Goodyear introduceert maar liefst vier nieuwe banden in het assortiment: de Eagle, Eagle F1 R, Eagle F1 SuperSport R en de Vector Sport. De banden hebben alle vier verschillende eigenschappen en zijn dan ook bedoeld voor verschillende doelgroepen. Zo is de Eagle F1 SuperSport R een wedstrijdband, die zelfs geschikt is voor tijdritten. De Vector Sport is dan weer het andere uiterste, want die band is juist weer bedoeld voor de endurance rijder. We bekijken de banden en zoeken de verschillen uit.

De Vector Sport

Technologie

De anti-leklaag die Goodyear gebruikt heet R:Shield en deze technologie is op drie van de vier banden toegepast. Alleen op de Eagle F1 SuperSport R niet, maar daar is de snelheid simpelweg belangrijker dan die anti-leklaag. Goodyear heeft twee verschillende soorten compounds, de Ultra High Performance en de High Performance. Bij de Eagle F1 SuperSport R en de Eagle F1 is er gekozen voor de UHP compound, en bij de Eagle en de Vector Sport voor de HP compound. Waar de UHP compound vooral toegespitst is op een lage rolweerstand is de HP compound ook gemaakt om lek rijden tegen te gaan.

TPI staat voor threads per inch, het aantal draden per inch waarvan het karkas is gemaakt. Kort door de bocht betekent dit hoe hoger deze waarde is, hoe soepeler de band is. De Eagle en de Vector Sport hebben allebei 60 TPI, de Eagle F1 120 TPI en de Eagle F1 SuperSport R zelfs 150 TPI. Een band met een lagere TPI waarde is vaak wat stugger, maar ook vaak lekbestendiger. Het is maar net wat je prioriteit heeft!

Drie verschillende Eagles

Drie van de vier nieuwe banden hebben dus Eagle in de typeaanduiding, maar alsnog zijn er een aantal verschillen. Er bestonden ook al drie Eagle banden, en dit zijn de opvolgers. De Eagle F1 SuperSport R is duidelijk de snelle band, en die is dan ook bedoeld voor wegwedstrijden, triatlons en tijdritten. In de 25 mm uitvoering weegt de band 235 gram, en dat maakt deze band volgens Goodyear één van de lichtste tubeless banden op de markt. De band heeft eigenlijk geen noemenswaardig profiel, op de groeven aan de rand van de bovenkant na. De zijkanten lijken qua structuur iets grover dan de bovenkant, maar eigenlijk mag het geen naam hebben.

De Eagle F1 SuperSport R

De volgende band is dan de Eagle F1 R, en daar is wel sprake van een profiel. Deze band is de opvolger van de Eagle F1, en qua gewicht is er 8% bespaard. Een mooie verbetering dus. Volgens Goodyear is dit de perfecte band als je op zoekt bent naar een band met een lage rolweerstand, maar zonder dat je inlevert op grip in zowel droge als natte omstandigheden. Op de zijkant van de band zien we profiel, waar je in de bochten profijt van gaat hebben. Ten opzichte van de SuperSport R heeft deze band een dikkere breakerlaag, waardoor je minder snel een lekke band krijgt.

De Eagle F1

En dan is er de Eagle, zonder een toevoeging aan de typeaanduiding. Deze band is volgens Goodyear een allrounder: zowel geschikt voor wedstrijden als voor een lange duurrit en met een uitstekende lekbestendigheid. De band heeft een aanzienlijk lagere TPI waarde, en zal dus minder soepel zijn dan de Eagle F1. Een allrounder dus.

De Eagle

Vector Sport voor endurance rijders

Last but not least is er de Vector Sport, en die is bedoeld voor endurance rijders. Dit uit zich in de beschermlaag van de band, die prioriteit heeft boven de rolweerstand. De band is er alleen in een zwarte kleur en heeft een dubbele R:Shield breakerlaag, lek rijden gaat niet zomaar dus.

De banden varieren qua prijs allemaal tussen de € 50,- en de € 70,-. De Vector Sport is verkrijgbaar in het zwart en de andere drie banden zijn verkrijgbaar in zwart en transparant, met de welbekende bruine kleur op de zijkant. Hate it or love it, maar ik ben fan, al staat het niet op alle fietsen. Alle banden zijn verkrijgbaar in een tubeless ready variant en qua breedtes verschilt het per band. De Vector Sport en de Eagle zijn er in een breedte van 25, 28, 30 en 32 mm. De Eagle F1 SuperSport R is er in 25, 28 en 30 mm en de Eagle F1 R is er dan weer in 25, 28, 30, 32 en 34 mm.

Meer info via Goodyear.

De Eagle
De Eagle F1 SuperSport R
De Eagle F1
De Eagle
De Vector Sport