Handgemaakte en custom frames blijven wat mij betreft het mooiste om te zien. Niet dat elk ontwerp fantastisch is, maar van het unieke en ambachtelijke kan ik iedere keer weer genieten. Dat geldt zeker voor de Weis Hammer Road SL met een wel heel bijzondere achterbrug. Weis Manufacturing is een bedrijf van twee industrieel ontwerpers met een passie voor ambacht, kunst, design en engineering. De frames van Weis worden ontworpen, gemaakt en opgebouwd in Brooklyn, New York City.

Mix van aluminium en carbon

Het frame van de Hammer Road SL is een mix van carbon en aluminium buizen. Je kunt het frame helemaal op maat laten maken, waarbij ze het type buizen kiezen op basis van de rij-eigenschappen die jij graag wilt voor je fiets. Maar je kunt ook een ‘stock’ frame bestellen, waarbij je uit verschillende kleuren en designs kan kiezen om te customizen. Het kiezen van een design en de kleuren geldt natuurlijk ook voor een frame met custom geometrie.

Het frame heeft een zitbuis van carbon om gewicht te besparen en het rijcomfort te verhogen. Voor de productie van deze zitbuis werken ze samen met Enve, die natuurlijk bekend staan om hun custom carbon producten. De rest van het frame is gebouwd met aluminium buizen en daar is een carbon voorvork in gemonteerd. Het totale gewicht van een frameset komt hiermee op 1,3 kg.

Bijzondere achterbrug

De technische specificaties zijn niet direct uniek, maar de vorm van het frame is dat zeker wel. Ik zou zelf niet voor een goudkleurige fiets kiezen, maar bij deze Weis vind ik het wel passen. Het frame heeft interne bekabeling, 12 mm steekassen, flat-mount schijfremmen en ruimte voor 32 mm banden. Het bijzondere van dit frame zit vooral in de vorm van de achterbrug. Hiervoor hebben ze een gave constructie gemaakt, waarbij deze boven elkaar op de zitbuis zijn bevestigd. De achterbrug lijkt hierdoor wel een kwartslag gedraaid en het tussenstukje staat ook echt scheef tussen de seatstays. Ondanks deze vreemde vorm rijdt de fiets volgens Weis, als een normale racefiets.

Weis Hammer Road SL

Bij Weis heb je een aantal standaard ‘pakketten’ waaruit je kunt kiezen om je fiets op te laten bouwen. Maar bij custom heb je natuurlijk ook alle vrijheid om zelf de onderdelen te kiezen, als je alleen een frameset besteld. In dit geval heeft de eigenaar gekozen voor Enve 4.5 AR Disc wielen, en een Easton stuur en stuurpen. Een zadelpen is niet nodig, want de zitbuis heeft een ‘integrated seatpost’. De groepset is een mechanische 1X11 SRAM Force groep, met een aero voorblad. Door de fiets op te bouwen met een 1X11 groepset wordt hij wat mij betreft nog weer een stukje unieker, voor een racefiets.

Meer info via Weis Manufacturing