De fiets-vermogensmeters (of powermeters) van Stages lijken nog steeds aan populariteit te winnen en toch hebben ze afgelopen jaar de prijs nog wat aantrekkelijker weten te maken. Dat zal voor een aantal mensen ongetwijfeld een reden zijn geweest om over te gaan tot aanschaf.

Voor die powermeters heeft Stages al lange tijd een bijpassende computer., de Dash. De eerste versie van de Stages Dash hebben we al eens getest.

Verschillende types van de Dash: L10, M50 en L50

De fietscomputer die we destijds hebben getest heette simpelweg Dash. Tegenwoordig gaat dit type door het leven als de Dash L10 en dit komt door de twee nieuwe computers die afgelopen jaar werden gepresenteerd. De M50 en L50 zijn de opvolgers en uitgebreidere versie van de L10. Laatstgenoemde is hierdoor wel in prijs gehalveerd en kost tegenwoordig ‘slechts’ € 149,-.

M50 en L50, kleine en grote broer

De Stages Dash M50 en L50 kan je zien als twee broertjes. De M50 is het kleinere broertje van de L50. De letters van de type aanduiding staan ook voor M(edium) en L(arge). Technisch gezien zijn ze verder gelijk. Het besturingsprogramma en de firmware zijn identiek aan elkaar. Ze hebben de mogelijkheid tot navigeren en de computer heeft een kleurenbeeldscherm. Ook de inhoud van de doos is gelijk en daarin zit uiteraard de M50 of L50 computer, een mount, laadkabel, Torx-sleutel en een safety-koordje.

Het instellen kan via de online software van Stages Link. Van deze software is ook een app, voor iOS en Android, zodat je alles via je smartphone kan instellen. Verbinden met de app doe je via Bluetooth. Om te verbinden met sensoren als een hartslagmeter en een powermeter kan je Bluetooth of ANT+ gebruiken. Alle sensoren die gebruik maken van deze twee verbindingen zijn dus te koppelen met de Dash. De M50 kost € 239,- en voor de L50 betaal je € 299,-.

Stages Dash computer
De L50 met de mount, USB-kabel, Torx-sleutel en safety koordje.

De verschillen

De fietscomputers hebben delen dezelfde firmware, maar verschillen in afmeting. De M50 weegt 95 gram op onze weegschaal en zijn afmetingen zijn 51 x 78 x 24 mm. De L50 geeft 128 gram aan op de weegschaal en de bijbehorende afmetingen zijn 85 x 73 x 20 mm. Het verschil in hoogte en breedte kan je goed zien op de foto’s. De kleinere M50 is een fractie dikker (4 mm). Zowel in liggende modus, als staande modus is duidelijk zichtbaar welke de Medium en welke de Large uitvoering betreft.

Stages Dash M50 en L50
De M50 in staande modus (boven) en de M50 in liggende modus (onder)

De grotere L50 heeft logischerwijs ook een groter volume en dat maakt dat er een grotere batterij in zit. Deze gaat volgens Stages zo’n 14 uur mee, in tegenstelling tot de 12,5 uur die staat voor de M50. Daarbij gaan ze uit van een scherm helderheid van 30%. Zet je dit hoger, dan zal de batterij eerder leeg zijn.

Stages Dash M50 en L50
De L50 in staande modus (boven) en de M50 in liggende modus (onder)

Data, veel data!

Tijdens de test van de L10 viel me al op hoe veel gegevens de computer bijhoudt en dat de mogelijkheden voor de scherm indeling bijna eindeloos zijn. Dat is bij deze computers niet anders, maar ook hier zit er een zichtbaar verschil tussen beide. De M50 heeft een beeldscherm diagonaal van 58 mm. Stel je de computer in op liggende modus, kan je maximaal 12 gegevensvelden instellen. Kies je voor de staande modus is dit aantal maximaal 10.

Stages Dash M50 en L50  fietscomputers
De L50 aan de linkerkant en de M50 aan de rechterkant. Beiden in liggende modus gemonteerd.

De L50 heeft een beeldscherm diagonaal van 68 mm en daarmee kan je maximaal 16 gegevensvelden instellen. Dat is het geval wanneer je de computer in liggende modus hebt staan. Kies je voor de staande modus is het maximaal aantal velden 14.

Een overzicht van het maximale aantal gegevensvelden op de L50
Een overzicht van het maximale aantal gegevensvelden op de M50

Review

Nu we de verschillen van de M50 en L50 op een rijtje hebben, gaan we met de computers op pad voor de review. Daarbij zal ik naast de bovengenoemde verschillen ook gaan kijken naar overige functies als het navigeren en trainen met behulp van de Dash.

Stages Dash M50 en L50
L50 (boven) vs. M50 (Onder) in Landscape modus
Stages Dash M50 en L50
De L50 (boven) vs. de M50 (onder) in Portrait modus