Titanium blijft iets magisch houden, vind ik. Het is misschien niet het allerlichtste materiaal voor een fiets, maar het weet veel goede eigenschappen te combineren. En de grijs-achtige kleur blijf ik mooi vinden. Sommige vinden het saai, maar het is tijdloos: tien jaar geleden vond ik het mooi en nu nog steeds. Toen ik de Singular Kite Ti gravelbike tegen kwam was ik dan ook gelijk verkocht door de looks.

Vogelnamen

Singular is een klein merkje uit Engeland, dat normaal stalen frames verkoopt. Alle fietsen hebben een naam en een balhoofdplaatje van een vogel. Zo is de kite een wouw, een roofvogel. De Kite bij Singular is al een tijdje de cyclocross/gravelbike. Eerst een stalen frame met dunne buizen en voorvork. Later toch meer oversized buizen met een carbonvork. Maar nu is er dus een titanium frame van de Kite.

Een paar opties

De Kite Ti wordt in Taiwan gelast op basis van een ontwerp van Singular. Uit Taiwan komen de meeste fietsen, dus het is niet zo vreemd dat ook deze frames daar vandaan komen. De frames hebben een standaard geometrie, maar zijn op kleine punten aan te passen. Zo kan je kiezen voor oogjes voor spatborden en een bagagedrager. Wel tegen een meerprijs.

Het frame oogt clean lekker clean. De kabels lopen allemaal buitendoor, maar zitten wel strak naast elkaar onder de onderbuis. Er passen zowel 700c als 650b wielen in. Met de grote wielen passen er banden van 35 mm (met spatborden) in, ga je voor de kleinere wielen kan je banden tot 54 mm kiezen.

Gebruikelijk is er een wachttijd van acht tot tien weken voor het frame. Voor het frame moet je denken aan € 1730,- (£ 1550,-). Je kunt er een carbon voorvork bij kopen voor zo’n € 280,- (£ 250,-). Veel geld, maar meer dan redelijke prijzen voor een titanium frame. Als je op zoek bent naar een titanium gravelracer, dan is dit misschien wel een goede optie.

Meer info via Singular Cycles