Het Italiaanse merk Selle San Marco komt met een collectie van negen bikepacking tassen. De serie bestaat uit 4 verschillende tassen, waarvan 2 tassen in verschillende groottes komen. De collectie komt voort uit een samenwerking tussen Selle San Marco en Miss Grape, een Italiaans fietstassenmerk. Waar Selle San Marco vooral bekend is van de zadels wil het merk met de introductie van deze tassencollectie meer in de bikepacking- en gravelscene mee doen.

Alle tassen worden in Italië gemaakt en zijn waterdicht en scheurbestendig. De collectie is verkrijgbaar in de kleur zwart en doordat alle tassen dezelfde looks hebben, vormt het een net geheel. Op elke tas staat het logo van Selle San Marco en de ritsen zijn voorzien van een lusje waardoor je eenvoudig de tassen kunt openen, ook als je handschoenen draagt. Verder zijn alle tassen voorzien van riempjes om de tassen aan het frame te bevestigen.

Zadeltas in twee maten

Selle San Marco pakt het direct goed aan, want ze lanceren dus een complete collectie. Als eerste is er de zadeltas, die leverbaar is in een 7 en 13 liter variant. De tas kun je vullen tot maximaal 5 kilo en je bevestigt deze met riempjes aan het zadel of de zadelpen. Goed om te weten dat de tas ook te bevestigen is aan een carbon zadel(-pen). Voor een dagtrip gebruik je dit type tas vaak voor kleding. Voor een langere trip kan je deze tas ook gebruiken om bijvoorbeeld kampeer- en kookgerei mee te nemen. En met een beetje creativiteit lukt het vaak om een setje schoenen bovenop de tas te bevestigen. De 7 liter variant kost € 165,90 en de 13 liter variant € 179,90.

Frame- en stuurtassen

De frametas bevestig je met riempjes aan de bovenbuis van je frame, waardoor de tas eigenlijk onder deze huis hangt. Als extra bevestiging zit de tas ook nog aan de onderbuis vast, bij het balhoofd. De varianten met een inhoud van 5 en 6 liter bevestig je ook nog eens aan het balhoofd. Deze tas is leverbaar in 5 varianten, van 2 tot en met 6 liter. De tas is te openen met een rits aan de zijkant en de prijs varieert afhankelijk van de inhoud tussen de € 109,90 en € 129,90.

Als laatste zijn er nog twee kleinere tassen, namelijk de top tube tas en de stuurtas. De stuurtas heeft een inhoud van twee liter en is handig voor zaken die je nodig hebt tijdens het fietsen, zoals eten. Deze tas heeft twee praktische eigenschappen. Je kunt namelijk een fietspompje met riempjes aan het tasje bevestigen en aan de zijkant zit een netje waar je ook nog iets in kunt doen, waar je vervolgens gemakkelijk bij kunt. De top tube tas is ook compact en wordt vaak gebruikt om essentials als eten, opladers of accu’s in te bewaren.

De collectie ziet er netjes uit en ook qua eigenschappen ziet het er goed uit. Met de verschillende tassen en groottes heb je de mogelijkheid om de juiste tassen voor je bikepack avontuur bij elkaar te zoeken. De belangrijkste eigenschap vind ik persoonlijk de waterdichtheid, eigenlijk een vereiste bij bikepacking tassen. Selle San Marco geeft aan dat de tassen waterdicht zijn, dus dat zou goed moeten zijn. De tassen zijn wel aan de prijs, want met prijzen tussen de € 75,90 en € 179,90 zijn er zeker goedkopere alternatieven.

Meer informatie op de website van Selle San Marco.