Vanuit de stad Boulder, in de Amerikaanse staat Colorado, maakt het merk Mosaic custom racefietsen, gravelbikes en mountainbikes. En die fietsen mogen er zijn, want Mosaic richt zich met hoogwaardige onderdelen en custom geometrieën en designs duidelijk op het hoge segment. De GT-1 i45 is een titanium gravelbike, de opvolger van de GT-1 45.

Bijzonder paars design

Het design op deze Mosaic is maar lastig uit te leggen, maar gelukkig hebben we mooie foto’s. De hoofdkleur is paars en er zijn een aantal zaken die opvallen. Zowel de stuur- als zadelpen zijn meegenomen in het ontwerp, en de naven, het balhoofd en het bottom bracket zijn lekker opvallend door de paarse kleur.

Wat ook opvalt is dat het onderste gedeelte van het frame titaniumgrijs is, dezelfde kleur als de merknaam Mosaic op de onderbuis. Een mooi detail vind ik het logo dat op de voorkant van het balhoofd is geplaatst en als het ware op het frame ligt. Op de achtervork en zitbuis zien we nog de typeaanduiding van deze gravelbike terugkomen, maar gelukkig niet al te opvallend.

Klassieke titanium buizen

De geometrie van de GT-1 i45 is dus custom en in het frame passen banden tot maximaal 45 mm. De framebuizen zijn van T3A/2.5V double butted titanium en de voorvork en het stuur zijn van Enve. Qua lijnenspel zijn de frames van Mosaic klassiek te noemen, maar misschien is juist dat ook wel de kracht van het merk. Kijk bijvoorbeeld ook naar de klassieke zadelpenklem, of de brug tussen de staande achtervork.

De gravelbike op de foto’s is afgemonteerd met Shimano’s GRX Di2 RX815 groepset, in een 1×11 set-up. Het frame is overigens geschikt voor kettingbladen met maximaal 46 tanden. Verder zien we Chris King wielen, met de eerder genoemde paarse Chris King naven. Ook het bottom bracket is van Chris King. WTB banden met een bruine zijkant maken de uitstraling compleet.

Nog even sparen…

En als je dit stukje leest en zaken als custom geometrie, custom designs en merken als Chris King en Enve opmerkt dan weet je waarschijnlijk ook al dat er een hoog prijskaartje aan deze gravelbike hangt. En niets is minder waar, want – niet schrikken – je koopt een frameset voor $ 8.300,-. De kosten van een custom geometrie en design zitten hier gelukkig wel bij inbegrepen.

Meer info via Mosaic.