Hoewel je de titel misschien al eens eerder voorbij hebt horen komen mag Piotr Havik zich nu toch echt de eerst Wattmeister van Nederland noemen. Hij had zaterdag nog de meeste kracht in de benen om op een indoortrainer de titel binnen te halen.

Als je het niet kent klinkt het misschien een beetje als een grap, maar dat is het allerminst. En de term Wattmeister is je misschien ook niet vreemd. Havik won namelijk de Wattmeister-challenge als onderdeel van de Topcompetitie in 2017 waarmee hij een stagecontract verdiende bij Katusha-Alpecin. Daarbij ging het echt om het hoogste aantal Watt per KG. Die eer viel dit jaar overigens te beurt aan Kenny Nijssen die met zijn 52 kg 6,29 Watt per kilogram lichaamsgewicht wist te behalen. Havik haalde in 2017 oveirgens 6,18 W/KG.

Dit jaar is een pilot omdat het nu ook daadwerkelijk onder auspiciën van de KNWU valt. Een officieel NK daarmee, inclusief rood-wit-blauwe trui en het Wilhelmus. En dit keer ging het alleen om onderdeel Power waarbij het erom ging om de renner die het langst door kon blijven trappen. Alle renners starten met 3 minuten lang 200 Watt, waarna er elke 3 minuten 04 Watt per kilogram lichaamsgewicht bij komt. Op die manier krijgt iedereen een evenredig aantal Watts voor de kiezen.

Later zullen daar ook ook nog het onderdeel Sprint en KOM aan toegevoegd worden. Bij Sprint gaat het in feite om een Wingate-test van 30 seconden die typisch gebruikt wordt door sprinters en baanwielrenners om hun vorm te meten. Bij het onderdeel KOM, dat staat voor King Of The Mountain, gaat echt om het hoogste aantal Watt per kilogram, dus zoals het er bij de Topcompetitie aan toe gaat.

En voor de duidelijkheid: alles wordt dus op een indoortrainer verreden. Enerzijds omdat het indoortrainen een behoorlijke vaart heeft genomen en anderzijds omdat de ideale omstandigheden geeft om alles te meten en iedereen onder gelijke omstandigheden te laten presteren. De wens vanuit de organisatie is er een ’talent-ovolgsysteem’ van te gaan maken.

Een van de grote verschillen bij de editie van zondag t.o.v. die bij de Topcompetitie is dat er ook profs meededen. Onder andere Jos van Emden, Bram Tankink, Moreno Hofland en drie renners van Roompot. Maar dus ook Piotr Havik en Kenny Nijssen. Je zou misschien denken dat dit een peulenschilletje zou moeten zijn voor de getrainde profs, maar niets bleek minder waar. Van Emden werd nog tweede met een tijd van 27.55, maar Tankink en Hofland moesten er met resp. 19.20 en 21.15 al de brui aan geven. Havik reed nadat Van Emden stopte nog een paar seconden door en stopte op 28.04 met een piek van 537 Watt (zie Strava). Overigens moeten we niet vergeten te vermelden dat behalve Nijssen alle genoemde renners diezelfde dag ook al de Tacx Zeeland Classic hadden gereden.

Hieronder kan je het event terugkijkenL