De tijd dat de wielrenner zich louter nog op het asfalt begeeft ligt achter ons, dat is mede door de komst van de gravelfietsen wel duidelijk. Reden genoeg voor Selle Italia om met superlicht offroadzadel op de markt te komen.

Of eigenlijk een hele lijn, maar ze zijn niet allemaal zo licht als de X-LR Kit Carbonio Superflow die slechts 129 gram weegt. Alle zadel in de lijn hebben wel allemaal een aflopende neus dat voor meer comfort moet zorgen tijdens het klimmen. De padding is ook daarop aangepast, bij de neus is deze wat zachter dan bij de rest van het zadel. Het zadeldek is bestand tegen water en vuil waarmee het natuurlijk offroad ook meer te maken zal hebben. De randen van de zadels zijn ter bescherming gemaakt van extra stevig materiaal waarbij de ‘bumpers’ op de achterzijde het meest opvallen. Dit is ook het eerste contactpunt van het zadel met de grond als je valt. Uniek bij de Carbonio is dat de carbon rail schokdemping heeft door techniek uit de Formule 1 toe te passen.

De X-LR lijn bestaat uit 6 modellen waarvan de X-LR Kit Carbonio Superflow (hieronder) het lichtst (129 gram) en het duurst is met € 239,90. De X-LR Air Cross (helemaal onder) is het zwaarst met 248 gram en het goedkoopst met € 89,90. De modellen verschillen alleen in materiaal waardoor ook het verschil in gewicht ontstaat.

Selle Italia X-LR Kit Carbonio Superflow met carbon rails
Selle Italia X-LR Kit Carbonio
Selle Italia X-LR Kit Carbonio met een goede close-up van de bumpers die niet alleen het bovenwerk beschermen van krassen en dergelijke maar het zadel ook sterker maakt tegen schokken bij vallen.
Selle Italia X-LR Air Cross
Selle Italia X-LR Air Cross
Selle Italia X-LR Air Cross met mangaan rails

Via Selle Italia