Het zal voor de verandering erg stil zijn op Zandvoort in het weekend van 17/18 mei. Maar er wordt niet minder hard gereden!

Lekker zonnetje, beetje van het landschap genieten, heuveltje op, heuveltje af. Wel wat afzien af en toe natuurlijk, maar vooral genieten. Zo kan je ruwweg toch wel de toertochten in het het zuiden omschrijven gedurende de zomer. Niets van dat alles bij de 24-uurs race tijdens het Cycling Zandvoort weekend op 17 en 18 mei. Dan is het voor de teams in de sport-categorie 24 uur lang knallen. Elke ronde 13 bochten. Inclusief de welbekende Tarzanbocht. En ook elke ronde weer de Hunserug die voor de 15m hoogteverschil zorgt.

Om je er iets bij voor te kunnen stellen; bij de vorige editie heeft het winnende team 197 rondes gereden, in totaal 848,5 km! Als u even heeft meegerekend komt dat neer op een gemiddelde van 35,3 km per uur! Probeer dat eerst eens 2 uur vol te houden, en denk dan eens na over deze uitdaging.

Een leuk evenement dus en daar gaan we dan ook iets mee doen. Dit is het eerste en vooralsnog enige team wereldwijd dat met Baum-fietsen uitgerust zal zijn. Wij zullen ze die dag gaan volgen en er verslag van doen via de blog.  Als je dan toch 24 uur in het zadel moet, dan maar met een Baum onder je kont, toch? De Australische inbreng stopt daar niet want de kleding komt van Babici. Die hebben ook een speciale Baum outfit ontworpen zodat niet alleen de fietsen, maar ook de renners in stijl over het circuit zullen gaan. En net als bij de autosport is de bandenkeuze ook hier belangrijk. Voor ons wielertoeristen wat onbekend, maar bij de profs allerminst, is het Franse FMB. Hun tubes zullen op de wielen van FFWD gelijmd gaan worden.

Dit Baum Babici 24hr Cycling Team zal dus een mooie verschijning op het circuit gaan worden. Samen De renners van het team weten van wanten, en dat moet ook wel natuurlijk. Thijs Bleeker, Johannes Buntjer, Arjan Fidder en niemand minder dan Bobbie Traksel zullen het waar moeten gaan maken. Ze zullen elkaar gedurende de 24 uur gaan aflossen en tussendoor wat eten en wellicht wat slapen.

We zullen zien of ze de huidige KOM van het circuit, op moment van schrijven Peter Giljam met een rondetijd van 5 minuut 59, van de troon zullen stoten, of dat ze hun krachten zullen sparen. Het record van Luca Badoer uit 2001 blijft waarschijnlijk wel staan. Die had er met zijn Ferrari maar 1 minuut 19.880 seconden voor nodig. Eigenlijk nog niet eens zo’n heel groot verschil!

Strava.Circuit.Zandvoort

Zandvoort circuit Strava segment (er zijn nog meer segmenten v/h circuit te vinden)

Meer info over het team op de Baum Babici 24hr Cycling Team Facebook pagina

Meer info over de race én om je in te schrijven op Cycling Zandvoort 24-uursrace website

Hieronder nog een aantal foto’s van de outfit van het Baum Babici team. En hee, is dat niet…? Ja, dat is inderdaad Dirk Bellemakers! Oud-prof van Lotto-Belisol en daarvoor Landbouwkrediet.

Baum 24u Zandvoort Dirk BellemakersBaum.24uZandvoort.Dirk.BellemakersBaum.24uZandvoortBaum.24uZandvoort2Baum Gulf Zandvoort 24 uursbaum-zandvoort-box

Foto’s: Rhode van Elsen en Arie de Leeuw