van de lens zit de browbar. Deze heeft als doel zweet tegen te houden. In bovenstaande afbeelding zie je nog eens alle features van de bril.

Lenzen verwisselen

Als je het hele jaar door fietst heb je niet altijd behoefte aan een donkere lens tegen de zon. Tifosi levert daarom 3 verschillende lenzen bij de bril. De lenzen zijn gemaakt van polycarbonaat en zijn daardoor goed bestand tegen krassen en gaan niet splinteren bij een valpartij bijvoorbeeld (en één van dè redenen om geen namaak brillen te gebruiken). Ze bieden 100% bescherming tegen UV-straling voor zowel UVA als UVB. En je ziet niet heel goed, maar ze zijn ook vented, ze hebben gaatje aan de bovenkant om het beslaan van de lens aan de binnenkant te voorkomen.

Degene die je waarschijnlijk het vaakst zal gebruiken is de donkerste tegen de zon. Bij uitstek geschikt voor een zonnige dag, maar ik vind hem ook nog steeds fijn als het bewolkt is. De roodkleurige AC Red lens zorgt voor meer contrast bij zonnige en bewolkte dagen en is dus iets minder donker. De heldere lens gebruik je bij weinig licht. Dan bescherm je toch nog je ogen tegen UV-straling en vuil.

Net als bij alle brillen met verwisselbare lenzen moet je even doorhebben hoe het werkt. Je begint vaak – terecht – voorzichtig om vervolgens met wat meer kracht de onderdelen los van elkaar te halen. Daarna is het fluitje van een cent. Bij de Aethon heb je inclusief de lens 5 losse onderdelen.

Helemaal in lijn met de trend van de laatste jaren is de lens lekker groot. Niet extreem, maar hij geeft je ruim zicht alle kanten op. Belangrijk vind ik ook dat hij goed blijft zitten en je hem bijvoorbeeld onderweg niet steeds terug bovenop je neus hoeft te duwen. Ook als het warm is en je veel zweet blijft hij goed zitten.

Custom

Ook nog wel aardig om te vermelden vind ik, is dat alle onderdelen van de bril los te bestellen zijn. Een losse lens bijvoorbeeld (zo’n € 25,-), maar ook neus- en oorstukjes. En als je deze kleuren niet geslaagd vindt, dan kan je zelf de Aethon samenstellen via het Tifosi Custom platform, al is de keuze ietwat beperkt.

Details

Tifosi Aethon
Gemeten gewicht: 35 gram
Adviesprijs: € 85,-
Standaard inclusief case, poetsdoekje en 3 verschillende lenzen
Alle info bij Tifosi Optics

Conclusie

Fijne bril! Hij heeft alles wat je wil en nodig hebt. Hij is licht, blijft goed zitten en biedt mogelijkheden voor verschillende condities. De blauwe spiegellens vind ik mooi, het maakt er echt een strakke bril van en dat misstaat een beetje gesoigneerde wielrenner natuurlijk niet. De kleuren van deze Aethon zijn wel wat uitgesproken, maar er is meer keuze en anders is er nog het custom programma van Tifosi. Kortom, met de prijs/kwaliteit verhouding zit het goed en het oog krijgt ook wat.