Als je in de zoekfunctie op Racefietsblog “Clavicula” typt dan gaan de eerste twee zoekresultaten over fietsen die minder dan 5 kilo wegen. Je kunt dus al snel de conclusie trekken dat als je een superlichte fiets wilt hebben je waarschijnlijk een Clavicula crank nodig hebt. Het is de naam voor de crankset van THM, de carbonspecialist uit Duitsland.

Carbon cranksets komen vaker voor, maar de Clavicula’s zijn wel heel erg licht. Bij het nieuwe topmodel, de Clavicula SE weten ze zelfs hun eigen records te verbreken. Dit doen ze door de as ook van carbon te maken. De Clavicula SE weegt inclusief spider tussen de 293 en 302 gram, afhankelijk van het type spider. Het gewicht is wel zonder de bladen, dus geen compleet gewicht.

Volgens THM moet de Clavicula SE moet niet alleen licht, maar ook stijf zijn door de nieuwe constructie.

Bij de Clavicula SE krijg je ook nog de mogelijkheid om een versie met powermeter te kopen. Ook het gewicht van de powermeter is laag met 27 gram. En die is gewoon waterdicht en te gebruiken met ANT+ en Bluetooth LE. En je kunt alle type pedalen gebruiken. Dus geen rare fratsen om aan dat lage gewicht te komen.

Tja en dan moeten we het nog over de prijs hebben. Je voelt het vast wel aankomen: die is helaas niet zo laag als het gewicht. Met een prijs van € 1.195,- krijg je de ‘standaard’ versie. Wil je de powermeter erbij hebben dan moet je € 1.975,- betalen. En dan moet je de bladen en trapaslagers er nog bij kopen. Voor dat geld kun je ook een hele fiets kopen…

Op de website van THM vind je meer informatie over maten, bijbehorende accessoires en de keuze die je hebt in de afwerking.