In de aanloop naar een WK wordt er altijd veel gezegd, geschreven en vooral gespeculeerd. Velen hadden het over de stijd van Mathieu van der Poel tegen de Belgen. De daarop volgende discussie was, welke Belgen zullen het podium compleet maken, als MvdP wint? En daarbij werd door velen de kleine Pidcock uit Yorkshire over het hoofd gezien.

Nog maar 20
Voor mij was het ook een verrassing wat Tom Pidcock halfweg koers liet zien. Hij demarreerde uit de groep Belgen en enkel Aerts en Iserbyt probeerden nog aan te klampen. Iserbyt kreeg een enorme terugval en ook Aerts heeft het gat nooit kunnen dichtrijden. Op zo’n zware omloop reed Pidcock zijn beste uitslag van het seizoen. En dat terwijl hij nog maar 20 jaar is en eigenlijk nog 3 seizoenen bij de U23 mag strijden. Echter wist hij in voorgaande jaren zowel bij de U19 en U23 al de regenboogtrui te veroveren, dus de volgende stap moest gemaakt worden.

Eigen weg
Het jaar 2019 stond voor Tom Pidcock in het teken van de overstap naar de Elite in het veld. Niet alleen in het veld wist hij al mooie resultaten neer te zetten, maar ook op de weg werd hij al wereldkampioen tijdrijden en wist hij vorig jaar Parijs – Roubaix voor U23 te winnen. In het veld heeft hij vorig seizoen zijn eigen team opgezet, en op de weg rijdt hij voor het Wiggins Le Col team. Een heftige valpartij in de Tour de l’Avenir heeft hem niet alleen flink gehavend maar verstoorde ook de voorbereiding op het WK wegwielrennen in Yorkshire. Een WK op geboortegrond was het ultieme doel van zijn wegseizoen. Winnen lukte helaas niet, maar hij mocht wel op het podium verschijnen voor het brons.

Stepping up to Elite
Tom is een renner met een eigen sterke wil. Dit resulteerde bijvoorbeeld al in zijn eigen crossploeg, maar blijkt ook uit zijn doelen. In deze video, waarbij hij in eerste seizoen als Elite crosser wordt gevolgd, steekt hij zijn ambities niet onder stoelen of banken. Een mooie video om Pidcock wat beter te leren kennen, mede door de bijdrage van zijn ouders. Gezien zijn leeftijd en prestaties die hij al heeft geleverd in meerdere disciplines zou hij de komende jaren zomaar de opvolger van Wout van Aert en Mathieu van der Poel kunnen worden.

Trinity racing op het WK
Zoals gezegd was het WK in Dübendorf een succes voor Tom Pidcock. Maar ook zijn ploeggenoot Cameron Mason reed een sterke race bij de U23. Aflevering 18 uit de serie ‘Trinity in the Field’ volgt beide rijders tijdens het WK. Eveneens een toffe video, waarbij ook duidelijk wordt hoe sterk de band tussen het team, de ouders en de renners is.