Het Zwitserse Scott is een beetje een gek bedrijf. Ze maken eigenlijk van alles en nog wat voor fietsers en wintersporters. Van kleding tot fietsen, brillen, helmen, ski’s en ook protectoren voor motorrijders. Niet raar dat net Scott tijdens EuroBike met een bijzondere nieuwe lijn wielerkleding komt. Eentje met ingebouwde schaafwonden-bescherming: itd-ProTec.

Want als er één beeld is dat alle wielrenners pijn doet, dan is het een prof of andere fietser in een gescheurde outfit met zo’n laagje rode huid dat de plek van de verdwenen kleding heeft ingenomen. Iedereen die wel eens een schuiver gemaakt heeft over het asfalt weet dat deze vervelende wonden vooral de eerste paar dagen na een val voor erg veel ongemak verzorgen. Road rash zou tot het verleden moeten behoren wanneer je deze nieuwe broek en shirt draagt. Op strategische plekken worden er namelijk carbon vezels mee verweven in de gewone stof en daarop nog eens keramisch materiaal geprint. Klinkt behoorlijk sci-fi, maar als het werkt dan zou het natuurlijk briljant zijn. Volgens Scott zal de kleding die bij schuren over asfalt namelijk niet als een ijsje in de zomerzon verdwijnen, maar juist intact blijven. In samenwerking met Schoeller ontwikkelde Scott de kledinglijn die hopelijk ook nog lekker zit.

In de kledingstukken die vanaf begin volgende jaar te koop gaan zijn, zit het materiaal voorlopig alleen op de schouders en heupen. Dit zijn natuurlijk de gebieden waar je het eerste landt en het materiaal dus het hardst nodig is, maar ik kan me voorstellen dat ze ook versies gaan uitbrengen waarbij het itd-protect nog meer gebruikt gaat worden. Hopelijk kunnen we volgende jaar deze vernieuwende kleding zelf ook een keer testen.

scott_itdScott.01