Twee maanden geleden kwam Silca met de Secret Chain Lube. Een smeermiddel voor de ketting dat de eigenschappen heeft van een wax, maar als een normale lube op de ketting kan worden gesmeerd. Daar waar Wax een vaste substantie is, hebben ze het bij Silca voor elkaar gekregen om dit vloeibaar te maken zodat het vanuit het flesje direct op de ketting gesmeerd kan worden.

Kettingwax

Het waxen van je ketting levert volgens o.a. Silca een aantal voordelen op. Zo is er minder wrijving en blijft je ketting langer schoon. Met wax op de ketting merk ik zelf inderdaad dat de ketting minder vuil aanpakt. Het voelt wat kleverig als je de fiets in de schuur hebt staan, maar door de wrijving van de draaiende ketting wordt het soepel en kan het ook tussen de schakels komen. Doordat het wat dikker is, blijft het langer op de ketting en het heeft volgens Silca tweederde minder wrijving ten opzichte van zijn concurrenten. Dit komt onder andere door het gebruik van een specifieke disulfide.

Hot Melt Wax 2% beter

Nu heeft de vloeibare variant al veel voordelen, maar het kan nog 2% beter met de Hot Welt Max. Hierbij is er geen substantie toegevoegd om het vloeibaar te maken waardoor het net even puurder is. De Hot Melt Wax zijn korrels die in een warmtebestendige zak zitten. Een soortgelijke zak die je ook krijgt als je verse koffiebonen haalt. In de zak zitten 500 gram aan korrels, die smelten bij een temperatuur van 80 graden. Om de ketting te waxen, is het de bedoeling dat je de ketting in vloeibare gesmolten wax dipt. Dit kan door de gehele zak bijvoorbeeld in een pan met kokend water te zetten, om vervolgens je ketting in de zak te dippen. Na het uithalen van de ketting droogt de wax op en heb je de gehele ketting voorzien van een laag wax. Een duidelijke en complete uitleg kan je zien in het onderstaande filmpje van Silca.

Een zak Hot Melt Wax kost zo’n € 35,- en ik ben benieuwd hoevaak je daarmee een ketting kan waxen. Geen zin in zoveel werk en lig je niet wakker van die extra 2% kan je het ook bij de Secret Chain lube houden. Deze is vekrijgbaar voor zo’n € 22,-.

Via Silca

Tags: