Kleine kans dat je het gemist hebt, als wielerliefhebber. Victor Campenaerts heeft het werelduurrecord verbroken. Met 55,089 kilometer in een uur is Campenaerts de eerste renner die over de grens van de 55 kilometer gaat. Na een uitgebreide en heel specifieke voorbereiding reed hij afgelopen dinsdag de afstand van Bradley Wiggins uit de boeken. De 54,526 kilometer heeft drie jaar stand gehouden. In die drie jaar waren er elf pogingen nodig om tot een nieuw record te komen.

Aguascalientes
Victor Campenaerts was al een aantal weken in de Mexicaanse stad om de laatste voorbereidingen te treffen. In de laatste week voor zijn poging maakte hij bekend dat het op 16 april moest gaan gebeuren omdat de weersomstandigheden dan het meest gunstig zouden zijn. En zo startte hij om 11 uur plaatselijke tijd in het Velódromo Bicentenario. De overdekte houten wielerbaan die op 1887 meter boven zeeniveau ligt.

220 rondjes
Na iets meer dan 220 ronden klok het eindsignaal en stopte de teller bij 55,089 kilometer. Vooraf was bepaald dat hij zou vertrekken op een schema van 16,3 seconde per ronde. Al vrij snel na de start reed hij onder dit schema waardoor hij halverwege al een ronde voorsprong bij elkaar had gereden. Gedurende de record poging kreeg hij het logischerwijs wel wat moeilijk. Zelf zei hij na afloop dat hij iets te hard van start is gegaan en het laatste deel puur op karakter heeft gereden.

Vermogen?
Hij is dus de eerste renner die het haalt om boven de 55 kilometer in een uur uit te komen. Totaal reed Campenaerts 563 meter verder dan Bradley Wiggins. Daarbij heeft Campenaerts optimaal gebruik gemaakt van de omstandigheden van de hoog gelegen wielerbaan in Mexico. Ik ben benieuwd of de gegevens nog bekend worden gemaakt want ik ben erg benieuwd naar het vermogen dat nodig is voor dit wereldrecord.

Terugkijken
De poging van Campenaerts is een UCI aangelegenheid en die leggen altijd alles keurig vast op video en op Youtube. De poging inclusief een stukje van de voorbereiding en huldiging zijn dan ook helemaal terug te kijken (220 rondjes dus):