De titel kon niet beter worden gekozen. Sinds maart dit jaar is veel ‘onbekend’ en hoe de nabije toekomst eruit gaat zien kan op dit moment ook niemand vertellen. Nadat afgelopen zomer alle wedstrijden werden gecanceld bedacht Cameron Mason zijn eigen avontuur. De Schotse crosser ging bepakt en bezakt op weg naar Bealach Na Bà.

Bealach Na Bà

‘Pad van het Vee’ is de Keltische betekenis van deze Schotse bergpas. De bergpas ligt in het westen van Schotland op het schiereiland Applecross. De geasfalteerde pas is steil, waardoor deze bij slecht weer niet begaanbaar is. Maar als crosser pak je natuurlijk de onverharde wegen naar boven en daar wordt het niet bepaald makkelijker van. Het grootste deel van de klim heeft via deze weg stijgingspercentages van ruim boven de 10%. Dat is al pittig, maar de weg naar de voet van deze klim was met 400 kilometer en zo’n 7000 hoogtemeters ook zeker niet eenvoudig. Hij is begonnen in de omgeving van Stirling en heeft in twee dagen ruim 22 uur in het zadel gezeten om zijn einddoel te bereiken.

In totaal heeft hij zo’n 425 kilometer afgelegd en ligt het aantal hoogtemeters rond de 7500. En of dat nog niet genoeg was, waren de weergoden hem ook niet bijzonder goed gezind. Vooral op dag één was het typisch Schots weer waarbij het bijna non-stop regende. En dan onderweg ook nog ‘files’ van kuddes schapen die het pad blokkeerden en paden die met een gravelbike onbegaanbaar zijn. Precies die toffe beelden, in combinatie met het uitzicht, het avontuur en de route maakt dat ik bij deze de Schotse hooglanden aan mijn ‘bike-bucketlist’ heb toegevoegd.

Alle gegevens van z’n trip kan je vinden via onderstaande Strava-files van Carmon Mason:
Riding the Unknown Part 1
Riding the Unknown Part 2