Nadat Team AG2R twee jaar op rij rond heeft gereden op Eddy Merckx fietsen was het tijd voor wat anders. Voor het seizoen van dit jaar verruilen ze de witte Eddy Merckx fietsen voor witte fietsen van het Zwitserse BMC. Om precies te zijn de BMC Teammachine SLR 01. Wat meteen opvalt, is het aerodynamische ogende frame. Het zit in de agressieve strakke lijnen van het frame, maar ook in kleine details zoals de ‘verborgen drop-outs’.

Over het Zwitserse frame is vervolgens een best Italiaans sausje gegoten. Te beginnen met de groepset: de teamfiets is volledig afgemonteerd met Campagnolo’s Super Record EPS disc brake groepset. De Mavic wielen van de vorige seizoenen maken plaats voor Campagnolo Bora Ultra Disc wielen. Om de wielen zitten banden van Pirelli. En als laatste punt: de renners zitten op zadels van het merk Fizik. Het enige niet-Italiaanse aan de afmontage van de fiets is de Wahoo fietscomputer.

Voor Greg van Avermaet is er een speciale BMC. Greg is nieuw bij het team, maar ook nog steeds regerend Olympisch kampioen. Nu voor het vijfde jaar op rij, omdat de Olympische Spelen zijn uitgesteld vanwege Covid-19. En dus hebben ze het rood voor de fiets van Greg vervangen door goud.

Niet alleen de fiets verandert, maar ook de kleuren waaraan je de teamfiets kunt herkennen in het peloton. Geen blauw en bruine accenten meer op een wit frame, maar een felle rode strook over de bovenbuis die is doorgetrokken naar de stuurpen. Strak kleurenpalet voor een strak frame dus. De kleurverschuiving heeft te maken met de nieuwe subsponsor Citroën. De kleurverschuiving is ook terug te zien in de outfit van het team waar de rode Citroën letters goed opvallen tussen de bruine AG2R La Mondiale letters die de nieuwe sponsor als het ware ‘omhelzen’.

In het filmpje hieronder zie je hoe een mechanieker van AG2R stapsgewijs de teamfiets van begin tot eind opbouwt. En dat is een stuk complexer is dan het op het eerste oog lijkt met al die interne bekabeling. Veel oog, en ook oor voor detail in het filmpje: je hoort het geluid van het trekken van de kabels en het torquen van de bouten!