De eeuwige strijd om het gewicht verveelt nooit. Of dat nou van de renners is, of van de fiets. Kijk je niet op een paar Euro’s, maar wel op een paar grammen, dan is dit zadel iets voor jou.

Vanaf dat hij zelf begon te fietsen, was Stefan Schmolke geïnteresseerd in lichtgewicht spullen. 25 jaar geleden kwam hij als eerste met een carbonstuur en sinds 1992 maakt hij onder de naam Schmolke carbon onderdelen.

Stefan zit dus al een tijdje in het vak. En als je zo lang in het vak zit, dan weet je zo’n beetje alle ins-and-outs van carbon. Al die ervaring heeft geleidt tot een waanzinnig licht zadel van 55 gram. Een vermindering van 10 gram (zo’n 15%) ten opzicht van het vorige model. Wat ook al een prestatie was! Er dus een nieuwe TLO, ofwel The Lightest One.

De TLO 55 mag dan erg licht zijn en eruit zien als een carbonplaat met een rails, maar er is ook over comfort nagedacht met flexzones. En als je de TLO 55 vergelijkt met de TL 65, het vorige model, dan zijn de afmetingen gelijk gebleven. Ook heeft het zadel dezelfde gewichtslimiet van 100 kilogram. Dus daar hebben ze het niet vandaan gehaald. Over hoe ze dan wel die 10 gram hebben bespaard geven ze niet vrij.

Bontragers XXX zadel van 70 gram was al heel licht én kostbaar met € 379,99, maar de TLO 55 spant de kroon op alle fronten. Het is lichter én duurder (€ 495,-).

Meer info via Schmolke

Comments are closed.