In eerste instantie moest ik lachen toen ik hoorde dat Silca rietjes van titanium heeft geproduceerd. Waarom zou je dit willen? Het aantal drankjes dat ik per jaar met een rietje drink, zoals een cocktail of gin-tonic, zijn op één hand te tellen. Die paar keer kan het ook wel met een gewoon rietje. Maar als je het verhaal erachter kent, is het eigenlijk juist wel een goed idee.

Afval van titanium bidonhouders
Het klinkt natuurlijk een stuk minder aantrekkelijk, maar de rietjes worden gemaakt van afval. Hoezo dat? Het titanium dat ze gebruiken voor de productie van hun Sicuro titanium bidonhouder wordt aangeleverd in lange dunne buizen. Uit één buis titanium kunnen ze zes bidonhouders produceren, en dan blijft er nog ongeveer 21 centimer aan titanium over. Voorheen zou dit worden gezien als afval, maar dat gaat tegen het duurzame principe van Silca in.

Een voorbeeld van Silca’s duurzaamheid is het hergebruik van leer dat afkomstig is van de Italiaanse mode industrie bij de productie van hun pompen. En nu wordt dus het voorheen onbruikbare titanium toch gebruikt. Bij de productie van de bidonhouders en de rietjes, wordt er totaal 99,9 % van het materiaal gebruikt. Het enige afval dat er nu nog is, is 0,01 % wat verloren gaat bij het zagen van de buizen.

Titanium rietjes
De titanium rietjes zijn verkrijgbaar in drie verschillende kleuren. Een set bestaat uit twee rietjes en kost € 26,95. Daarbij heb je keuze uit de kleuren Aqua, Gold en Royal Purple. Dit houdt in dat de bovenkant deze kleur heeft en de rest van het rietje de vertrouwde kleur van titanium heeft. Op het titanium gekleurde deel is het Silca logo gelaserd. Naast deze drie kleuren is er ook de Rainbow uitvoering. Deze kost € 31,44 en is met de hand geanodiseerd. Doordat dit met de hand is gedaan betekent dit dat geen enkel rietje exact hetzelfde is. Een set rietjes (ongeacht kleur) bestaat uit twee stuks waarvan er één gebogen is.

Qua timing pakt Silca het natuurlijk slim aan om ze in de decembermaand te lanceren. Je kan de ‘Silca Titanium Straw Set‘ bestellen via hun eigen website. Best wat geld voor rietje ja, maar dan ben je wel duurzaam bezig!