Waar iedereen al lange tijd zit te wachten tot de elektronische (draadloze) groep van SRAM op de markt komt, verrassen ze vriend en vijand door allereerst een nieuwe groep voor de racefiets te lanceren. De SRAM 1 x 11.

Heel nieuw is het eigenlijk niet, want de 1 x 11 techniek wordt al een tijdje gebruikt in het mountainbiken. Ook op de cyclocrosser heeft deze groep zich inmiddels bewezen. Maar nu komt de 1 x 11 dan ook voor de racefiets. Waar in de cross de groep enkel in de Force-variant beschikbaar is, zal voor de racefiets ook een 1 x 11 Rival groep worden gepresenteerd. Enige verschil met de cross groep is de grootte van het kettingblad voor. De stevige clutch-derailleur zal ook in de race-variant worden gebruikt. De steek van de crank is groter, zodat er kettingbladen tot maximaal 54 tanden op gemonteerd kunnen worden. Qua bereik zal het niet onderdoen voor een dubbel of compact (afhankelijk van de grootte van je voorblad), echter zullen de stappen tussen de versnellingen wel groter zijn vanwege het grote verloop van de cassette. Een 10-42 cassette heeft logischerwijs niet zo’n mooi verloop in vergelijking tot een 11-25 cassette. Maar voor tijdrijders of criterium rijders kan het wel degelijk een uitkomst zijn. Chainsuck of een ketting die eraf loopt behoort tot het verleden en daarnaast levert het ook een gewichtsbesparing op.

Het zal me niets verbazen dat deze groep volgend jaar in Parijs – Roubaix te zien zal zijn. Onze collega’s van GCN showen in onderstaande video de nieuwe 1 x 11 groep.

sram-1x11-force sram-1x11-force2 sram-1x11-11-36 sram-1x11-10-42 sram-1x11-rival sram-1x11-rival2

Tags: