Zichtbaarheid, daar draait het om bij het kledingmerk Wowow. In de collectie zien we vooral heel veel de kleur fluorgeel, gecombineerd met reflecterende grijze vlakken. Het doel van Wowow met de opvallende fietskleding en -accessoires is om fietsers zichtbaar te maken in het verkeer, zowel overdag als ’s avonds. Wij testen het Wowow Dark Fluovest 1.1, een fluorgeel vest met drie zakjes aan de achterkant.

Fluorgeel en reflecterend grijs staan centraal

In de collectie van Wowow staat de kleur fluorgeel dus centraal, in combinatie met reflecterend grijs. Misschien niet de meest gesoigneerde keuze, maar wel de meest opvallende. En daar valt natuurlijk iets voor te zeggen, zeker als je kiest voor woon-werkverkeer maar ook als je van plan bent in de winter door te blijven fietsen. Want tijdens de donkere dagen zelf je ogen openhouden is belangrijk, maar gezien worden door medeweggebruikers is net zo relevant. Het fluorgeel valt het meest op wanneer het nog licht is en wanneer het donker wordt is het reflecterende deel het meest opvallend voor andere weggebruikers. Een prima combinatie dus.

De collectie bestaat uit een aantal verschillende hesjes, die je over je fietskleding aantrekt. Verder zien we ook verschillende jasjes en accessoires zoals rugzakcovers, nekwarmers en handschoenen. En wat vooral opvalt zijn de prijzen, want alles is heel erg goed geprijsd. Het vest dat wij hebben getest, kost € 38,99. Een prima prijs, want uiteindelijk hebben we het hier over je eigen veiligheid en zichtbaarheid in het verkeer. En dat willen ze op deze manier toegankelijk maken voor een grote groep mensen.

Eerste indruk

Als ik ’s ochtends vroeg op de racefiets naar kantoor ga is het nog donker, en dan is zichtbaarheid dus belangrijk. Uiteraard maak ik gebruik van goede fietsverlichting, en vaak is fietskleding voorzien van een reflecterend streepje hier of daar. Maar als ik het vest van Wowow bekijk is deze wel van een andere categorie qua zichtbaarheid. Het fluorgele doet bijna pijn aan mijn ogen, zo fel is het!

Bijna de gehele voorkant van het vest is fluorgeel, gecombineerd met een reflecterend grijs deel aan bovenkant. Het kraagje is dan weer fluorgeel, met een lekker zachte binnenkant. Op de zijkant zien we een smalle zwarte streep, en de achterkant bestaat weer voor een groot gedeelte uit fluorgeel, met het logo bovenaan. Achterop zitten drie grote achterzakken, en die zijn weer reflecterend grijs. De achterkant is een stukje langer, waardoor de reflecterende achterzakken ook zichtbaar zijn als je een rugtas draagt.

De reflecterende delen zitten precies op de goeie plekken zodat als je in de beugels fietst de voorkant bovenaan zichtbaar is en achter de onderkant. Zelfs met een rugzak op. Daar hebben ze goed over nagedacht. Het reflecterende werkt heel goed voor alle verkeer die met een licht erop schijnt. Het weerkaatst het licht erg goed.

Reflecterende deel links zonder dat er licht op schijnt. Rechts met licht erop.

Het vest heeft een regular fit en de zwarte zijkant bestaat uit stretchend materiaal. Door die stretchende zijkant voelt het jasje heel elastisch aan, maar in werkelijkheid zijn dus alleen de zijkanten gemaakt van stretchend materiaal. De zakjes aan de achterkant zijn ideaal, want zo hoef je niet onder het vest op zoek te gaan naar je spullen in de zakjes van het shirt of jasje onder het vest. De rits loopt over de gehele lengte en valt bovenaan onder een lipje zodat je hals geen last heeft van de sluiting.

Op de fiets: zichtbaarheid waar je u tegen zegt

Het vest ademt erg goed, en de hoge kraag is zeker in de winter erg prettig. De achterzakken zijn lekker groot en door de langere achterkant kan ik goed bij de zakken, ook als ik een rugtas draag. En niet onbelangrijk, de zakken zijn van waterafstotend materiaal. Het vest heeft een losse fit, maar tijdens het fietsen heb ik daar geen last van. Het is ook afhankelijk van hoeveel laagjes je eronder doet. Het vestje is heel degelijk gemaakt. De afwerking is niet super strak en hier en daar zit nog een draadje dat uitsteekt en wat je liever afgeknipt had gezien. Maar dat is waarschijnlijk het water bij de wijn als je zulke schappelijke prijzen hanteert. Ik het minder gesoigneerde dan ook voor lief.

Omdat het vest niet winddicht is zie ik het echt als een extra laag die je vooral voor je zichtbaarheid aantrekt. Ik combineer het vest met bijvoorbeeld een winddicht ondershirt en een winterjacket. In het verkeer merk ik dat mijn zichtbaarheid vergroot is, je kunt nu echt niet meer om mij heen. Auto’s die me achterop komen remmen toch iets eerder af. En als we hier een fiets zonder vestje en een fiets met vestje een rondje laten fietsen, val ik met vestje veel meer op, volgens mijn collega’s. Dat veilige gevoel fietst ook veel relaxter. Zelf opletten blijft natuurlijk nog steeds erg belangrijk.

Specificaties

Wowow Dark Fluovest 1.1
Maten: XS-3XL
Kleur: Fluor Yellow
Adviesprijs: € 38,99

Conclusie

Als je deze winter van plan bent om vaak de fiets op te stappen in het donker dan is dit vest een echte must-have als je het mij vraagt. Je geeft je zichtbaarheid in het verkeer een enorme boost en een extra laag tijdens de winterdagen is altijd een goed idee. Eerlijk is eerlijk, je outfit wordt er niet bepaald gesoigneerder van, maar veiligheid en zichtbaarheid tijdens je winterse ritten is wat mij betreft heel veel waard.

Voor de prijs van € 38,99 hoef je het zeker niet te laten. Wowow wil zichtbaarheid in het verkeer betaalbaar maken, en dat is met dit Dark Fluovest goed gelukt. Het is vooral een opvallend vest, die je winterse fietsrit een stuk veiliger maakt.

Meer info via Passion for Cycling, de verdeler van Wowow in de Benelux.