Het Nederlandse Trivio is met de oprichting in 2007 nog jong, maar ze hebben zichzelf al goed weten te positioneren op de Nederlandse markt als het gaat om betaalbare onderdelen, accessoires en gereedschappen voor je racefiets. Ze hebben nu ook componenten als sturen, stuurpennen en zadelpennen.

Hoewel ook wij het leuk vinden om exclusieve high-end spullen te tonen, is het juist fijn om weer eens iets te kunnen laten zien dat voor iedereen betaalbaar is. Met prijzen die uiteenlopen van € 27,99 tot € 59,99 heb je het over bedragen waar je niet al te krom voor hoeft te liggen als je iets anders wilt of moet vervangen. Natuurlijk zijn die vederlichte carbon componenten ook mooi, maar daar betaal je een veelvoud van dat bedrag voor. Deze componenten zijn allemaal van aluminium. De Guide Aero lijn van 6061-T6 en de Trust lijn deels van 2014-T6 aluminium, waarbij 6061 o.a. iets stijver is dan 2014 aluminium.

De Trivio Trust componenten. Samen kosten ze nog geen € 91,-!

Trivio brengt meteen twee lijnen op de markt, zijnde de Guide Aero en Trust. De Guide-lijn kan je zien als de luxere van de twee en deze aero variant onderscheidt zich met de vorm van de bovenkant van het stuur, lichte stuurpen en de heel subtiele branding. Het is aerodynamisch doordat de bovenkant afgeplat is. Dit heeft als voordeel, en is misschien nog wel belangrijker dan de aerodynamica, dat het comfortabeler voor je handpalmen is. Persoonlijk kan ik dat in ieder geval wel waarderen. De ‘gewone’ Guide en Trust sturen hebben een ronde bovenkant.

Links het Trivio Guide Aero stuur met iets afgeplatte bovenkant, rechts het Trivio Trust stuur dat helemaal rond is.

De Guide Aero stuurpen die we kregen met een lengte van 110 mm laat maar 117 gram zien op onze weegschaal en dat is serieus licht. Zelfs heel veel duurdere stuurpennen van carbon halen dit niet of nauwelijks. Wil je met een beperkt budget grammen sparen, dan is deze stuurpen zijn investering dus meer dan waard. Het stuur en zadelpen compenseren dit dan weer. Die zijn juist iets zwaarder dan gemiddeld met 340 en 292 gram. Niet erg, want het blijft binnen de perken en je hoeft in principe ook geen extreem lage gewichten te verwachten in deze prijscategorie.

Boven de Trivio Trust stuurpen in 110 mm a 139 gram, onder de Guide Aero stuurpen in 110 mm en slechts 117 gram weegt.

De sturen verschillen meer van elkaar dan je in eerste instantie ziet. Met een drop van 130 mm van het stuur is de Guide Aero haast compact te noemen. Het Trust stuur is iets minder diep met een drop van 125 mm. Deze heeft ook een kortere reach van 70, t.o.v. de 80 mm van de Guide. Het komt er dus op neer dat je met de Guide iets dieper kan zitten dan met de Trust. Afhankelijk van je flexibiliteit iets om rekening mee te houden.

Links het Trust, rechts het Guide Aero stuur

Heel goed gedaan van Trivio bij de Guide Aero lijn naar mijn mening is de heel subtiele branding. Je moet echt je best doen om te zien om welk merk het gaat. De letters, het logo en hooguit wat streepjes zijn met een iets glanzendere lak aangebracht. Heel stijlvol, mag ik wel zeggen. Hieronder kan je goed zien hoe het eruit ziet. Overigens is de branding bij de Trust ook nog steeds subtiel te noemen, ook al is deze wit i.p.v. zwart. Je ziet hieronder ook dat de Guide zadelpen gaatjes heeft om gewicht te besparen.

Links de Trivio Trust en rechts de Guide Aero zadelpen. Ondanks de uitsparingen is de Guide ietsje zwaarder dan de Trust.

Details
Trivio Guide Aero stuur
Gemeten gewicht: 340 gram (42 cm)
Drop: 130 mm
Reach: 80 mm
Verkrijgbaar in breedtes 38, 40, 42 en 44 cm
Adviesprijs: € 59,99

Trivio Guide Aero stuurpen
Gemeten gewicht: 117 gr (110 mm)
Adviesprijs: € 39,99

Trivio Guide Aero zadelpen
Gemeten gewicht: 292 gram (350×27,2 mm / 15 mm offset)
Adviesprijs: € 49,99

Trivio Trust stuur
Gemeten gewicht: 293 gr (42 cm)
Drop: 125 mm
Reach: 70 mm
Verkrijgbaar in breedtes 38, 40, 42 en 44 cm
Adviesprijs: € 27,99

Trivio Trust stuurpen
Gemeten gewicht: 139 gr (110 mm)
Adviesprijs: € 27,99

Trivio Trust zadelpen
Gemeten gewicht: 274 gr (350×27,2 mm / 15 mm offset)
Adviesprijs: € 34,99

Conclusie
Trivio heeft mij verrast met de nieuwe componenten, in positieve zin. Niet dat mijn beeld zo negatief was, maar als je ziet wat je krijgt voor een prijs waar je soms nog net één component voor kan kopen kan je niet anders concluderen dat het een goede koop is. De Guide Aero componenten zijn zwart, maar het subtiele branding heeft ze een chique uitstraling. Het gewicht van de stuurpen is lager dan menig high-end stuurpen voor een veelvoud van de slechts € 39,99 die je voor deze betaalt. De platte bovenkant van het stuur kan je wat meer comfort geven voor je handen. De drie componenten passen mooi bij elkaar en voor net geen € 150,- samen zeer betaalbaar.

Dat geldt nog meer voor de Trust-lijn. Die drie componenten kosten samen net geen € 91,-. Ok, geen aero, maar wel degelijk, prima gewichten en de branding mag dan beter zichtbaar zijn in het wit, maar het blijft bescheiden en strak. De stuurpen is met 139 gram iets zwaarder dan de Guide, maar het stuur en zadelpen zijn juist weer ietsje lichter.

Prima componenten dus als je iets moet vervangen of als je op zoek bent naar iets mooiers. En lichter dus, in het geval van de Guide stuurpen. Het enige dat ik een beetje mis zijn gaatjes om kabels binnendoor te laten lopen en ten behoeve van Di2.

Meer info via Trivio

Zowel de Trust (links) als Guide zadelpen is geschikt voor zadels met carbon (ovaal) of aluminium (rond) rails