Het was een van de hoofddoelen van het seizoen van Tom Dumoulin. Het wereldkampioenschap tijdrijden dat vandaag op de agenda stond. Vanaf dat hij het startschavot afreed, stoomde hij regelrecht op zijn doel af. Op dat moment zat Wilco Kelderman al een tijd in de hot-seat met de snelste tijd. Die wordt uiteindelijk keurig zevende.

Lang was het onduidelijk of hij zou kiezen voor een fietswissel of niet. Er zat immers een steile klim (9%!) aan het slot van deze tijdrit. In de laatste serie renners, de toppers uit deze discipline, was het enkel Primoz Roglic die van fiets wisselde. Mede dankzij deze wissel gaat hij met de zilveren medaille naar huis. Lange tijd reed Roglic op een vijfde stek rond, echter reed hij op zijn wegfiets het snelst bergop, waardoor hij uiteindelijk tweede finisht. Chris Froome pakt de bronzen medaille, nadat hij elk tussenpunt ongeveer tien seconden extra toegaf op Tom Dumoulin. Dumoulin had een superdag, maar moest oppassen in de bochten. Hij had niet verwacht dat het zou gaan regenen en reed met gladde tijdrit banden. Aan de voet van de klim was het verschil tussen Froome en Dumoulin al opgelopen tot vijftig seconden en op het eind moest Froome zich nog haasten om niet te worden ingehaald door een ontketende Dumoulin. Tom Dumoulin zet zijn concurrenten allemaal op ruime afstand. Primoz Roglic finisht op 57 seconden en Chris Froome heeft uiteindelijk een achterstand van 1 minuut en 21 seconden.

Nog voor de laatste renner, Tony Martin, binnen was, kwamen de eerste meldingen al binnen op de telefoon. Dumoulin wereldkampioen! Na het winnen van de ploegentijdrit nu ook de individuele tijdrit. Hij is hiermee ook nog eens de allereerste Nederlandse wereldkampioen tijdrijden. En dan is er ook nog Annemiek van Vleuten met haar wereldtitel. Wat een week, wat een jaar! Het wordt een klein feestje, want zondag moet Dumoulin ook nog van start bij de wegrit.