We testten de Topeak Mini PT30, het Zwitserse zakmes onder de mini-tools als je het ons vraagt. 30 functies, waaronder kettingpons, kettinglinktool, 8 inbus en 3 torx maten, tubeless plug en een mes!

Topeak mini pt30 tool

Ga nooit op pad zonder minitool! Zo, dan is dat duidelijk. Dan is het ook fijn idee als je dit equivalent van het Zwitserse zakmes bij je hebt. Niet van Victorinox of Wenger, maar Topeak dus. Je hebt het nooit nodig, tot die ene keer. Ga je voor een lange of zelfs meerdaagse rit, dan is het helemaal onontbeerlijk iets van een tool bij je te hebben. Denk aan het afstellen van je derailleur, remmen bijstellen en losgetrilde boutjes van je stuur.

Topeak mini pt30 tool

30 functies, inclusief mes en zaag!

Ik weet het nog goed. Vroeger ging het bij het zakmes om het aantal functies. Hoe meer, hoe beter. Dat gaat maar deels op voor minitools voor fietsers. Veel functies is goed, maar het moet niet te zwaar en te groot worden. De PT30 is mooi compact, maar weegt wel 168 gram. Net zo veel als vier energierepen of gels of twee binnenbandjes. Dat merk je wel in je achterzak. Daarmee is het een tool die je vooral meeneemt bij langere ritten of als je toch veel andere spullen bij je hebt en gewicht niet het belangrijkste is.

Topeak mini pt30 tool

Laten we eens kijken wat de Mini PT30 allemaal in huis heeft. Eerst de tools die voor een fietser zeker niet mogen ontbreken:

 1. 2L mm inbus
 2. 2,5 mm inbus
 3. 3 mm inbus
 4. 4 mm inbus
 5. 5 mm inbus
 6. 6 mm inbus
 7. 8 mm inbus
 8. 10 mm inbus/dop 
 9. T10 torx
 10. T15 torx
 11. T25 torx
 12. 14G spaaksleutel
 13. 15G spaaksleutel
 14. Mavic M7 spaaksleutel
 15. Shimano 4,5mm spaaksleutel 
 16. Kettingpons (ook voor 12s, maar niet voor Campagnolo 11s hollow pin)
 17. Kettingspons om stijve schakels los te maken
 18. Kettinghaakje
 19. Kettinglink tool 
 20. Kettinglink opslag (kettinglink niet inbegrepen)
 21. Platte schroevendraaier
 22. Kruiskop schroevendraaier
 23. Tubeless vijltje (voor reparatie tubeless band)
 24. Plug tool (voor reparatie tubeless band)
 25. Mes
 26. Zaag
 27. Remklauw spacer

Dan komen we bijna tot 30. Maar Topeak rekent ook wel een beetje ruim. Zo kan je de tubeless plug tool en het mesje op slot zetten zodat ze niet terugschieten als je er kracht op zet. Dat locking mechanism zit aan beide kanten en wordt ook meegerekend. Dat maakt 29. Functie 30 klinkt wat vergezocht, maar is toch een stuk praktischer dan ze je zou denken. Het tooltje is vrij kort, maar door het uitvouwen van de ‘sleutels’ kan je een grotere hefboom creëren en heb je meer houvast.

Topeak mini pt30 tool

Klaar voor bijna alles

De Topeak Mini MT30 mag dan niet bijzonder licht zijn, hij is wel klein en je kan er heel veel mee doen als je langs de kant van de weg staat. Zelfs iets meer dan wij kunnen bedenken. Zo is de 10 mm inbussleutel (eigenlijk een dop die over de 8 mm inbus gaat) niet heel gangbaar voor fietsreparaties. 8 mm is veelal de grootste die je nodig hebt. De L-vormige 2 mm inbussleutel is een prima maat om te hebben. De L-vorm maakt hem wat onhandig om te gebruiken, maar wel makkelijker om voorzichtig om te gaan om met die kleine maat boutjes. Wat de PT30 echt tot een ‘Zwitserse zakmes’ maakt is natuurlijk het mesje. Die zit langs de zijkant. Bij het eruit drukken van andere tools moet je er wel een beetje op letten dat je je niet snijdt. Zo’n mesje kan nog erg handig zijn. Bijvoorbeeld voor het afsnijden van een tubeless-plug bij na reparatie.

Topeak mini pt30 tool

Goed, naast die twee minder direct nuttige functies blijft er heel veel over dat erg handig is. De kettingpons werkt namelijk verrassend goed. Dankzij het slimme kettinghaakje wordt het ook wat makkelijker gemaakt. Het extra sleufje (#17) is toch ook slim toegevoegd. En wie heeft er niet ooit met zo’n kettinglink staan worstelen? Het zal niet vaak gebeuren langs de kant van de weg, maar zonder ketting kom je nergens. Slim ook weer dus. Een kettinglink zit er niet bij, maar die kan je er dus wel in bewaren, heb je er altijd een bij je.

Topeak mini pt30 tool

De remklauw spacer is ook nog wel leuke extra. Als je een wiel eruit hebt stop je die tussen de remblokken van je schijfrem en is het niet erg als de rem per ongeluk ingeknepen wordt.

Topeak mini pt30 tool

Details

Topeak Mini PT30 tool
Gemeten gewicht: 168 gram
Adviesprijs: € 44,95
Alle info bij Topeak

Conclusie

Bij Topeak specialiseren ze zich in accessoires voor fietsers van goede kwaliteit en de Mini PT30 tool laat dat ook precies zien . De tool is klein en heeft maar liefst 30 functies. Je kan bij een dergelijke tool moeilijk zeggen wat je het meest nodig hebt, want in een perfecte wereld heb je dit onderweg helemaal niet nodig. De werkelijkheid is anders en dan biedt deze mini-tool toch wel heel veel waar voor zijn geld. Veel functies, van hoge kwaliteit. En dankzij het mesje hét zakmes voor fietsers.

Topeak mini pt30 tool
Topeak mini pt30 tool