De naam Tifosi doet Italiaans aan, maar het gaat om een Amerikaans bedrijf. We zien het vaker gebeuren, bijvoorbeeld met het merk Giro. Het geeft soms een beetje verwarring, maar waarom moeilijk doen als de mooie namen voor het oprapen liggen?! Tifosi staat voor de Italiaanse fans langs een wielerwedstrijd of in een stadion. Maar ook alweer bijna 20 jaar voor een brillenmerk. Wij kregen de Sledge opgestuurd om in het zonnige weer mee rond te rijden.

Grote lens, kleine prijs

De Sledge is een bril met een grote lens. Niet de grootste die we op de redactie langs hebben gekregen, maar zeker groot genoeg om je hele blikveld te beslaan. Wij kregen de bril opgestuurd met een wit mat frame. Naast wit is er ook nog een zwart, oranje, blauw/zwart, wit/roze en rood frame. De prijs varieert van de brillen doordat de lenzen per kleur frame verschillen. Bij Tifosi kun je met de custom optie ook nog mixen van lenzen. Onze witte variant met drie lenzen is de voordeligste en kost € 74,95. Ik had de prijs eerlijk gezegd hoger ingeschat. Dus daar verdient Tifosi al een pluspunt.

Het logo van Tifosi aan de zijkant is bij deze witte bril in een stijlvolle rode kleur gespoten. Het logo lijkt verwerkt te zitten in de pootjes, maar als je de pootjes naar binnen klapt dan blijft het logo staan. Het frame is gemaakt van Grilamid TR-90, de standaard in de brillenwereld. Het is de favoriet voor brillenmakers omdat het een sterk, flexibel en licht materiaal is. Op de weegschaal kwam het gewicht van de totale bril op 38 gram. Daarmee is het zeker niet de lichtste bril op de markt, maar de bril is voor het formaat lens niet zwaar te noemen.

Qua afstelling zijn de mogelijkheden beperkt. De uiteindes van de pootjes kun je verbuigen zodat deze goed op de oren liggen, maar aan het neusstukje is weinig te doen. Het neusstukje is flexibel, maar is niet breder of smaller te buigen. Het ligt een beetje aan de vorm van je neus of ie goed zit. Voor mij persoonlijk was het goed. Ook had ik geen last van dat er licht lekte bij het neusstukje. Iets wat bij mij wel eerder is gebeurd omdat de bril niet goed rond mijn neusbotje aansloot. Bij deze Tifosi had ik er geen last van. Het tussenstukje achter de lens valt ook precies uit het zicht.

Drie lenzen bijgeleverd

Bij de bril krijg je drie lenzen: smoke, ac red en clear. De clear versie is voor donkere dagen een goede keuze. Maar het meest zul je gebruik maken van de smoke lens. Ik vond het zicht van de lens ook in het donker nog goed. Voor een tunnel hoef je de bril niet af te zetten. De rode lens geeft een prettig contrast vooral bij bewolkt weer. In de felle zon merk ik dat de smoke lens net wat relaxter aanvoelt voor je ogen. Het verwisselen van de lenzen gaat wat lastiger dan ik gewend ben. Je moet de onder en bovenkant uit elkaar trekken en dan met je duim de lens eruit drukken. Na een paar keer oefenen gaat het wat makkelijker, maar het is me niet gelukt om de lenzen te verwisselen zonder een verzameling vingerafdrukken op de lens achter te laten.

Het blikveld dat bedekt wordt door de lens is lekker groot. Zelfs als ik mijn best doen om echt aan de zijkanten te kijken, kan ik geen lichtlek ontdekken. Het rubber van de pootjes en de neusvleugels is bewerkt om ook als je huid zweterig wordt de grip te behouden. Het werkt goed, want de bril blijft netjes op zijn plek zitten. Aan de bovenkant van de lens zitten vier ventilatiegaatjes. De luchtgaatjes lijken klein, maar zijn efficiënt en je voelt een luchtstroom die het beslaan van de lens voorkomt.

Details

Tifosi Sledge
Gemeten gewicht: 38 gram
Adviesprijs: € 74,95
Standaard inclusief case, poetsdoekje en 3 verschillende lenzen
Alle info bij Tifosi Optics

Conclusie

De Tifosi Sledge is een stijlvolle en functionele bril. Op sommige punten kan de bril nog wat evolueren. Een soepeler lens vervangingsysteem en verstelbare neusvleugels zouden de bril naar een nog hoger niveau tillen. Maar waarschijnlijk zal dit ten koste gaan van de prijs. Want voor de prijs van € 74,95 heb je gewoon een hele goede bril die zeker met duurdere modellen mee kan. Qua looks, maar ook voor het draagcomfort. En dan krijg je er ook nog een nette opbergdoos bij!

Tags: