Op de een of andere manier zie ik steeds vaker mensen voorbij komen die de triatlon gaan doen. Gewoon omdat het leuk is of om een nieuwe uitdaging te hebben. En ja, ikzelf heb het plan om volgend jaar ook maar eens een triatlon te doen. Niet direct de lange afstand hoor, maar de Olympische afstand. Maar voor iedereen die met twee vingers in de neus de lange afstand afwerkt, hier nog een leuke uitdaging: de Norseman.

We schreven eerder al eens over deze extreme triatlon. Niet omdat de afstand zo extreem is. Het gaat namelijk om dezelfde afstanden als de gewone lange afstand. Dat betekent dat je 3,8 km zwemt, 180 km fietst en dan nog zo’n 42 km rent. Wel extreem is de omgeving waarin je deze afstanden moet afleggen.

Zwemmen
Je begint op een veerboot midden in een fjord waarvan je 4 meter naar beneden springt in het water om naar het stadje Eidfjord te zwemmen. Erg mooi daar trouwens, kan ik uit ervaring vertellen. Het staat bekend om het koude water waarbij watertemperaturen van 12 graden niet vreemd zijn. Ter vergelijk: ons koude kraanwater is zo’n 10 tot 15 graden.

Fietsen
Als je dat gehaald hebt stap je op de fiets om van Eidfjord naar Austbygde te fietsen. En ga er maar vanuit dat de route niet bepaald vlak is. Tijdens de 180 km moet je 3416 hoogtemeters afleggen. Ter vergelijk, de Amstel Gold Race tourversie (240 km!) heeft “maar” 3173 hoogtemeters. In de hele triatlon maak je trouwens 5235 hoogtemeters. En die maak je niet met het zwemmen.

Hardlopen
Wanneer je dan eindelijk mag gaan hardlopen ben je de eerste, zeg 20 km redelijk vlak onderweg. Daarna gaat het hardlopen ook omhoog en eindig je op de berg Gaustatoppen op 1883 meter hoogte. En die laatste klim naar de top van Gaustatoppen is alleen voor de eerste 160 atleten. De andere worden omgeleid naar een andere finishplek. En ook alleen die 160 atleten krijgen het felbegeerde Black T-shirt. Wel balen als je 161ste bent.

Dus als je nog geen doel hebt voor komend jaar? Inschrijvingen starten 30 oktober, je hebt dan 4 dagen de tijd en er wordt geloot zodat je later pas weet of je ook echt mee kan doen. Hieronder nog even een video van afgelopen jaar.

Meer info via Norseman

Tags: