Duitsland heeft een aantal bekende en gevestigde fietsmerken, maar staat minder bekend om de kleinere, specialistische merken zoals Standert, uit Berlijn.

Het wielrennen mag een tijd niet op de buis zijn geweest in Duitsland, maar het is er niet minder populair door geworden. Enerzijds komt dat door het succes van een aantal Duitse renners, maar ook de bekende merken als Canyon, Rose, Cube, Focus en Stevens doen het goed, ook in Nederland. Minder bekend is Standert. Ze hebben hun thuisbasis in Berlijn, waar ze hun shop, café en werkplaats hebben. Allemaal ineen overigens. Ze willen de winkel ook als een soort van spil gebruiken waar fietsers bij elkaar kunnen komen. Je kan er een kop 1-euro-filterkoffie of een sterke espresso drinken. Ben je een echte fan, dan hebben ze ook een leuke collectie fiets- en casualkleding voor je.

Ze maken fietsen voor verschillende disciplines waarbij staal hun favoriete materiaal is. Zo hebben ze de Triebwerk (in groen en grijs op de foto’s) met twee modellen die beide met Columbus Life buizen gemaakt zijn en zowel als complete fiets (€2.999,- met Sram Force 22) en als frameset (vanaf €1.299,-) te koop zijn. De Triebwerk is een beetje de allrounder, waarmee je zowel criteriums als lange tochten zou moeten kunnen maken. Stijf, maar toch met wat comfort. De geometrie heeft wel meer een race dan endurance karakter.

De Kreissäge (cirkelzaag) is puur voor het betere gooi- en smijtwerk gemaakt. Ze noemen het zelf ook het agressieve broertje van de Triebwerk. De korte wielbasis en hoge bracket zijn ideaal voor de criteriums. Compleet komt hij met SRAM’s 1x (€2.499,-), maar is er ook als frameset voor €949,-. Mooi in blauw!

Dan is er nog hun baanfiets, de Umlaufbahn. Ook echt gemaakt voor de wedstrijden op de baan of crits, niet eentje om er alleen maar hip bij te rijden en in het fietsenrek te kwakken dus. Al komt hij wel met een gat in de voorvork voor een rem. De fiets kost compleet €1.799,- en als frameset €649,-. Ze hebben ook nog fietsen die juist wel meer geschikt zijn voor ‘casual’ gebruik, zoals de Herr en Frau Standert die ook met spatborden komen. Mooie dingen allemaal dus daar in Berlijn!

www.standert.de

Standert-Triebwerk-Mach-2-spring-green Standert-Triebwerk-Mach-2 Standert-Kreissage-marching-greenStandert-Umlaufbahn Standert-shopStandert-shop2