De Specialized Aethos is op zichzelf al een bijzonder concept in de fietswereld. Specialized begon voor de Aethos overnieuw en ontwierp de fiets met als doel de ultieme fietsbeleving. In het ontwerpproces wisten ze er ook de lichtste Specialized ooit van te maken. In Japan heeft een boeddhistische priester een Aethos frame op bijzondere wijze beschilderd!

Hoe komt een boeddhistische monnik en een fietsmerk bij elkaar? Zo op het eerste gezicht lijken het twee aparte werelden. Dit komt omdat Kosuke Masuda ook een kunstenaar is. Kosuke heeft dus twee carrières. Doordat zijn vader een monnik was, leefde Kosuke van jongs af aan in een tempel. Zo kwam hij in aanraking met kunst. Na zijn studie ging hij terug om priester te worden, maar ook om zijn kunst te ontwikkelen.

Kosuke heeft in die periode veel aan fietsen en onderdelen gewerkt. Hij is misschien het bekendst om zijn graveerwerk. In bellen, stuurpennen en zadelpennen kan hij allerlei figuren graveren. Op de website van Kosuke Masuda vind je veel van zijn werk terug. Echt de moeite waard!

Voor de Aethos heeft hij een ‘patina painting’ techniek gebruikt. Met koperpoeder maakt hij een soort koperverf. In de loop van de tijd zullen de kleuren veranderen doordat het koper zal oxideren. Om details aan te brengen graveert Kosuke de aangebrachte koperverf weer. Zo ontstaan er scherpe lijnen tussen de meer vloeiende verloop van de verschillende verflagen.

Door het gebruik van koper is het resultaat dat het frame levend is, want de kleuren zullen in de loop van de tijd veranderen. Let ook nog even op de gegraveerde onderdelen. Eigenlijk is het niet nodig, want de beschilderde Aethos is al bijzonder genoeg. Maar het blijft gaaf! Meer over de fiets vind je bij Specialized.