Cadans, of het aantal omwentelingen van je voeten tijdens het fietsen, is een gevoelsonderwerp. Wat is nu de goede cadans? Waarom is een goede cadans belangrijk? Hieronder volgt een kort overzicht over het hoe, wat en waarom.

Vooral veel beginnende fietsers maken de fout om met een te groot verzet rond te rijden. Waarschijnlijk met Bert Grabsch (prototype te zwaar rijden) als voorbeeld. Kleiner schakelen voelt bij hen onnatuurlijk en zij hebben eerder de neiging om nog zwaarder te schakelen. Je moet inderdaad leren rijden met een klein verzet en een hoge cadans.

Dan nu eerst de vraag: waarom?

Ik zou nu allerlei grafiekjes kunnen weergeven waaruit blijkt waarom het beter is te rijden met een hogere cadans maar in het kort komt het hier op neer: Je wilt zoveel mogelijk vermogen leveren met zo weinig mogelijk kracht. Want hoe meer kracht je moet leveren hoe eerder je spieren weer moe worden. Voorbeeldje: kijk naar je inspanning als je je fiets vanuit stilstaand in beweging wil brengen met je zwaarste versnelling. Kijk nu naar je inspanning als je je fiets in beweging wil brengen met je lichtste verzet. Ondanks dat je bij het laatste vaker moet rond trappen (cadans) kost dit minder inspanning. Zo is het ook op volle snelheid. Het kost minder energie om met een hogere cadans dezelfde snelheid aan te houden. Je spaart je benen en je zal het dus langer volhouden. De keerzijde is dat er meer zuurstof naar je spieren moeten worden vervoerd. De kunst is dus om met een goede cadans een goed evenwicht hierin te vinden.

Dan nu de vraag: wat is dan een goede cadans?

Dat is lastig te beantwoorden omdat dit per persoon verschilt. Maar over het algemeen kan je voor een goede cadans uitgaan van rond de 100 omwentelingen per minuut. Natuurlijk zal bij beklimmingen de cadans iets lager liggen. Als je dit voor het eerst probeert voelt dit misschien heel onnatuurlijk aan, maar blijf hierop trainen en je zult zien dat je lekkerder gaat fietsen en langer de ritten kan volhouden en zelfs aan het eind nog een sprintje in je benen hebt. Probeer je favoriete cadans te ontdekken door eens een tandje bij te schakelen of juist een tandje lichter te gaan fietsen. Vind zo de cadans die het beste bij je past en accepteer dat sommige renner gewoon zwaarder mogen trappen omdat ze gewoon de benen ervoor hebben.

De benen van Fabian Cancellara

Punten om op te letten:

  • probeer rond de 100 omwentelingen per minuut aan te houden tijdens duurtrainingen
  • fiets tijdens de training korte stukjes (5 minuten) tussen de 130-150 omwentelingen
  • zorg dat je altijd recht op je zadel kan blijven zitten. Bij hobbelen op het zadel verlaag de cadans iets.

Tip: vergelijk tijdens het fietsen je cadans met andere wielrenners. (het liefst niet bij beginners of bij Bert Grabsch)

Tags: