Het smeren en het onderhoud van de draaiende delen is een onderwerp waar fietsers onder elkaar nooit over uitgepraat raken. Hoe maak je de ketting schoon, welk smeermiddel gebruik je en wat is je ervaring met verschillende smeermiddelen? Iedereen heeft zo zijn eigen ervaringen met verschillende merken en/of soorten smeermiddelen. Zo kan je kiezen voor een wax, een spray of een smeermiddel.

WD-40 is een merk dat je zeer waarschijnlijk bekend in de oren klinkt. Een merk dat al sinds 1953 een middel produceert dat corrosie tegen gaat. Want dat was in eerste instantie waar WD-40 voor bedoeld was. WD staat trouwens voor water displacement. Het getal 40 komt vanwege het simpele feit dat het de 40e poging was om tot een succesvolle mix van koolwaterstoffen te komen. In de loop der jaren is het product voor veel andere toepassingen gebruikt en het merk heeft zijn assortiment uitgebreid. Met in de laatste plaats een arsenaal aan producten voor de fiets.

Het WD-40 BIKE pakket bestaat namelijk uit een Degreaser, Dry Lube, Wet Lube, All Condition Lube en een Bike Wash. Kortom, een compleet pakket om het onderhoud aan je fiets te doen. Tijdens de afgelopen drie maanden heb ik uit dit assortiment de Wet Lube geprobeerd. Inmiddels zit ik midden in het cyclocross-seizoen, waarbij de ketting aan allerlei verschillende omstandigheden en elementen wordt blootgesteld. Stof, water, modder en zand.

De WD-40 Wet Lube is een kleine flacon van 100 milliliter. De gele dop is een draaidop waardoor het tuitje omhoog draait en je hem open zet. Hetzelfde principe als bij een tuitje van je bidon, alleen moet je deze draaien in plaats van omhoog trekken. Na het schoon en droogmaken van de ketting leg je op elke schakel van de ketting een klein druppeltje. Eigenlijk komt het er op neer dat je het tuitje op de ketting zet en dan de ketting een keer rond laat gaan terwijl je zacht in het flacon knijpt. Hierdoor raak je alle schakels van de ketting. Even een keer alle kransjes van je cassette langs en je kan op pad. Wat me direct opvalt nadat de gehele ketting is ingesmeerd, is dat er een opvallend fruitig geurtje rondom je fiets hangt.

wd40-wet-lube2

Tijdens het fietsen schiet de ketting soepel en geruisloos over de kransjes. Dit geruisloze blijft ook de hele rit het geval, dus de Wet Lube blijft goed op de plek zitten. Ondanks dat ik de ketting niet droog heb gemaakt nadat ik de Wet Lube erop heb gesmeerd, blijft er aanzienlijk weinig vuil aan de ketting plakken. Ook wanneer ik tijdens de training een paar keer goed door los zand rijdt, kraakt de ketting nauwelijks. Tuurlijk komt er vuil tussen de ketting, maar in vergelijking tot veel andere smeermiddelen blijft er een stuk minder vuil plakken. Opvallend ook, omdat ik de ketting niet heb drooggemaakt. Tijdens een regenrit, of na een poetsbeurt onder de tuinslang blijft de ketting soepel lopen. Ondanks dat smeer ik de ketting na een poetsbeurt altijd opnieuw in, maar het blijft prima soepel draaien.

Na verschillende ritten in vele verschillende omstandigheden (gedurende de afgelopen drie maanden, gemiddeld drie ritten per week) valt me op dat de ketting ook schoon blijft. Een persoonlijk irritatiefactortje is een pikzwarte ketting aan de fiets. Nu wil dit in het cross-seizoen wel eens gebeuren door de weersomstandigheden en ondergrond waarop je rijdt, alleen is dat bij deze Wet Lube van WD-40 niet het geval! De prijs van deze Wet Lube ligt op het internet zo rond de € 10,-

Conclusie
De Wet Lube van WD-40 heeft mij positief verrast. In eerste instantie vraag je je af, wat kan er nog speciaal of vernieuwend zijn om een nieuw smeermiddel op de markt te brengen. Maar ben ik erg tevreden over de Wet Lube. Je smeert het erop en kan eigenlijk direct op pad zonder dat je ketting veel vuil aanpakt of smerig wordt omdat deze niet droog is gepoetst. Doordat de ketting minder vuil aanpakt blijft deze soepel lopen. Daarnaast heb je ook minder last van slijtage. Immers; zand en vuil tussen draaiende delen zorgt voor extra slijtage. En deze eigenschap heeft de Wet Lube in alle weersomstandigheden bewezen.

Winactie!
Van WD-40 hebben we twee pakketten gekregen die we mogen weggeven. Deze pakketten bestaan uit de volgende producten:
– WD-40 Wet Lube, WD-40 Dry Lube, WD-40 Bike Degreaser, WD-40 All Conditions Lube en WD-40 Multi-Use Product (Zie foto hieronder)

Wat je moet doen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en omdat iedereen wel een blauw spuitbusje originele WD-40 multispray in huis heeft de vraag: Waar gebruik jij die blauwe WD-40 voor? Je hebt tot zondag 25 december 12:00 uur de tijd, daarna trekken we de twee winnaars.

wd40-set

Tags: