Saffron Strive reacefiets

Een lappendeken is het eerste dat in mij opkomt als ik deze Saffron Strive zie. Een made to measure, ofwel custom frame gebouwd door Matthew Sowter, de man achter het Britse Saffron Frameworks. Sowter is in 2009 begonnen als framebouwer en heeft, voordat hij Saffron startte, de fijne kneepjes van het vak geleerd bij Enigma Bikes.

Carbon en staal gecombineerd

Deze Strive is een combinatie van verschillende materialen. Het frame is opgebouwd uit staal met een carbon zadelbuis van Enve. Voor de stalen buizen heeft hij gebruik gemaakt van Columbus HSS, Spirit en XCr.

De zitbuis heeft een diameter van 30 mm en is vanaf het bottom bracket helemaal van carbon. Hier is bewust voor gekozen om gewicht te besparen en aan comfort te winnen. Het frame heeft ruimte voor 28 mm banden, maar breder zal ook niet in de remklauw passen. De Saffron Strive heeft traditionele velgremmen van Dura Ace, waarmee ook electronisch wordt geschakeld. Alle kabels van de remmen en het schakelen zijn mooi weggewerkt in het frame.

Award winnend design

De spuitwerk van deze fiets is erg opvallend. Zoals ik al zei, doet het me denken aan een lappendeken. De kleuren knallen er op zichzelf niet echt uit, maar door het drukke design valt het goed op. Het frame heeft een matte afwerking, en dat had wat mij betreft wel met een glanzende lak gemogen. Desalniettemin wist Saffron met deze Strive een award te winnen voor ‘Outstanding Paint/Finish’ tijdens de 2019 Engelse Bespoked show.

Berk, Enve, Chris King en Pro

De fiets is verder opgebouwd met een voorvork en stuur van Enve en het frame heeft een Chris King balhoofd. Deze combinatie van merken zien we ook bij de wielen. Dit is een set Enve SES 4.5 met Chris King naven. Opvallend vind ik dat er is gekozen voor een Pro stuurpen van 120 mm want ik had verwacht dat ook deze wel van Enve zou zijn.

Van het zadel is er helaas geen detail foto. Helaas, want het gaat om een Berk Composites zadel en dat zie je niet vaak. Het Sloveense bedrijf is gespecialiseerd in custom en handgemaakte carbon producten. Op deze Saffron Strive is er een Berk Lupine zadel gemonteerd.