Wahoo heeft met de komst van Elemnt fietscomputers in korte tijd een plek weten te veroveren in het fietscomputerlandschap. Een van de speerpunten was en is altijd om alles makkelijk in gebruik te houden en gelukkig lijkt dat met de nieuwe Roam niet anders te zijn. Behalve het scherm, want die kan nu ook kleuren weergeven!

Geen schokkend nieuwe techniek natuurlijk, een kleurenscherm, maar ergens is het toch wel verrassend. Juist omdat Wahoo wist te verrassen én te overtuigen met hun zwart-wit displays die het gebruik van kleur overbodig maakten. Toch valt niet te ontkennen dat het gebruik van kleuren de informatie beter zichtbaar kan maken en dat kan tijdens een rit heel waardevol zijn.

 

Over niet al te lange tijd hopen we een Roam te kunnen gaan testen, maar laten we eerst eens kijken wat het apparaat op papier te bieden heeft. Het kleurenscherm valt natuurlijk op, maar het uiterlijk verder niet, en dat is goed denk ik. Het is eigenlijk een iets vergrootte Bolt, wat betreft het ontwerp. Wat betreft de knoppen is hij ook gelijk: drie op de bovenkant, één links en twee rechts. Laten we een aantal specificaties van de Roam op een rij zetten:

 • Het heeft een 2,7 inch (68,6 mm) kleurenscherm met Gorilla Glass
 • De accu moet 17 uur mee kunnen gaan
 • Computer weegt 93,6 gram excl mount
 • Lichtsensor die automatisch backlight helderheid kan aanpassen
 • Connectiviteit via Bluetooth, ANT+, ANT+ FE-C Control en Wi-Fi
 • IPX7 (waterdicht tot ongeveer 1,5 m)
 • Wordt geleverd met stuurpen- en stuurhouder

Het scherm is net zo groot als die van de Elemnt en met de accu lijkt dat hetzelfde te zijn als het gaat om de duur. Ook de andere features zijn gelijk, maar met het kleurenscherm heeft het natuurlijk wel echt iets nieuws. De houder is ook nieuw en is vergelijkbaar met die van de Elemnt Bolt en gaat heel mooi op in het ontwerp. Ook op het gebied van de software zijn er vernieuwingen. Een die de huidige gebruikers van een Wahoo computer al hebben ondervonden is de update van de Elemnt Companion app. De look & feel is helemaal vernieuwd en het heeft ook een paar nieuwe features gekregen. De schermen van de Roam zullen heel herkenbaar zijn voor Wahoo gebruikers. Hieronder een aantal voorbeelden.

De schermen zullen herkenbaar zijn voor mensen die nu ook al met een Wahoo computer rijden. Ze laten goed de meerwaarde van het gebruik van kleur zien. De twee schermen rechtsonder geven een voorbeeld van de Perfect View zoom waarbij je stapsgewijs in kan zoomen naar het bovenste dataveld. Er zitten tussen deze twee schermen nog drie stappen.

Op softwaregebied heeft de Roam de volgende features:

 • Setup via Elemnt Companion app op telefoon
 • Perfect View zoom: eenvoudig inzoomen op datavelden
 • Bel & SMS notificaties: Je krijgt op het scherm en met een alert een notificatie dat je gebeld wordt een sms ontvangen hebt
 • Back On Track navigatie: Brengt je terug naar de route als je hiervan afgeweken bent
 • Turn-By-Turn navigatie: Route-instructies op het scherm
 • Take Me To navigatie: begin een voor fietsen geoptimaliseerde route via de Companion app
 • Saved Locations: je kan meerdere locaties opslaan die vaak gebruikt
 • Strava Live Segments: Krijg je favoriete Strava segmenten te zien met heads up, voortgang etc
 • Live Tracking: Vind vrienden die aan het fietsen zijn of laat het thuisfront je volgen
 • Kickr controle: Volledige controle over Wahoo’s Kickr indoor trainers
 • Gestructureerde workouts: Integratie van TrainingPeaks en Today’s Plan om workouts uit te voeren

Als je de Elemnt computers een beetje kent zal je zien dat er vooral updates zijn met betrekking tot navigatie. Routes moeten beter te volgen zijn dankzij het gebruik van kleur en de Back On Track functie is ook welkom, deze heb ik persoonlijk nog wel eens gemist. Ik ben benieuwd hoe deze in de praktijk werkt. Het zijn allemaal vrij basic navigatiefeatures, maar net als de Saved Locations optie wel heel nuttig en goed dat ze er nu op zitten. Er moet meer mogelijk zijn om vanaf het apparaat zelf te doen in vergelijking tot de bestaande Elemnt computers, maar het zal bijvoorbeeld niet mogelijk zijn om een adres in te voeren of een POI te kiezen. Daarvoor heb je dan weer de Companion app nodig. Het is wel mogelijk om met behulp van een cursor een punt op de kaart te kiezen en daar met Turn-By-Turn navigatie heen te navigeren.

Een feature die niet direct de racer maar wel de gravelrijder en mountainbikers moet aanspreken is de integratie van MTB Project en Singletracks waarmee ook offroad routes en trails beschikbaar komen. Het zijn Amerikaanse diensten met een vooralsnog wat beperkte dekking in Nederland en België voor zover we kunnen zien, maar het zou mooi als dit verder uitbreidt in de toekomst.

De positionering van de Roam binnen de Elemnt collectie doet vermoeden dat de Elemnt wat overbodig wordt, maar de prijs speelt hierbij nog een rol. De nieuwe Elemnt Roam heeft namelijk een adviesprijs van € 349,99 terwijl de Elemnt € 279,- kost. Daaronder de Elemnt Bolt met € 239,- en dan nog de Elemnt Mini met € 89,-. Zoals altijd gaat het er dus om wat belangrijk voor je is en wat je er voor over hebt. Alle info is te vinden bij Wahoo.